HEB JIJ WEL EENS STRESS?

Je bent niet de enige.

 

Goede cijfers halen op school, ruzie thuis, vrienden maken, een bijbaantje, je onzeker voelen over jezelf... er zijn veel verschillende redenen waardoor je je gestresst kunt voelen. Misschien zit je hierdoor niet lekker in je vel en kun je je minder goed concentreren.

Veel kinderen en jongeren ervaren weleens stress. Het is dus niet gek en je hoeft je er niet voor te schamen. Erover praten met iemand in je omgeving kan opluchten. Dit kan natuurlijk ook altijd met één van onze vrijwilligers. Andere kinderen vragen ons bijvoorbeeld hoe ze minder stress kunnen voelen, of willen gewoon even hun verhaal kwijt.

Je kunt over ALLES praten met De Kindertelefoon, dus ook over stress. Lees verder voor meer info, of ervaringen en tips van anderen.  

WIST JE DAT

 

  • … je verschillend op stress kunt reageren? Het kan ervoor zorgen dat je spanning voelt in je lijf, een hogere hartslag of snellere ademhaling hebt. Sommigen worden een beetje moe of chagrijnig. Dat zijn normale reacties op stress.

  • … het helemaal niet erg is om even stress te voelen? Het kan je juist helpen om in actie te komen waardoor je dingen voor elkaar krijgt. Als je merkt dat je vaak last hebt van stress en dat je er somber van wordt, is het belangrijk om erover te praten met iemand.

  • … veel kinderen en jongeren ons vertellen dat ze het te druk hebben? Ze krijgen stress door de combinatie van verschillende dingen: school, moeten presteren van hun ouders, sporten, een bijbaantje, met vrienden afspreken en ga zo maar door.

  • … we de meeste gesprekken voeren over stress met kinderen en jongeren vanaf 13 jaar? Voor veel van hen neemt de stress toe vanaf de middelbare school.

  • … stress bij alle leeftijden kan voorkomen? Ook kinderen vanaf 8 jaar praten hierover met ons!

 

 

Hoe gaat het met jou vandaag?

WAT KUN JE DOEN ALS JE STRESS HEBT?

Veel kinderen en jongeren voelen zich weleens gestresst. Je even gestresst voelen is niet erg. Als je je de hele dag door opgejaagd voelt, is dat niet fijn. Gelukkig kun je verschillende dingen doen tegen stress. Wil je weten wat? Bekijk deze video en scroll verder naar beneden voor meer tips.

 

 

TIPS TEGEN STRESS

Wist je dat we een forum hebben waar je met leeftjidsgenoten over alles kunt praten? Het is een plek waar kinderen tussen de 12 en de 18 jaar hun ervaringen met elkaar delen en tips uitwisselen. Ook over het onderwerp 'stress'! Hieronder vind je een paar voorbeelden.