Wat leuk dat jij je spreekbeurt of werkstuk wilt maken over De Kindertelefoon! Weet je al waarover je iets wilt schrijven? Kies hieronder één of meerdere vragen uit, dan geven wij antwoord. Wil je een spreekbeurtpakket aanvragen? Klik dan hier. Succes!
We voeren ongeveer 1000-1500 gesprekken per dag via de telefoon of chat. Je bent dus zeker niet de enige die met onzekerheden, vragen of problemen zit.
Ieder kind in Nederland tussen de 8 en 18 jaar mag bellen met De Kindertelefoon. Ruim 59% van de telefoontjes is afkomstig van jongens, en dus 41% van meisjes. Ongeveer 73% van de chats is afkomstig van meisjes en 27% van jongens.
Je vraagt je nu misschien af of bij alle Kindertelefoonlocaties de telefoon rinkelt als je belt. Dat is niet zo. Alle telefoontjes en chats komen binnen in één centraal computersysteem. Dat systeem verdeelt de gesprekken over de vrijwilligers op elk van de locaties. Dat De Kindertelefoon op verschillende plaatsen in Nederland werkt, is handig om kinderen in het hele land te laten weten dat De Kindertelefoon er is. De medewerkers kunnen zo door het hele land makkelijker gastlessen geven, folders uitdelen en posters ophangen.
Er werken ongeveer 600 goed getrainde medewerkers bij de Kindertelefoon, van 19 tot 70 jaar oud. Er werken studenten, maar ook oma’s. Iedereen heeft een heel verschillende achtergrond. Wat ze allemaal gemeen hebben met elkaar, is dat ze kinderen willen helpen. Het zijn echte mensen die je willen helpen met een probleem of vraag waar je mee zit. Ze zijn getraind, maar ze volgen geen script. Als je wilt, kan je hun naam vragen.
Een Kindertelefoonmedewerker:
De Kindertelefoon is 365 dagen per jaar open. Via de telefoon en chat kan je van maandag tot en met zondag van 11.00 tot 21.00 uur contact opnemen. Chatten met een jonge vrijwilliger kan van maandag t/m vrijdag tussen 18.00 en 20.00 uur.
Bij De Kindertelefoon gaat het om jou! We luisteren naar wat jij wilt zeggen en wat jij ergens van vindt. Samen kijken we hoe jij een stapje verder komt. We komen niet naar je toe, want dan zouden veel kinderen niet meer durven bellen of chatten. Veel kinderen vinden het juist fijn dat we niet weten wie je bent. In geval van nood kunnen we wel iemand inschakelen die naar je toekomt. Maar alleen als je er zelf voor kiest om te zeggen wie je bent en waar je woont.
Als je ergens mee zit, is het goed om daar met iemand over te praten. Dat kan opluchten. Maar er is niet altijd iemand in de buurt die je kunt vertrouwen of die tijd heeft om naar je te luisteren. Ook kan het moeilijk zijn om over je problemen te praten, zelfs met iemand die je heel goed kent. Je weet niet zeker of die ander je serieus neemt en je verhaal geheim houdt. Daarom is het fijn dat je altijd met De Kindertelefoon kunt praten.
Jammer genoeg kunnen we niet alles oplossen. We proberen wel samen met jou alles op een rijtje te zetten. We luisteren daarom heel goed naar wat je zelf al bedacht of gedaan hebt om het probleem op te lossen. En vaak kom je tijdens het gesprek op nieuwe ideeën. Aan sommige dingen is helaas niet meteen iets te doen. Als ouders gaan scheiden bijvoorbeeld. Daar kunnen jij of wij vaak niets aan veranderen. Wel kan het helpen om er over te praten.
Soms kom je er ook samen met ons niet uit. Dan kunnen we je het adres of telefoonnummer geven van organisaties of mensen die je verder kunnen helpen. Daar kun je dan heengaan, of je kunt op internet kijken of ze bellen. Soms heeft een kind direct hulp nodig. We kijken dan samen met het kind wat het beste is om te doen.
De gesprekken die vrijwilligers met kinderen voeren zijn vertrouwelijk en zullen nooit zonder jouw toestemming aan iemand anders worden verteld. We kunnen dus ook niet een persoonlijk verhaal van andere kinderen met jou delen.
De Kindertelefoon is in 1979 opgericht. Dat is ruim 40 jaar geleden!
Wil je posters van De Kindertelefoon ophangen en onze kaarten uitdelen aan je klasgenoten? Vraag dan hier een spreekbeurtpakket aan!
Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met voorlichting@kindertelefoon.nl