NIEUWS

FLINKE TOENAME GESPREKKEN SEKSUEEL GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG BIJ KINDERTELEFOON

“Kinderen durven niet met ouders te praten door angst en schaamte”

 

Wat doe je als iemand jou om een naaktfoto vraagt? En wat als deze in verkeerde handen valt? De Kindertelefoon ziet sinds het uitbreken van Corona een flinke toename in gesprekken over sexting, tijdens de lockdowns zelfs een verdubbeling. Ook werd er door meer kinderen gebeld en gechat over seksueel grensoverschrijdend gedrag online. Zo steeg het aantal gesprekken over bedreiging of chantage met (naakt)foto’s of video’s met 52% ten opzichte van 2019.

In ruim de helft van de gesprekken over sexting gaven kinderen aan spijt te hebben van een naaktfoto- of video, zo blijkt uit een steekproef. In sommige gevallen zijn de foto’s of video’s zelfs onder dwang verkregen. Dit blijkt uit onderzoek van De Kindertelefoon, dat werd uitgevoerd in het kader van de ‘Week van de Lentekriebels: Je lijf is van jou’, die aanstaande maandag van start gaat op basisscholen in heel Nederland.

Roline de Wilde, directeur Kindertelefoon: “We horen vaak dat kinderen zichzelf de schuld geven als het fout gaat, er is op dit onderwerp veel angst en schaamte. Ook kinderen die goed op de hoogte zijn van de risico’s van sexting krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag online. Iets wat begint als een onschuldige flirt op social media kan eindigen in dreiging en chantage. Het merendeel van de kinderen durft het niet met ouders te bespreken en is bang dat ze erachter komen. We willen de ‘Week van de Lentekriebels’ aangrijpen om het belang van praten over dit onderwerp extra onder de aandacht te brengen bij zowel kinderen als ouders.”

Tijdens de lockdowns leken kinderen extra bezig te zijn met het sturen en ontvangen van seksueel getinte berichten, foto’s en video’s. In 2020 steeg het aantal gesprekken over sexting en online seksueel grensoverschrijdend gedrag bij De Kindertelefoon met bijna 30% ten opzichte van het gemiddelde in 2019. Ook is er een geleidelijke toename te zien binnen de jonge groep 10-12 jarigen, zij namen hier steeds vaker contact over op in de afgelopen drie jaar.  

Simone Belt van Helpwanted herkent deze resultaten: "In een wereld waarin ons sociale leven zich zoveel online afspeelt, is het niet gek dat ook je seksuele ontwikkeling (deels) online plaatsvindt. De manier waarop je hier als ouder met je kind over praat is cruciaal. We zien dat ouders hun kinderen willen waarschuwen: “Stuur geen naaktfoto’s”. Dit werkt vaak avérechts. Het kan slachtoffers het gevoel geven dat ze iets fout hebben gedaan, zelfs wanneer ze onder druk zijn gezet om foto’s te maken. Belangrijk is dat je kinderen naast de risico’s vooral vertelt over hoe ze zo veilig mogelijk aan sexting kunnen doen en dat ze altijd bij je terecht kunnen. En.. praat over hoe je respectvol omgaat met foto's van een ander. Want de verspreiders zijn verantwoordelijk, niet de slachtoffers.”

Over de Week van de Lentekriebels
De Week van de Lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs, georganiseerd door Rutgers, expertisecentrum seksualiteit. Deelnemende scholen geven een week lang les over weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Dit jaar is het thema van de week ‘Je lijf is van jou'. De Kindertelefoon is partner van de week; kinderen kunnen naar aanleiding van de lessen op school anoniem met ons verder praten. 

Over De Kindertelefoon 
De Kindertelefoon is er voor kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar. Dagelijks worden er zo’n 1.400 gesprekken met kinderen gevoerd. Bellen via 0800-0432 en chatten via kindertelefoon.nl is gratis en anoniem. Ook heeft De Kindertelefoon een forum waar jongeren in gesprek kunnen met leeftijdsgenoten (vanaf 12 jaar).