HEB JIJ WEL EENS MET PESTEN TE MAKEN?

Je bent niet de enige.

Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten?


Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon. Check hieronder meer info, ervaringen en tips van anderen. 
 

WIST JE DAT

 

  • … kinderen om van alles gepest kunnen worden? Bijvoorbeeld om hoe ze eruit zien, niet goed zijn in gym, om hun afkomst, geloof, geaardheid of beperking. Vaak gaat het om iets waarin ze ‘anders’ zijn dan de kinderen in hun omgeving.

  • … veel gepeste kinderen zich bang en onveilig voelen?
  • … pesten erge gevolgen kan hebben? Denk aan een slecht zelfbeeld, problemen op school of met slapen, een depressie of gedachten aan zelfdoding?

  • … je er altijd over mag praten met De Kindertelefoon? Bellen en chatten kan elke dag, gratis en anoniem. Wil je weten wat je kunt verwachten van een gesprek? Dat lees je hier. Ook hebben we een forum waar je ervaringen kunt uitwisselen met anderen over pesten en andere onderwerpen.

TIPS VAN ANDEREN OP ONS FORUM


Op ons forum praten kinderen en jongeren over alles met elkaar, dus ook over pesten. Hieronder lees je tips die zij aan elkaar gaven.

“Blokkeer de pesters, meld ze bij Whatsapp en Insta, maak screenshots die je kunt gebruiken als bewijs om te delen met bijvoorbeeld je mentor of ouders.”

“Ik denk dat je er zo min mogelijk energie aan moet geven. Alles wat je energie geeft groeit. Als je er niet op in gaat en gewoon doet wat je doet is de lol er snel af.”

“Blijf wie je bent en ga jezelf voor niemand veranderen. Weet dat je het waard bent om gelukkig te zijn.”

“Hoe moeilijk het ook is, heb vertrouwen in jezelf. Piekeren over wat anderen van je denken helpt niet."

"Praat erover! Vertel het aan iemand die je vertrouwt of praat met De Kindertelefoon."

 

PLAGEN VERSUS PESTEN

Wij krijgen vaker de vraag: wat is het verschil tussen plagen en pesten? Wat voor de één als plagen kan voelen, ervaart de ander als pesten. Volgens Pestweb zijn er wel een paar belangrijke verschillen:

Plagen gebeurt vaak spontaan

niet elke dag en het duurt niet lang. Pesten kan wel weken of maanden achter elkaar duren.

Plagen ben je gelijk aan elkaar

niemand is de baas. De pester is vaak sterker of ouder, heeft een grote mond en anderen kijken misschien tegen diegene op.

Plagen gebeurt zonder iemand pijn te willen doen

en is daarom vaak leuk en grappig. De pester wil pijn doen, vernielen of kwetsen.

 

Bij plagen liggen de rollen niet vast

soms plaagt de één, dan de ander. Pesten gebeurt vaak in een groep, waarbij dezelfde persoon steeds de klos is.