WIL JIJ PRATEN OVER LIEFDE & SEKSUALITEIT?

Je bent niet de enige.

 

Sterker nog, heel veel kinderen en jongeren hebben vragen! Het is zelfs één van de meest besproken onderwerpen op ons forum. Anderen vroegen zich bijvoorbeeld af: Ben ik wel 'normaal'? Hoe moet je zoenen? Is het oké om een naaktfoto te sturen - en wat moet ik doen als ik er een doorgestuurd krijg? Hoe vertel ik mijn omgeving dat ik bijvoorbeeld gay, bi, non-binair ben – of me niet thuis voel in mijn lichaam? Of: hoe vertel ik dat ik iets niet wil?

Of je je nou onzeker voelt, schaamt voor iets of vragen hebt: dat is helemaal niet gek. Je kunt over ALLES praten met De Kindertelefoon. Lees verder voor meer info, of ervaringen en tips van anderen. Wil je weten wat je kunt verwachten van een gesprek met één van onze vrijwilligers? Klik hier. 

WIST JE DAT

 

  • We het afgelopen jaar gemiddeld 1.200 gesprekken per dag voerden via de telefoon en chat? De gesprekken gaan over álles, maar liefde de seksualiteit is één van de meest besproken onderwerpen. Denk aan zoenen, verliefdheid, seks, gender- en seksuele identiteit en (online) grenzen.

  • 8% van de jongens zich ook aangetrokken voelt tot iemand van hetzelfde geslacht? Bij meisjes is dat 12%. In verhouding zijn dat 1 à 2 kinderen per klas.

  • Je nooit iets moet doen waar je niet helemaal klaar voor bent? Je lichaam is van jou en jij mag zelf beslissen over jouw grenzen. Ook online!

  • Sexting het versturen maar óók het ontvangen is van seksuele berichtjes, foto’s of video’s. Meestal gebeurt dit via je telefoon.

  • De helft van alle jongeren op zijn 18de seks heeft gehad? Maar het is ook normaal om eerder of veel later voor het eerst seks te hebben.

  • Heel veel andere kinderen en jongeren struggelen met onzekerheid? Op ons forum wordt er over de meest uiteenlopende dingen gepraat!

Deze informatie en cijfers komen uit een onderzoek naar jongeren (12-25 jaar) van Soa Aids Nederland en Rutgers Stichting & van Digiwijzer.

 

 

 

Hoe gaat het met jou vandaag?

HET VERHAAL VAN GIO

De Kindertelefoon krijgt elke dag veel vragen over liefde & seksualiteit. Ook spraken we tijdens de lockdowns twee keer zoveel kinderen en jongeren over sexting: 'Wat moet ik doen als iemand om een naaktfoto vraagt?' En: 'Wat als iemand dreigt om mijn naaktfoto door te sturen?' Als het goed is, gebeurt sexting in vertrouwen en kan het ook juist leuk en spannend zijn. Toch kan het ook erg verkeerd aflopen. Weet dat je niet de enige bent met deze vragen en dat je áltijd gratis en anoniem bij ons je verhaal kunt doen!

HET VERHAAL VAN GIO...

TIPS OVER LIEFDE EN SEKSUALITEIT

Deze tips komen uit de Pubergids van Rutgers. Daarin vind je veel info over het lichaam, seksualiteit en relaties.

Tip
Tip: genderidentiteit
Tip: gay of bi
Tip: liefdesverdriet
Tip: nee is oké