NIEUWS

TOENAME GESPREKKEN MIDDELENGEBRUIK EN VERSLAVING MET KINDEREN EN JONGVOLWASSENEN

Van vapen tot harddrugs

Utrecht, 12 april 2023 - Buitengesloten worden als je niet wil vapen, niet kunnen stoppen met blowen of drugs gebruiken om je fijner te voelen. De Kindertelefoon en Alles Oké? Supportlijn zien een stijging in het aantal gesprekken over middelengebruik en verslaving. “Met kinderen tot 18 jaar voerden we hier in 2022 gemiddeld meer dan 200 gesprekken per maand over, een stijging van 22% ten opzichte van het jaar daarvoor”, aldus directeur Roline de Wilde. 


Meer jongens nemen contact op
Bijna 60% van alle gesprekken over middelengebruik en verslaving wordt gevoerd met jongens en mannen. Bij De Kindertelefoon gaat het in 47% van de gesprekken om 13-15 jarigen. Zij maken zich bijvoorbeeld zorgen over hun gezondheid of kunnen zich slecht concentreren op school. Onder jongvolwassenen nemen vooral 18- en 19-jarigen contact op over dit onderwerp (37%). Ze geven aan dat ze last hebben van mentale klachten of in de financiële problemen komen doordat ze veel geld uitgeven aan deze middelen.

Sociale druk en tijdelijke verlichting
Uit de gesprekken blijkt dat de kinderen en jongvolwassenen met name middelen gebruiken om erbij te horen of zich beter te voelen. De Wilde: “Kinderen ervaren vaak sociale druk. Ze zijn bang om buitengesloten te worden als ze niet meedoen of er mee willen stoppen en hebben daar in hun directe omgeving ook voorbeelden van gezien. Van jongvolwassenen horen we met name dat ze gebruiken als ze niet goed in hun vel zitten en dat middelengebruik hen dan tijdelijk verlichting biedt. Tegelijkertijd ervaren ze dat verslaving op de loer ligt en dat levert ook stress op, waardoor een vicieuze cirkel kan ontstaan.” 

Gesprekken over verslaving: ‘ik zoek een oplossing’
Daarnaast zijn er dagelijks jongeren die contact zoeken om te praten over een verslaving. De Wilde: “Dat gaat niet alleen over middelengebruik maar ook over gok- of seksverslaving. Vaak zoeken ze een concrete oplossing. Ze willen stoppen maar weten niet goed hoe ze dat aan moeten pakken of zijn net gestopt en zijn op zoek naar manieren om dit vol te houden”.  De vrijwilligers van De Kindertelefoon en Alles Oké? Supportlijn bieden een luisterend oor, geven informatie en denken mee over een oplossing die bij de specifieke situatie past. 

Contact verloren
“Wij merken dat kinderen en jongvolwassenen niet altijd terecht kunnen in hun eigen omgeving. Bijvoorbeeld wanneer een kind bang is voor de reactie van zijn ouders. Ook spreken we jongvolwassenen die door drugsgebruik het contact met mensen in hun omgeving zijn verloren. Daarom is ons advies om te doen wat onze vrijwilligers doen: Ga in gesprek, probeer te begrijpen wat het middelengebruik veroorzaakt en je oordeel even uit te stellen. Dan ontstaat er vaak ruimte om over mogelijke oplossingen te praten.”, zegt de Wilde.

Vragen of zorgen over middelengebruik of verslaving? Erover praten helpt en kan anoniem met De Kindertelefoon (8-18 jaar) en Alles Oké? Supportlijn (18-25 jaar). Alles is bespreekbaar. 

We voeren meer dan 1.100 gesprekken per dag via de telefoon en chat. Ga naar kindertelefoon.nl of allesoke.nl.