Direct naar content
 

Eén centraal platform voor jongeren met beginnende mentale klachten: “het kan en moet beter”

Stress, eenzaamheid of depressie: meer dan de helft van de Nederlandse jongvolwassenen kampt met mentale klachten. Dat kan en moet anders, vinden acht landelijke organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren. Ze bundelen hun krachten en stuurden een brief aan informateur Plasterk met daarin een voorstel voor één centraal online platform voor jongeren met beginnende mentale klachten (16-27 jaar).

Eén van de acht organisaties is De Kindertelefoon. Zij richtte in 2021 de Alles Oké? Supportlijn voor jongvolwassenen op. Inmiddels voert de supportlijn zo’n 80 gesprekken per dag via chat en telefonie. Een derde van de gesprekken gaat over mentale problemen. Directeur Roline de Wilde: “De oorzaak van deze problemen is vaak een opeenstapeling van verschillende factoren, waaronder prestatiedruk, onzekerheid over wonen, relaties, eenzaamheid, zorgen over het klimaat en oorlogen en de invloed van social media. Daarnaast is het aanbod in laagdrempelige hulp voor jongeren versnipperd. Veel jongeren weten passende ondersteuning niet tijdig te vinden, waardoor problematiek van kwaad tot erger gaat.”

Daarom werken De Kindertelefoon, MIND Us, @ease, Transformers Community, MIND, Join Us, 113 Zelfmoordpreventie en Jongerenhulp Online samen in de wens om één platform te ontwikkelen waar jongeren met beginnende mentale klachten gratis en anoniem terecht kunnen. Voor relevante informatie, contact met leeftijdsgenoten, een luisterend oor en hulp bij het vinden van verdere ondersteuning. De Wilde: “Om de mentale gezondheid van onze jongeren te verbeteren moet er structureel geïnvesteerd worden in één veilige goed vindbare online plek met betrouwbare informatie en ondersteuning. Zonder drempels en administratietijd. Door de zoektocht te vergemakkelijken en onderlinge support te stimuleren, wordt de zelfredzaamheid van jongeren versterkt. Én dragen we bij aan het voorkomen dat jongeren te lang in hun eentje blijven rondlopen, waardoor milde klachten vaak complexer worden.

De organisaties hebben recent een brief naar zowel de informateur als de Kamer gestuurd met het verzoek om dit platform met structurele financiering mogelijk te maken. Eind 2023 heeft het ministerie van VWS een onafhankelijke toets op effectiviteit en haalbaarheid laten doen door adviesbureau Berenschot. “Berenschot adviseert ons voorstel te steunen. We merken dat de noodzaak voor het platform wordt gevoeld, zowel bij Kamerleden als bij jongeren zelf. Maar bijvoorbeeld ook bij scholen die hiernaar kunnen doorverwijzen,” aldus De Wilde.

Op dinsdag 30 januari lichtten de acht organisaties de plannen toe aan Koningin Máxima en demissionair minister Helder tijdens een werkbezoek aan de Alles Oké? Supportlijn. Jongeren gingen in gesprek over de behoefte aan een goede en veilige plek waar zij online terecht kunnen bij (beginnende) mentale problemen.