Hé! Wat goed dat je een kijkje komt nemen op de speciale coronapagina van De Kindertelefoon. We snappen dat deze tijd best wel spannend en onzeker is. Misschien maak je je wel zorgen om familie of vrienden, school of voel je je alleen en is het thuis niet fijn.
Daarom is De Kindertelefoon er juist nu! Op deze pagina vind je updates voor kinderen en jongeren en antwoorden op veelgestelde vragen (onderaan).
Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!
Het is helemaal niet raar als je vragen hebt. Misschien vraag je je af waarom sommige maatregelen nog gelden. Of weet je niet goed wat je nu wel en niet kunt doen met je vrienden. Daarom geven we hieronder antwoorden op veelgestelde vragen in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Staat je vraag er niet tussen? Je mag altijd met De Kindertelefoon bellen (0800-0432) of chatten, of praat met elkaar op het forum.
Heb je een vraag over het coronavirus en je gezondheid of die van iemand anders? Dan kun je ook gratis en anoniem chatten met JouwGGD.
Als we de maatregelen nu allemaal zouden loslaten, zou het aantal besmette mensen weer heel erg snel toenemen. En dat willen we natuurlijk voorkomen. Daarom worden de maatregelen in kleine stappen versoepeld.
Het RIVM houdt bij hoe het gaat met de verspreiding van het coronavirus en of deze niet te snel gaat. Zo houden ze bij hoeveel mensen er op de Intensive Care (IC) liggen in het ziekenhuis. Ook berekenen ze het R-getal. Dat is het reproductiegetal, ook wel de besmettingfactor genoemd. Dat cijfer zegt hoeveel andere mensen één persoon met het coronavirus gemiddeld besmet.
Ja, dat mag. Binnen en buiten. Bijvoorbeeld turnen, volleybal, tafeltennis en klimmen. Ook wedstrijden mogen weer. De kleedkamers en kantines mogen ook weer open. Vaders en moeders houden wel anderhalve meter afstand van elkaar.
Soms is het thuis niet zo fijn. Of maak je je zorgen om een vriend(in). Spanningen en ruzies... maar ook geweld en misbruik. De spanningen kunnen na zo'n gekke periode hoog oplopen. Het kan dan ook lastig zijn om daar thuis over te praten. Zoek dan een maatje. Wie kan er goed naar jou luisteren? Iemand van school? Een vriend of vriendin? De huisarts? Of praat je liever met een onbekende, bijvoorbeeld:
Heb je daar niet genoeg aan? Merk je dat het niet goed met je gaat, je slaapt slecht, je bent erg somber? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat. Wacht in zo'n geval niet met bellen.
Ja, dat kan. Ben je ouder dan 12 jaar? Dan moet je wel anderhalve meter afstand houden.
Let ook hierop:
Veel jongeren en jongvolwassenen voelen zich op dit moment eenzamer dan normaal, doordat ze minder sociaal contact hebben. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de jongeren nu meer gevoelens van eenzaamheid heeft. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat ze nu minder sociale activiteiten hebben dan voor de corona-crisis.
Als jij je alleen voelt, ben je dus zeker niet de enige. Wist je trouwens dat het heel normaal is als je je soms eenzaam voelt? Normaal gesproken voelt ongeveer 40-70% van de jongeren zich wel eens zo. Dit gevoel verdwijnt vaak na een tijdje weer. Hoewel het vervelend is, is er dus nog geen reden voor paniek.
Spreek op 1,5 meter afstand of digitaal af
Probeer met vrienden en andere belangrijke personen in contact te blijven. Bijvoorbeeld op de tijdstippen waarop jullie contact of de activiteit normaal plaatsvond.
Maak elke dag contact
Probeer elke dag iemand te spreken via app, een (video)belletje, spraakbericht via Whatsapp, of op een andere manier. Stel voor om op vaste momenten contact te hebben. Voel je je vooral eenzaam op bepaalde momenten, zoals tijdens het avondeten? Nodig iemand digitaal uit aan je tafel. Meld je aan op de site Stay Connected om in contact te komen met andere jongeren. Of laat een berichtje achter op het forum van de website eenzame jongeren.
Praat erover
Laat mensen weten hoe je je voelt. Of laat ze weten dat je gewoon even een praatje wilt maken. Houd in gedachten: mensen willen echt naar je luisteren of je helpen. Heb je niemand waarmee je kunt praten? Je kunt elke dag gratis en anoniem met ons bellen, chatten of met andere erover praten op het forum.
Ga naar buiten
Ga elke dag even naar buiten. Door te bewegen en naar buiten te gaan voel je je echt beter. Je mag ook weer buiten sporten. Misschien vind je het leuk om mee te doen met een sportles buiten?
Kijk naar wat er wel goed gaat
Schrijf elke dag iets kleins op wat die dag wél leuk, mooi, grappig of gezellig was. Zo creëer je positive vibes!
We willen allemaal dat kinderen en jongeren een fijne plek hebben om te leren en te relaxen. School is daarom ook heel belangrijk. We weten niet hoe lang het duurt voordat het coronavirus helemaal verdwenen is. Er zijn nog geen medicijnen of vaccin tegen het virus. Gelukkig weten we dat kinderen minder vaak het coronavirus krijgen en minder ziek worden van het virus. De experts vinden het veilig dat kinderen weer naar school gaan. Ook minister-president Rutte vindt het een goed idee als de scholen weer open gaan.
Helemaal zoals het was, dat is het nog niet. Elke school zorgt dat kinderen veilig naar school kunnen. Er zijn regels op school. Vaak je handen wassen, dat helpt al! En natuurlijk hoesten en niezen in je elleboog. En thuis blijven als je verkouden bent of iemand bij jou thuis koorts heeft of benauwd is. Natuurlijk doet iedereen op school zijn best om het zo gewoon en gezellig mogelijk te maken.
Nee, dat is niet de bedoeling. Iedereen komt zoveel mogelijk met de fiets of lopend naar school. Kun je écht niet op de fiets of lopend naar school komen? Vraag dan een van je ouders of ze je met de auto kunnen brengen. Kan dat ook écht niet? Geef dit dan aan bij jouw mentor. Dan kunnen jullie samen met de school een oplossing zoeken.
Elke leerling krijgt weer af en toe les op school vanaf 2 juni. Dit geldt ook voor het voortgezet speciaal onderwijs. Het kan per school en per leerling verschillen hoe vaak er op school les is. Scholen moeten de RIVM-richtlijnen volgen. Ook houden ze rekening met leraren die ziek zijn, of in de risicogroep vallen. Voor sommige vakken is het makkelijker om online les te geven dan andere. De ene leerling kan de stof makkelijker online bijhouden dan de andere. Dus het kán zijn dat het naar school gaan verschilt per school, klas of leerling.
Nee, dat hoeft niet. Het is natuurlijk niet gek dat je een beetje bang bent, want het is een bijzondere tijd. Iedereen heeft het erover, thuis, op school, op tv en op internet. En er zijn bijzondere maatregelen in het land. Alle restaurants en bioscopen zijn bijvoorbeeld dicht de komende weken.
Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ziek worden van het coronavirus. Kinderen en jongeren krijgen vaak alleen lichte klachten, zoals verkoudheid. Benieuwd naar hoe het is om als kind het coronavirus te hebben (en alweer beter te zijn)? Kijk dan dit filmpje op NOS Jeugdjournaal.
Alle mensen in Nederland doen hard hun best om te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden. Zodat het niet te druk wordt in het ziekenhuis. Iedereen helpt een handje mee. Door goed afstand van elkaar te houden, bijvoorbeeld in de supermarkt. Door zoveel mogelijk thuis te werken, als dat kan. En het belangrijkste: door thuis te blijven als je verkouden bent, moet niezen, hoest, last van je keel hebt, verhoging of koorts hebt, of benauwd bent. Als iemand in huis verkouden is, koorts heeft en/of benauwd is, blijft iedereen thuis. Samen helpen we elkaar!
Maak je je toch nog zorgen? Praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ook eens meepraten met andere kinderen op ons forum!
Kinderen onder de 12 jaar hoeven inmiddels geen 1,5 meter afstand meer van elkaar te houden. Goed nieuws als je wil sporten of leuke dingen wil doen!
Jongeren tussen de 13 en 18 moeten wél 1,5 meter afstand van elkaar houden, behalve tijdens sporten (onder begeleiding van een coach of professional - waar je dan wel weer afstand van moet houden).
De afstand is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer 1,5 meter. Het is daarom belangrijk ook geen handen te schudden. Check de animatie hieronder:
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Donec quam felis, ultricies nec, pellentesque eu, pretium quis, sem. Nulla consequat massa quis enim.
Als er bij het nieuws staat van wie het bericht is, bijvoorbeeld van de Universiteit Groningen, kun je op de website van de universiteit kijken of het bericht daar ook staat. Ook kun je bij andere officiële nieuwssites, zoals het Jeugdjournaal, NOS op 3 of Kidsweek, zien of de informatie klopt. Of praat er met je ouders over.
Bij het Jeugdjournaal en de Kidsweek werken ervaren journalisten die goed nadenken over wat voor nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze van 5 berichten uit waarom deze niet waar zijn. Deze journalisten houden zich aan feiten en ze proberen mensen niet extra bang te maken door bijvoorbeeld ‘monster-virus’ te zeggen.