DE KINDERTELEFOON, VOOR ALLES WAT JE BEZIGHOUDT IN DEZE CORONATIJD

 

Hé! Wat goed dat je een kijkje komt nemen op de speciale coronapagina van De Kindertelefoon. We snappen dat deze tijd best wel spannend en onzeker is. Misschien maak je je wel zorgen om familie of vrienden, school of voel je je alleen en is het thuis niet fijn.

Daarom is De Kindertelefoon er juist nu! Op deze pagina vind je updates voor kinderen en jongeren, antwoorden op veelgestelde vragen (onderaan) én kun je een tip of idee insturen om deze tijd door te komen. Misschien plaatsen we die van jou wel in de story van onze Instagram!


Contact?

Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!

 

RECENTE UPDATES

Premier Rutte: 'Jullie mogen meedenken over de corona-maatregelen'

 
Premier Rutte gaf gisteren tijdens de persconferentie kinderen en jongeren een compliment. Hij zegt dat iedereen zich goed aan de regels heeft gehouden en dat daardoor minder mensen in het ziekenhuis liggen. Ook heeft hij gevraagd of kinderen en jongeren willen meedenken over de corona-regels.

Zo vierden kinderen thuis Woningsdag!

 
28 april 2020 | 9:20
Omdat iedereen thuis moest blijven, veranderde Koningsdag dit jaar in 'Woningsdag'. Het idee van de organisatie was dat zo veel mogelijk mensen tegelijk iets doen: het volkslied zingen bijvoorbeeld of toosten op de koning. En veel van jullie hebben dat gedaan.

Stel je coronavraag aan een wetenschapper!

 
14 april 2020 | 18:30
Op woensdag 15 april om 14.00 uur organiseert de Nationale Wetenschapsagenda een online vragenuur voor kinderen. Daarin kun je al je vragen stellen aan twee wetenschappers: viroloog Annemiek van der Eijk van het Erasmus MC en kinderpsycholoog Anke Klein van de Universiteit Leiden. Heb je een vraag of wil je tips? Stuur een DM naar de Nationale Wetenschapsagenda via hun Facebook of Instagram. Op die pagina's wordt de livesessie morgen ook uitgezonden!

Moet je op school voortaan 1,5 meter afstand houden?

 
14 april 2020 | 12:50
Veel mensen vragen zich af wanneer de scholen weer opengaan. De regering maakt dat volgende week bekend. De scholen zijn in ieder geval tot en met de meivakantie gesloten. Hoe zit het eigenlijk met afstand houden, als je weer naar school kunt?

Hoe voorkom je spieken als toetsen thuis worden gemaakt?

 
10 april 2020 | 11:00
Omdat de scholen dicht zijn, moeten leerlingen hun schoolexamens thuis maken. Maar als je thuis een toets moet maken, dan kan je natuurlijk veel makkelijk spieken. Of niet? Scholen proberen er van alles tegen te bedenken.

DEEL JOUW CORONATIP OF -IDEE!

Misschien heb jij wel een gouden tip voor andere kinderen en jongeren die thuiszitten. Ben je inmiddels kampioen Fortnite, help je andere mensen met boodschappen of heb je een super grappig YouTube-kanaal ontdekt? Stuur je tip of idee in en misschien posten we 'm in onze Instagram Story!

VEEL GESTELDE VRAGEN

Het is helemaal niet raar als je vragen hebt. Misschien ben je bang dat de supermarkten dichtgaan. Of wil je weten of je nog met vrienden kunt afspreken. Maar... het kan natuurlijk ook mis gaan bij jou thuis. Daarom geven we hieronder antwoorden op veelgestelde vragen in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Staat je vraag er niet tussen? Je mag altijd met De Kindertelefoon bellen (0800-0432) of chatten, of praat met elkaar op het forum.

Heb je een vraag over het coronavirus en je gezondheid of die van iemand anders? Dan kun je ook gratis en anoniem chatten met JouwGGD.

Helemaal zoals het was, dat wordt het vanaf 11 mei nog niet. Elke school bedenkt hoe kinderen weer veilig naar school kunnen. Vaak je handen wassen, dat helpt al! En natuurlijk hoesten en niezen in je elleboog. En thuis blijven als je verkouden bent. Waarschijnlijk staan de tafeltjes in de klas verder uit elkaar. Dus het is wel wat anders. Wel doet iedereen op school zijn best om het zo gewoon en gezellig mogelijk te maken.

De basisscholen gaan vanaf 11 mei weer open.

Het zal op school wel iets anders gaan dan je gewend bent. Om te zorgen dat het niet te druk wordt, gaan kinderen de helft van de tijd naar school. Scholen moeten zelf beslissen hoe ze dat gaan invullen.

Middelbare scholieren moeten nog even wachten. Als alles goed gaat op de basisscholen mogen zij op 1 juni weer beginnen.

Het coronavirus verspreidt zich snel. Mensen hebben contact met elkaar en zo kunnen zij elkaar besmetten. Daarom is íedereen nodig om het coronavirus te bestrijden. Ook jij! Het lijkt erop dat kinderen niet zo snel ziek worden van het virus. En als kinderen ziek worden, hebben ze alleen lichte klachten. Bijvoorbeeld verkouden zijn of een beetje koorts. Veel mensen onderzoeken nu hoe dat precies zit. Er bestaat wél een kans dat kinderen andere mensen besmetten. Misschien wel mensen die zelf niet heel gezond zijn. Zij kunnen wel heel ziek worden van het coronavirus. We helpen alle Nederlanders, door:

 • Goed en vaak je handen te wassen.
 • Te hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog.
 • Papieren zakdoekjes te gebruiken.
 • Geen handen te schudden.
 • Thuis te blijven als je (een beetje) verkouden bent, keelpijn hebt, niest, kucht, hoest, benauwd bent, en/of verhoging of koorts hebt.
 • Thuis te blijven als iemand in huis verkouden is én koorts heeft en/of benauwd is.
  Minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen (behalve van de mensen met wie je al in één huis woont).
 • Afstand te houden met buitenspelen. Speel op plekken waar het rustig is.
 • Niet bij opa en oma, of de oudere buurman of buurvrouw op bezoek te gaan.
 • Samen zorgen we ervoor dat niet teveel mensen tegelijk in het ziekenhuis komen met het coronavirus. Als we dit niet doen, moeten te veel zieke mensen tegelijk naar het ziekenhuis. Dat kunnen de dokters, verpleegkundigen en andere mensen in het ziekenhuis niet aan. Ook zijn er dan misschien niet genoeg bedden in het ziekenhuis.

  Dus help jij mee?

Soms is het thuis niet zo fijn. Of maak je je zorgen om een vriend(in). Spanningen en ruzies... maar ook geweld en misbruik. Dan is het extra ingewikkeld dat je niet meer naar school of naar een sportclub kan. Het kan dan ook lastig zijn om daar thuis over te praten. Zoek dan een maatje. Wie kan er goed naar jou luisteren? Iemand van school? Een vriend of vriendin? De huisarts? Of praat je liever met een onbekende, bijvoorbeeld:

 • Bel gratis en anoniem 0800-0432 om met een vrijwilliger van De Kindertelefoon te praten. Chatten kan hier. Met leeftijdsgenoten praten kan op het forum.
 • Vragen over je gezondheid? Dan kun je ook chatten via JouwGGD.
 • Als er sprake is van geweld, kun je ook chatten met hulpverleners van Fier. Hier kun je (anoniem) je verhaal delen, geven ze jou informatie en helpen je als je dat wilt.
 • Zit er iemand aan je en voelt dat niet oké? Kijk dan eens bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt gratis en anoniem bellen met 0800-0188 of chatten in de avond.

Heb je daar niet genoeg aan? Merk je dat het niet goed met je gaat, je slaapt slecht, je bent erg somber? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat. Wacht in zo'n geval niet met bellen.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.

Nee, dat hoeft niet. Het is natuurlijk niet gek dat je een beetje bang bent, want het is een bijzondere tijd. Iedereen heeft het erover, thuis, op school, op tv en op internet. En er zijn bijzondere maatregelen in het land. Alle restaurants en bioscopen zijn bijvoorbeeld dicht de komende weken.

Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ziek worden van het coronavirus. Kinderen en jongeren krijgen vaak alleen lichte klachten, zoals verkoudheid. Benieuwd naar hoe het is om als kind het coronavirus te hebben (en alweer beter te zijn)? Kijk dan dit filmpje op NOS Jeugdjournaal.

Alle mensen in Nederland doen hard hun best om te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden. Zodat het niet te druk wordt in het ziekenhuis. Iedereen helpt een handje mee. Door goed afstand van elkaar te houden, bijvoorbeeld in de supermarkt. Door zoveel mogelijk thuis te werken, als dat kan. En het belangrijkste: door thuis te blijven als je verkouden bent, moet niezen, hoest, last van je keel hebt, verhoging of koorts hebt, of benauwd bent. Als iemand in huis verkouden is, koorts heeft en/of benauwd is, blijft iedereen thuis. Samen helpen we elkaar!

Maak je je toch nog zorgen? Praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ook eens meepraten met andere kinderen op ons forum!

Ja, dus je hoeft niet bang te zijn dat er geen eten of wc-papier meer is. Wel zijn er nieuwe regels in de supermarkten. Zo worden er bijvoorbeeld verplicht winkelwagens en mandjes gebruikt, om te tellen hoeveel mensen er binnen zijn. Dit helpt ook met afstand houden. Ook kan het zijn dat je soms moet wachten voordat je naar binnen mag, zodat het niet te druk wordt.

Dat is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer 1,5 meter. Het is daarom belangrijk ook geen handen te schudden. Check de animatie hieronder:

Ja dat kan. Wel is het belangrijk dat je hierover afspraken maakt.

 • Spreek niet met veel vrienden tegelijk af te spreken. Spreek met maximaal één of twee vrienden tegelijk af. Je mag niet meer dan 3 mensen bij je thuis uitnodigen. Houd ook thuis minimaal 1,5 meter afstand.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast als hij of zij binnenkomt.
 • Spreek van te voren af dat het niet doorgaat als iemand niest, verkouden is, keelpijn heeft of verhoging of koorts heeft. Ook als iemand bij een van je vrienden thuis, zoals de vader of moeder, koorts heeft, moet ook je vriend of vriendin thuisblijven. Ook als iemand bij jou thuis deze klachten heeft, moet jij thuisblijven. En mag je niemand bij jouw thuis uitnodigen. Zo voorkom je dat je je vrienden aansteekt.
 • Zorg ervoor dat je controllers schoon zijn als je gaat gamen. Maak ze ook weer schoon als je klaar bent.
 • Ga niet dichtbij elkaar op de bank zitten, maar zorg dat er een lege stoel tussen staat. Misschien kun je als je met elkaar gaat gamen wel afspreken om online te gamen in plaats van af te spreken. Dat is helemaal mooi!

De scholen zijn dicht, sportclubs zijn gesloten en je moet jezelf thuis vermaken. Natuurlijk heb je ook huiswerk van school of volg je digitale lessen. Maar wat kun je doen als de verveling toeslaat?

Hieronder hebben we een paar tips verzameld:

 • Heb je al de Corona Dance Challenge met je vrienden gedaan? (kijk voor verschillende filmpjes op YouTube).
 • Ben je in plaats van een danser meer een voetbalfan? Verschillende bekende voetballers doen mee aan de #StayAtHomeChallenge. Op internet staan al een aantal voorbeelden van bijvoorbeeld Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Maak je eigen filmpje en nodig je vrienden uit om ook mee te doen.
 • Je hebt waarschijnlijk huiswerk meegekregen vanuit school, of misschien zijn je lessen wel digitaal te volgen. Het kan natuurlijk zijn dat je vragen hebt en je docent even niet bereikbaar is. Op internet zijn verschillende websites gestart waar je online bijles kunt krijgen, zodat je geen vertraging oploopt.
 • Verveling betekent ook dat je tijd hebt om iets nieuws te leren. Heb je altijd al een nieuwe taal of een nieuwe dans willen leren? Of heb je zin om een nieuw instrument te leren spelen? Op YouTube staan talloze filmpjes waarmee je dit kan doen.
 • Verveling is nooit helemaal te voorkomen. Het is niet gezond om steeds van alles te doen en te moeten. Dus wen eraan: even niks doen is niet verkeerd en misschien ook wel lekker!

Als er bij het nieuws staat van wie het bericht is, bijvoorbeeld van de Universiteit Groningen, kun je op de website van de universiteit kijken of het bericht daar ook staat. Ook kun je bij andere officiële nieuwssites, zoals het JeugdjournaalNOS op 3 of Kidsweek, zien of de informatie klopt. Of praat er met je ouders over.

Bij het Jeugdjournaal en de Kidsweek werken ervaren journalisten die goed nadenken over wat voor nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze van 5 berichten uit waarom deze niet waar zijn. Deze journalisten houden zich aan feiten en ze proberen mensen niet extra bang te maken door bijvoorbeeld ‘monster-virus’ te zeggen.

NIET GEVONDEN WAT JE ZOCHT?

Kijk dan ook eens op ons forum of praat gratis en vertrouwelijk via: 0800-0432 of via de chat.

Deze website maakt gebruik van cookies

Accepteer cookies om door te gaan.