NIEUWS

KINDERTELEFOON: “PRAAT VAKER MET KINDEREN OVER ONLINE UITDAGINGEN EN DILEMMA’S”

21 maart 2024

Een video van een kat in een blender, meedoen aan riskante ‘challenges’ of opgelicht worden via social media. Kinderen komen online regelmatig in situaties terecht waarin zij niet weten wat ze moeten doen. De Kindertelefoon deed onderzoek naar de gesprekken die in 2023 werden gevoerd over ‘online gedrag’. Roline de Wilde, directeur Kindertelefoon: “We merken dat kinderen online snel verleid of geconfronteerd worden met uitdagingen en dilemma’s die ze lang niet altijd met hun ouders durven of kunnen bespreken.”  Lees hier het hele bericht. 

EEN CENTRAAL PLATFORM VOOR JONGEREN MET BEGINNENDE MENTALE KLACHTEN: "HET KAN EN MOET ANDERS".

31 januari 2024

Stress, eenzaamheid of depressie: meer dan de helft van de Nederlandse jongvolwassenen kampt met mentale klachten. Dat kan en moet anders, vinden acht landelijke organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren. Ze bundelen hun krachten en stuurden een brief aan informateur Plasterk met daarin een voorstel voor één centraal online platform voor jongeren met beginnende mentale klachten (16-27 jaar). Lees hier het hele bericht. 

MEEST BESPROKEN ONDERWERPEN MET KINDEREN EN JONGEREN IN 2023

28 december 2023

Oorlog, verkiezingen, #Gossipgirl… Dat 2023 in veel opzichten een bewogen jaar was, zagen De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn terug in de meer dan 1.000 gesprekken die dagelijks werden gevoerd. Er werd het meest gesproken over onderwerpen als emotionele problemen, seksualiteit en pesten. Maar kinderen en jongeren belden en chatten ook regelmatig over actuele onderwerpen die zij tegenkwamen online. Lees hier het hele bericht.

KINDEREN MAKEN ZICH ZORGEN OVER VERKIEZINGSUITSLAG

13 november 2023

Bang om het land te worden uitgezet, onvrede over de verkiezingsuitslag of meningsverschillen met ouders en klasgenoten. Na de verkiezingen voerde De Kindertelefoon meer gesprekken over de politiek. Waar kinderen normaliter slechts enkele keren per week contact opnemen over dit onderwerp, werd er in de week van de verkiezingen maar liefst zestig keer over gebeld en gechat. Lees hier het volledige bericht. 

DIT IS WAAR KINDEREN MEE GECONFRONTEERD WORDEN OP SOCIAL MEDIA

30 juni 2023

Filmpjes delen met je vrienden, een direct message sturen naar je crush of een reels van je favoriete influencer kijken. Iedere dag voert De Kindertelefoon gesprekken met kinderen over wat zij meemaken op social media. Maar wat als je ineens een dickpic krijgt? In een kwalitatief onderzoek zocht De Kindertelefoon uit waar kinderen mee geconfronteerd worden online, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag. ”In gesprekken over naaktfoto’s geven kinderen vaak aan dat ze bang zijn. Ze schrikken ervan en weten niet wat ze moeten doen” zegt Roline de Wilde, directeur Kindertelefoon. Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON ZIET FLINKE TOENAME IN GESPREKKEN OVER GAMEN

31 mei 2023

Vragen over online vriendschappen, spel-strategieën of de spelregels thuis. Gamen is een populair gespreksonderwerp bij De Kindertelefoon. Tegelijkertijd lopen kinderen tijdens het spelen van bekende online games als Fortnite, Roblox en Minecraft tegen veel dilemma’s aan, blijkt uit onderzoek van de supportlijn. Ze krijgen bijvoorbeeld te maken met online pesten, oplichting of zijn bang voor een game-verslaving. In de afgelopen jaren zag De Kindertelefoon het aantal gesprekken over gamen toenemen van gemiddeld 101 per maand in 2021 naar maar liefst 281 gesprekken per maand in 2023. Lees hier het hele bericht.

TOENAME GESPREKKEN MIDDELENGEBRUIK EN VERSLAVING MET KINDEREN EN JONGVOLWASSENEN

12 april 2023

Buitengesloten worden als je niet wil vapen, niet kunnen stoppen met blowen of drugs gebruiken om je fijner te voelen. De Kindertelefoon en Alles Oké? Supportlijn zien een stijging in het aantal gesprekken over middelengebruik en verslaving. “Met kinderen tot 18 jaar voerden we hier in 2022 gemiddeld meer dan 200 gesprekken per maand over, een stijging van 22% ten opzichte van het jaar daarvoor”, aldus directeur Roline de Wilde. Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON EN ALLES OKE? SUPPORTLIJN: 90 GESPREKKEN PER DAG OVER EMOTIONELE PROBLEMEN

2 maart 2023

De Kindertelefoon voert dagelijks veel gesprekken met kinderen over emotionele problemen. In het afgelopen jaar bijna 40% meer ten opzichte van 2019. Bij de Alles Oké? Supportlijn, die werd opgericht in 2020, gaat maar liefst een derde van de gesprekken met jongeren van 18 tot 25 jaar over emotionele problemen. Roline de Wilde, directeur van beide lijnen: “Het RIVM geeft aan dat jongeren met mentale klachten minder vaak de huisarts bezoeken, terwijl het aandeel jongeren met mentale klachten volgens hen nauwelijks is gedaald sinds het eind van de lockdowns. Dit laatste merken wij ook. We voeren hier dagelijks bijna 90 gesprekken over en merken nog steeds veel drempels bij het zoeken naar hulp.” Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON: 'VEEL STRESS EN PRESTATIEDRUK, OOK BIJ JONGE KINDEREN'

10 november 2022

Goede cijfers halen op school, geld verdienen met je (bij)baan en een omgeving die veel van je vraagt. De Kindertelefoon en de Alles Oké? Supportlijn voeren veel gesprekken met kinderen en jongvolwassenen over stress. ‘Vaak is het de opeenstapeling van factoren waardoor stress en mentale problemen ontstaan. We merken dat kinderen en jongvolwassenen veel druk ervaren in deze tijd. Vanuit school en studie, maar ook vanuit ouders.’ zegt Roline de Wilde, directeur Kindertelefoon en Alles Oké?. Lees hier het hele bericht.

FLINKE TOENAME GESPREKKEN OVER SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG BIJ KINDERTELEFOON

21 maart 2022

Wat doe je als iemand jou om een naaktfoto vraagt? En wat als deze in verkeerde handen valt? De Kindertelefoon ziet sinds het uitbreken van Corona een flinke toename in gesprekken over sexting, tijdens de lockdowns zelfs een verdubbeling. Ook werd er door meer kinderen gebeld en gechat over seksueel grensoverschrijdend gedrag online. Zo steeg het aantal gesprekken over bedreiging of chantage met (naakt)foto’s of video’s met 52% ten opzichte van 2019. Lees hier het hele bericht.

KINDERTELEFOON: RUZIES THUIS VAAK GEPAARD MET ONVEILIGHEID EN ANGST

15 november 2021

De Kindertelefoon spreekt veel kinderen die thuis structureel leven met ruzie. Uit een steekproef blijkt dat 63% van de gesprekken over ruzie van structurele aard is. In 37% van de gevallen gaat het om onveilige situaties omdat er daarnaast bijvoorbeeld lichamelijk of emotioneel geweld plaatsvindt. Daarom voert De Kindertelefoon samen met Veilig Thuis en het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ een preventiecampagne tegen huiselijk geweld: ‘Time-Out’. Lees hier het hele bericht.