SCHEIDEN

Ik heb een vraag over... scheiden

Wat goed dat je ons hebt gevonden. Je bent niet de enige die over scheiden wil praten. Veel kinderen krijgen ermee te maken. Anderen vroegen zich bijvoorbeeld af: Gaan mijn ouders scheiden? Mijn ouders hebben veel ruzie, wat kan ik doen? Ik wil niet bij mijn vader, of moeder wonen, wat nu? Je kunt met élke vraag terecht bij De Kindertelefoon. Wat kun je van ons verwachten? Hieronder staat een deel van een (verzonnen) voorbeeldgesprek. Al is elk gesprek toch weer een beetje anders.


Voorbeeldgesprek

Vrijwilliger: ‘Waarom denk je dat je ouders gaan scheiden?’

Kind: ‘Vroeger schreeuwden ze vaak tegen elkaar. Maar de laatste tijd doen ze anders, een beetje geheimzinnig.’

Vrijwilliger: ‘Hmm. Geheimzinnig?’

Kind: ‘Soms hoor ik ze fluisteren dat ze het er niet over willen hebben waar wij bij zijn. Ik denk dat ze het dan over scheiden hebben.’

Vrijwilliger: ‘Joh, en wat zou jij ervan vinden als ze zouden scheiden?’

Kind: ‘Dat zou ik heel erg vinden, want dat wil ik niet. Maar ik wil wel dat ze stoppen met dat geschreeuw.’

Vrijwilliger: ‘Het klinkt alsof het verwarrend voor je is. Klopt dat?’

Kind: ‘Ja, want ik weet niet wat beter is. Als ze bij elkaar blijven maken ze ruzie. En als ze uit elkaar gaan moet ik kiezen tussen mijn vader of moeder.’

Vrijwilliger: ‘Ik kan me voorstellen dat je daar veel over piekert.’


Wist je dat

  • In 2018 de ouders van 30.267 kinderen zijn gescheiden? Dat zijn alleen nog maar de ouders die getrouwd waren. Er zijn dus nog veel meer scheidingen.
  • In 2018 drie op de tien vijftienjarigen niet meer bij beide ouders woonde?
  • Je vanaf twaalf jaar hoorrecht hebt? Dat betekent dat je aan de rechter mag vertellen bij wie jij graag wilt wonen. De rechter moet wel naar je luisteren, maar uiteindelijk bepaalt hij of zij wat goed voor je is.
  • Je De Kindertelefoon altijd nog eens kunt terugbellen om te vertellen hoe het met je is? Dat vinden we alleen maar fijn.

 

Deze cijfers zijn van het CBS (2018).