KINDEREN MAKEN ZICH ZORGEN OVER OORLOG
“Ik ben bang voor een Derde Wereldoorlog” en “Wat moet er in mijn noodpakket?”.
Per dag voeren we meerdere gesprekken met kinderen over wereldgebeurtenissen als oorlogen. “Ik merk in de gesprekken met kinderen dat sommigen zich niet serieus genomen voelen door hun ouders met hun angst. Maar het verrast me elke keer weer hoe veerkrachtig kinderen zijn. Veel veerkrachtiger en flexibeler dan wij als volwassenen. Ze verdienen het om serieus genomen te worden, dat kunnen ze echt aan”, vertelt vrijwilliger Nina in Spraakmakers op NPO Radio 1.
Samen met Roline de Wilde, directeur De Kindertelefoon, vertelt ze over de gesprekken met kinderen die laten zien hoe sterk wereldgebeurtenissen als oorlog de belevingswereld van kinderen beïnvloeden. Kinderen krijgen veel mee via diverse kanalen als social media, het Jeugdjournaal maar ook via vrienden en lopen soms rond met gevoelens van angst, stress of niet begrepen worden door hun ouders.
We horen in onze gesprekken dat kinderen soms schokkende beelden zien via social media, waar ze van hun ouders vaak niet eens op mogen, en hier niet altijd met hen over durven te praten. Ook horen we dat volwassenen soms onbewust, in een goed bedoelde poging om gerust te stellen, de gevoelens van het kind bagatelliseren. “Het is goed om je als volwassenen, als ouder, te realiseren dat kinderen niet alleen veel meer meekrijgen dan je denkt of wilt, maar ze ook heel sensitief zijn. Als je als ouder angstig bent, voelen zij dat ook en voelt een kind niet altijd de ruimte om met hun eigen angst aan te kloppen. Wees als ouder bewust van de impact van wereldgebeurtenissen op kinderen, ga het gesprek aan, stel open vragen en luister. Ben je zelf ook ongerust of angstig? Benoem dat en nodig uit om te vertellen hoe zij het beleven. Onderzoek samen wat je kind nodig heeft om zich beter te voelen”, aldus Roline de Wilde.
Bekijk en luister het hele fragment hier.