De Kindertelefoon, vooralles wat je bezighoudt in deze coronatijd

Hé! Wat goed dat je een kijkje komt nemen op de speciale coronapagina van De Kindertelefoon. We snappen dat deze tijd best wel spannend en onzeker is. Misschien maak je je wel zorgen om familie of vrienden, school of voel je je alleen en is het thuis niet fijn.

Daarom is De Kindertelefoon er juist nu! Op deze pagina vind je updates voor kinderen en jongeren, antwoorden op veelgestelde vragen (onderaan) én kun je een tip of idee insturen om deze tijd door te komen. Misschien plaatsen we die van jou wel in de story van onze Instagram!

Contact?
Je mag over alles praten met onze vrijwilligers, elke dag tussen 11.00 en 21.00. Bel gratis en anoniem 0800-0432 of kom chatten. Het kan soms zijn dat je eventjes moet wachten, omdat veel kinderen ons proberen te bereiken. Als je met leeftijdsgenoten ervaringen uit wil wisselen, kun je met elkaar praten op het forum. Je mag natuurlijk ook gewoon even rondkijken!

Recente updates

1 april 2020 - 9:54

Scholen langer dicht: tenminste tot na de meivakantie

De scholen blijven dicht tot na de meivakantie, dus in ieder geval tot en met 3 mei. Dat heeft premier Rutte bekend gemaakt in een persconferentie. Eigenlijk zouden de scholen maandag weer opengaan, maar dat is dus verlengd.

31 maart 2020 - 11:45

Scholen waarschijnlijk langer dicht, zorgen over leerachterstand

Tot wanneer blijven de scholen dicht? Dat wordt vanavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie zegt het Jeugdjournaal. Als ze langer dichtblijven, kunnen kinderen en jongeren een leerachterstand oplopen. Deel daarom jouw tip om thuis te leren op deze pagina! (Scroll iets naar beneden). Dan wordt deze geplaatst in de Instagram-story van De Kindertelefoon.

30 maart 2020 - 14:19

Hoe houd je het thuis gezellig met z'n allen?!

Al twee weken zitten de meeste kinderen thuis. Ook werken veel ouders vanuit huis. Iedereen zit dus steeds bij elkaar in dezelfde ruimte en dat kan soms best lastig zijn. Misschien zorgt het voor ergernis of zelfs voor ruzie. Daarom geeft het Jeugdjournaal tips.

Deel jouw corona tips

Misschien heb jij wel een gouden tip voor andere kinderen en jongeren die thuiszitten. Ben je inmiddels kampioen Fortnite, help je andere mensen met boodschappen of heb je een super grappig YouTube-kanaal ontdekt? Stuur je tip of idee in en misschien posten we 'm in onze Instagram Story!

Nog 140 tekens

Veelgestelde vragen

Het is helemaal niet raar als je vragen hebt. Misschien ben je bang dat de supermarkten dichtgaan. Of wil je weten of je nog met vrienden kunt afspreken. Maar... het kan natuurlijk ook mis gaan bij jou thuis. Daarom geven we hieronder antwoorden op veelgestelde vragen in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut. Staat je vraag er niet tussen? Je mag altijd met De Kindertelefoon bellen (0800-0432) of chatten, of praat met elkaar op het forum.

Heb je een vraag over het coronavirus en je gezondheid of die van iemand anders? Dan kun je ook gratis en anoniem chatten met JouwGGD.

Waar komt het coronavirus vandaan? Zijn er wel genoeg ziekenhuisbedden? En waarom hamsteren mensen?

Benieuwd naar de antwoorden? Check dit filmpje van het Jeugdjournaal:

Waarom moet ik thuisblijven?

Het coronavirus verspreidt zich snel. Mensen hebben contact met elkaar en zo kunnen zij elkaar besmetten. Daarom is íedereen nodig in de strijd tegen coronavirus. Ook jij! Het lijkt erop dat kinderen niet zo snel ziek worden van het virus. En als kinderen ziek worden, hebben ze alleen lichte klachten. Bijvoorbeeld verkouden zijn of een beetje koorts. Veel mensen onderzoeken nu hoe dat precies zit. Er bestaat wél een kans dat kinderen andere mensen besmetten. Misschien wel mensen die zelf niet heel gezond zijn. Zij kunnen wel heel ziek worden van het coronavirus. We helpen alle Nederlanders, door:

 • goed en regelmatig je handen te wassen
 • te hoesten en niesen in de binnenkant van je ellenboog
 • papieren zakdoekjes te gebruiken
 • geen handen te schudden
 • thuis te blijven als je (een beetje) verkouden bent, keelpijn hebt, niest of verhoging of koorts    hebt, of als iemand thuis dit heeft
 • met niet teveel vriendjes en vriendinnetjes tegelijk spelen
 • minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen (behalve van de mensen waar je al in één  huis mee woont)
 • even niet meer bij opa en oma, of de oudere buurman of buurvrouw op bezoek te gaan

Samen zorgen we ervoor dat niet teveel mensen tegelijk in het ziekenhuis komen met het coronavirus.

Als we dit niet doen, kunnen te veel mensen zieke mensen tegelijk zorg nodig hebben in het ziekenhuis. En dat kunnen de hardwerkende artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel niet aan. Ook zijn er dan misschien niet genoeg bedden meer zijn op de Intensive Care in het ziekenhuis. Dus help jij mee?

En wat als het thuis niet zo fijn is...

Soms is het thuis niet zo fijn. Of maak je je zorgen om een vriend(in). Spanningen en ruzies... maar ook geweld en misbruik. Dan is het extra ingewikkeld dat je niet meer naar school of naar een sportclub kan. Het kan dan ook lastig zijn om daar thuis over te praten. Zoek dan een maatje. Wie kan er goed naar jou luisteren? Iemand van school? Een vriend of vriendin? De huisarts? Of praat je liever met een onbekende, bijvoorbeeld:

 • Bel gratis en anoniem 0800-0432 om met een vrijwilliger van De Kindertelefoon te praten. Chatten kan hier. Met leeftijdsgenoten praten kan op het forum.
 • Vragen over je gezondheid? Dan kun je ook chatten via JouwGGD.
 • Als er sprake is van geweld, kun je ook chatten met hulpverleners van Fier. Hier kun je (anoniem) je verhaal delen, geven ze jou informatie en helpen je als je dat wilt.
 • Zit er iemand aan je en voelt dat niet oké? Kijk dan eens bij Centrum Seksueel Geweld. Je kunt gratis en anoniem bellen met 0800-0188 of chatten in de avond.

Heb je daar niet genoeg aan? Merk je dat het niet goed met je gaat, je slaapt slecht, je bent erg somber? Bel dan met de huisarts of het wijkteam. Als je die nummers niet kan vinden en de nood is heel hoog, bel dan 112. Daar zijn altijd mensen die naar je luisteren en willen dat het goed met je gaat. Wacht in zo'n geval niet met bellen.

Moet ik bang zijn voor het coronavirus?

Nee, dat hoeft niet. Het is natuurlijk niet gek dat je een beetje bang bent, want het is een bijzondere tijd. Iedereen heeft het erover, thuis, op school, op tv en op internet. En er zijn bijzondere maatregelen in het land. Alle restaurants en bioscopen zijn bijvoorbeeld dicht de komende weken.

Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ziek worden van het coronavirus. Kinderen en jongeren krijgen vaak alleen lichte klachten, zoals verkoudheid. Benieuwd naar hoe het is om als kind het coronavirus te hebben (en alweer beter te zijn)? Kijk dan dit filmpje op NOS Jeugdjournaal.

En weet dat alle mensen in Nederland hard hun best doen om zo snel mogelijk te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden. Zodat het niet te druk wordt in het ziekenhuis. Bijna alle mensen in Nederland helpen een handje mee. Door goed afstand van elkaar te houden in de supermarkt. En door zoveel mogelijk thuis te werken, als dat kan. En het belangrijkste: door thuis te blijven als je verkouden bent, veel moet niezen, last van je keel hebt, als je verhoging of koorts hebt, of als iemand anders thuis dit heeft. Samen helpen we elkaar!

Maak je je toch nog zorgen? Praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ook eens meepraten met andere kinderen op ons forum!

Waarom is het belangrijk vaak je handen te wassen?

Via je handen verspreiden virussen zich heel makkelijk. Zonder dat je het doorhebt, zit je vaak met je handen aan je gezicht, mond of ogen. Zo kun je het virus binnenkrijgen. Door goed en vaak je handen te wassen, word je minder snel ziek. Ook zorgt handen wassen ervoor dat je ander minder makkelijk besmet. Op de site van het RIVM vind je tips over hoe je goed je handen kunt wassen. En bekijk de instructie en adviezen hieronder.

Blijven de supermarkten open?

Ja, dus je hoeft niet bang te zijn dat er geen eten of wc-papier meer is. Wel zijn er nieuwe regels in de supermarkten. Zo worden er bijvoorbeeld verplicht winkelwagens en mandjes gebruikt, om te tellen hoeveel mensen er binnen zijn. Dit helpt ook met afstand houden. Ook kan het zijn dat je soms moet wachten voordat je naar binnen mag, zodat het niet te druk wordt.

Waarom moet ik 1,5 meter afstand houden?

Dat is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer 1,5 meter. Het is daarom belangrijk ook geen handen te schudden. Check de animatie hieronder:

Kan ik nog thuis met vrienden afspreken (om te gamen)?

Ja dat kan. Wel is het belangrijk dat je hierover afspraken maakt.

 • Spreek niet met veel vrienden tegelijk af te spreken. Spreek met maximaal één of twee vrienden tegelijk af. Je mag niet meer dan 3 mensen bij je thuis uitnodigen. Houd ook thuis minimaal 1,5 meter afstand.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast als hij of zij binnenkomt.
 • Spreek van te voren af dat het niet doorgaat als iemand niest, verkouden is, keelpijn heeft of verhoging of koorts heeft. Ook als iemand bij een van je vrienden thuis, zoals de vader of moeder, koorts heeft, moet ook je vriend of vriendin thuisblijven. Ook als iemand bij jou thuis deze klachten heeft, moet jij thuisblijven. En mag je niemand bij jouw thuis uitnodigen. Zo voorkom je dat je je vrienden aansteekt.
 • Zorg ervoor dat je controllers schoon zijn als je gaat gamen. Maak ze ook weer schoon als je klaar bent.
 • Ga niet dichtbij elkaar op de bank zitten, maar zorg dat er een lege stoel tussen staat. Lees bij het Jeugdjournaal nog eens de regels na die vanaf 23 maart zijn ingegaan. Misschien kun je als je met elkaar gaat gamen wel afspreken om online te gamen in plaats van af te spreken. Dat is helemaal mooi!
Het is lekker weer! Kan ik naar het strand of het bos?

Het is beter om niet te gaan. Heel veel mensen gaan met mooi weer naar het bos of het strand. Het is dan moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Burgemeesters kunnen zelfs beslissen om drukke plekken te sluiten.

Je kunt wel in de tuin, op het balkon of in de straat spelen. Je mag alleen op straat spelen met vriendjes als je jonger bent dan 13 jaar. Ga je met vriendjes naar buiten? Zappsport@Home heeft een nieuw programma waarbij Nederlandse topsporters je uitdagen met sportieve challenges. Je kunt meedoen door de afleveringen te kijken op tv, YouTube, Instagram en TikTok.

Kan ik nog naar buiten met mijn vrienden?

Ja dat mag, als je jonger bent dan 13 jaar. Let wel op een paar dingen:

 • Het is beter dat je niet met teveel kinderen tegelijk dichtbij elkaar speelt. Zorg dat er minstens 1,5 meter tussen jullie zit. Ideetjes: een bal overtrappen, badminton, samen fietsen, skaten, wandelen of rennen.
 • Heb je (een beetje) keelpijn, ben je verkouden, heb je koorts of voel je je niet lekker? Dan moet je binnen blijven. Zo besmet je andere kinderen én hun ouders, opa of oma niet.
 • Heeft iemand bij jou thuis koorts? Dan moet je extra voorzichtig zijn en binnen blijven.
 • (Video)bel van te voren met je vriendjes over deze regels. Je kunt dan afspreken welke spelletjes jullie buiten nog kunnen doen, met een beetje ruimte tussen jullie in!
 • Overleg ook altijd even met je ouders. Wat wil je gaan doen buiten? En wat spreken jullie hierover af?
 • Papa’s en mama’s die mee zijn, houden natuurlijk ook 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vergeet ook niet je handen te wassen als je uitgespeeld bent!
Gaat de eindtoets van groep 8 door?

Nee, de eindtoets gaat dit jaar niet door voor leerlingen in groep 8. Leraren en schoolleiders zijn erg druk met de opvang van kinderen in school van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken. En om kinderen digitaal les te geven. Daarom heeft minister Slob, die gaat over onderwijs, besloten dat voor één keer de eindtoets van groep 8 niet doorgaat. Als het goed is heb je wel al een schooladvies voor de middelbare school gekregen van de juf of meester. Volgend jaar kijkt de middelbare school heel goed of je op het juiste niveau zit en of je misschien beter naar een ander niveau kan.Het laatste nieuws hierover vind je op de site van de Rijksoverheid.

Gaan de eindexamens van de middelbare school door?

Nee, die zijn afgelast. De minister van Onderwijs hoopt er zo voor te zorgen dat leerlingen zonder vertraging aan hun vervolgopleiding kunnen beginnen. Scholen kijken naar de resultaten van de schoolexamens om te bepalen of je je diploma krijgt dit schooljaar. Scholen krijgen langer de tijd om de schoolexamens te organiseren en af te sluiten. Als er nieuwe informatie is over de nieuwe zak- en slaagregeling en herkansingen, dan laten we het jullie weten.

Hoe weet ik of nieuws over corona echt of nep is?

Als er bij het nieuws staat van wie het bericht is, bijvoorbeeld van de Universiteit Groningen, kun je op de website van de universiteit kijken of het bericht daar ook staat. Ook kun je bij andere officiële nieuwssites, zoals het Jeugdjournaal, NOS op 3 of Kidsweek, zien of de informatie klopt. Of praat er met je ouders over.

Bij het Jeugdjournaal en de Kidsweek werken ervaren journalisten die goed nadenken over wat voor nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze van 5 berichten uit waarom deze niet waar zijn. Deze journalisten houden zich aan feiten en ze proberen mensen niet extra bang te maken door bijvoorbeeld ‘monster-virus’ te zeggen.

Ik verveel me. Wat nu?

De scholen zijn dicht, sportclubs zijn gesloten en je moet jezelf thuis vermaken. Natuurlijk heb je ook huiswerk van school of volg je digitale lessen. Maar wat kun je doen als de verveling toeslaat?

Hieronder hebben we een paar tips verzameld:

 • Heb je al de Corona Dance Challenge met je vrienden gedaan? (kijk voor verschillende filmpjes op YouTube).
 • Ben je in plaats van een danser meer een voetbalfan? Verschillende bekende voetballers doen mee aan de #StayAtHomeChallenge. Op internet staan al een aantal voorbeelden van bijvoorbeeld Matthijs de Ligt en Donny van de Beek. Maak je eigen filmpje en nodig je vrienden uit om ook mee te doen.
 • Je hebt waarschijnlijk huiswerk meegekregen vanuit school, of misschien zijn je lessen wel digitaal te volgen. Het kan natuurlijk zijn dat je vragen hebt en je docent even niet bereikbaar is. Op internet zijn verschillende websites gestart waar je online bijles kunt krijgen, zodat je geen vertraging oploopt.
 • Verveling betekent ook dat je tijd hebt om iets nieuws te leren. Heb je altijd al een nieuwe taal of een nieuwe dans willen leren? Of heb je zin om een nieuw instrument te leren spelen? Op YouTube staan talloze filmpjes waarmee je dit kan doen.
 • Verveling is nooit helemaal te voorkomen. Het is niet gezond om steeds van alles te doen en te moeten. Dus wen eraan: even niks doen is niet verkeerd en misschien ook wel lekker!

Niet gevonden wat je zocht?

Kijk dan ook eens op ons forum of praat gratis en vertrouwelijk via: 0800-0432 of via de chat.