NIEUWS

KINDERTELEFOON VOERT NOG STEEDS ALARMEREND VEEL GESPREKKEN OVER EMOTIONELE PROBLEMEN

Utrecht, 6 mei 2021

Het aantal gesprekken dat De Kindertelefoon voert over emotionele problemen is de afgelopen periode wederom toegenomen, ondanks de gedeeltelijke heropening van de middelbare scholen. Roline de Wilde, directeur van De Kindertelefoon: “Er is door de opening enerzijds sprake van opluchting, maar er zijn ook grotere zorgen over leerachterstanden. Al met al zitten we nog steeds op een ongekend hoog aantal zware gesprekken per dag.” Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON INITIATIEFNEMER NIEUWE LANDELIJKE SUPPORTLIJN VOOR JONGVOLWASSENEN

7 april 2020

Het welzijn van jongvolwassenen is in het afgelopen jaar afgenomen, concludeerde het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in het rapport ‘Eén jaar met corona’. Hierdoor ontstaan er toenemende mentale problemen onder deze groep. Vanaf woensdag 7 april kan iedereen tussen 18 en 24 jaar voor een luisterend oor terecht bij de Alles Oké? Supportlijn. Getrainde vrijwilligers bieden via de bel- en chatlijn dagelijks laagdrempelige support als het even niet zo lekker gaat. Lees hier het hele bericht.

KINDEREN EN JONGEREN OOK IN CORONATIJD ONZEKER OVER LIEFDE EN SEKSUALITEIT

16 maart 2020

Hoe kom ik in deze tijd aan een relatie? Hoe kom ik erachter op wie ik val of… wat als mensen niet accepteren wie ik ben? ‘Liefde & seksualiteit’ is al jaren één van de meest besproken thema’s bij De Kindertelefoon, zo ook in coronatijd. Het gaat in totaal om zo’n 144 gesprekken per dag. Om in kaart te brengen wat er zoal speelt onder kinderen en jongeren, duikt De Kindertelefoon naar aanleiding van de Week van de Lentekriebels (van 15 t/m 22 maart) in de veel besproken onderwerpen binnen dit thema. Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON VOERT MEER GESPREKKEN OVER EMOTIONELE PROBLEMEN EN HUISELIJK GEWELD

27 januari 2020

Kinderen bellen en chatten gedurende de tweede lockdown vaker met De Kindertelefoon over emotionele problemen dan in de eerste lockdown. En dat terwijl ze juist minder vaak contact opnemen over normale puberzaken als verliefdheid. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen die in huiselijk geweld situaties zitten of gevoelens van depressie ervaren hierover praten. Ik ben dan ook blij dat deze kinderen ons weten te vinden. Maar ik vind deze stijging, zeker in combinatie met de daling over onderwerpen als vriendschap en verliefdheid, zorgwekkend” aldus directeur Roline de Wilde. Lees hier het hele bericht.

VOORJAAR 2020: MEER GESPREKKEN OVER KINDERMISHANDELING

18 november 2020

In de maanden april, mei en juni voerde De Kindertelefoon aanzienlijk meer gesprekken over huiselijk geweld, incest en verwaarlozing. Kinderen die hierover contact opnamen voelden zich in hun eigen omgeving niet altijd gehoord of serieus genomen. Dit blijkt uit recent onderzoek van De Kindertelefoon op basis van chats en forumtopics. Dit maakt De Kindertelefoon bekend in de Week tegen Kindermishandeling. Lees hier het hele bericht.

'BLIJF NAAR ZE OMKIJKEN EN MAAK SIGNALEN VAN GEWELD BESPREEKBAAR'

16 november 2020

In Nederland groeit 3% van alle kinderen op in een onveilige gezinssituatie. Dat zijn meer dan 100.000 kinderen. Vandaag start De Week tegen Kindermishandeling waarin aandacht wordt gevraagd voor alle vormen van kindermishandeling: verwaarlozing, mishandeling, seksueel misbruik en kinderen die getuige zijn van huiselijk geweld. Nu de ‘donkere dagen’ eraan komen en de coronacrisis zijn weerslag heeft op het sociale leven, vragen De Kindertelefoon en Fier extra aandacht voor deze kinderen. Lees hier het hele bericht.

STIJGING GESPREKKEN DIGITAAL PESTEN BIJ DE KINDERTELEFOON

17 september 2020

Van 21 t/m 25 september 2020 is het de Week tegen Pesten. Pesten is van alle generaties, als  volwassene leer je hiermee om te gaan of zoek je hulp. Voor jongeren is dit vaak veel lastiger. Waar het pesten vroeger vooral op het schoolplein gebeurde, ziet De Kindertelefoon dat gesprekken steeds vaker over digitaal pesten gaan. Toen de scholen afgelopen april en mei gesloten waren als gevolg van de coronacrisis, registreerde De Kindertelefoon aanzienlijk meer gesprekken over digitaal pesten: 16,9% in april 2020 ten opzichte van 3,7% in april 2019 en 11,2% in mei 2020 vergeleken met 3,7% van diezelfde maand in 2019. Pesten begint vaak op het schoolplein en gaat vervolgens digitaal verder. Lees hier het hele persbericht.

Hé, welkom!

We plaatsen cookies om de website goed te laten werken én te verbeteren, niet om jou te volgen. Meer weten? Klik hier.