Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Archieven: Verhalen

Theva

Hallo ik ben Theva. Ik ben 7 jaar oud en kom uit Sri Lanka. Sinds ongeveer 1,5 jaar woon ik in Nederland. Ik heb nog 1 oudere zus, Laxana, zij is 12 jaar oud. Ik vind het heel leuk in Nederland, veel leuker dan in Sri Lanka. Ik vind het het leukst om naar school te gaan. Als ik naar school ben, ben ik altijd erg blij. Ik vind het niet leuk als ik vakantie heb. Op school leer ik heel veel dingen. Zo heb ik al geleerd hoe ik schip moet schrijven en kan ik ook maan, roos en vis schrijven. Als andere kinderen gaan buitenspelen, ga ik graag lezen. Ik heb ook al voorgelezen voor de klas. Na de zomervakantie mag ik naar groep 4 en daar heb ik erg veel zin in. Ik let ook altijd goed op als de juf iets vertelt, want ik wil als ik groot ben dokter worden!

Wat ik niet zo leuk vind aan Nederland is het koude weer. Als ik buiten aan het spelen ben en het gaat regenen vind ik dat niet leuk. Op het AZC had ik veel vriendinnetjes, maar veel van hun zijn al verhuisd. Dat vind ik wel jammer. Ik hoop dat ik ook snel mag verhuizen.

Heliya en Hirad

Hallo! Wij zijn Heliya en Hirad en wonen momenteel op het AZC Utrecht. Wij zijn broer en zus van elkaar. Ik, Heliya, ben 10 jaar en Hirad is 5 jaar oud. Wij komen eigenlijk uit Iran, maar zijn sinds negen maanden in Nederland. Nederland is wel oke, maar we vinden het in Iran toch leuker! Vooral Hirad vind het AZC een beetje vies, wat hij niet zo leuk vind.

Heliya vindt de leukste plek van het AZC de kamer van papa en mama. Daarnaast gaat zij ook graag naar volleybal- en pianoles. In Iran speelde zij ook volleybal, en zij vertelt lachend dat de kinderen uit Iran toch iets beter in volleybal zijn dan de kinderen uit Nederland. Haar pianoles oefent zij thuis op de tablet, wat heel goed werkt. Hirad speelt het liefste buiten voetbal. Soms als het regent voetbalt hij zelfs binnen in de kamer, maar dat vinden papa en mama vaak  niet goed. Hirad heeft twee paar hele mooie voetbalschoenen waarmee hij graag oefent. Als hij straks samen met zijn zus en ouders een huis heeft dan mag hij op voetbal. Hier heeft Hirad veel zin in, omdat hij later als hij groot is een profvoetballer wil worden.

Daarnaast gaan Heliya en Hirad elke dag naar school. Ze vinden het allebei heel erg leuk op school en ze leren er veel. Heliya leert veel rekenen en het spreken en schrijven van de Nederlandse taal. Hirad speelt op school ook nog veel buiten met zijn vriendjes. Ze gaan dan voetballen, of spelen tikkertje of met de klei.

Narges

Mijn naam is Narges, ik ben 22 jaar en woon momenteel op het AZC Utrecht. Oorspronkelijk kom ik uit Afghanistan, maar in 2010 ben ik samen met mijn ouders naar Nederland gevlucht. Ik heb een zus, zij woonde al in Nederland voordat mijn ouders en ik hiernaar toe kwamen. Ik was 18 jaar toen ik voor het eerst in Nederland kwam. Mijn eerste AZC was in Heerlen, hier heb ik 8 maanden gewoond. Daarna ben ik verhuisd naar Katwijk en in 2011 kwam ik terecht in AZC Utrecht. Ik woon hier dus al best een tijdje.

Aan AZC Utrecht heb ik zowel goede als slechte herinneringen. Maar wat voor mij heel belangrijk is, is dat ik goede vriendinnen heb gekregen binnen en buiten het AZC. Zo heb ik een Nederlandse vriendin, een Afghaanse vriendin en vriendinnen uit allemaal andere landen.  De leukste plek op dit AZC vind ik de ruimte van de Vrolijkheid. Ik kom daar altijd graag. Als ik de baas was van dit AZC zou ik niet veel veranderen. Ik zou er alleen wel voor zorgen dat er meer Nederlandse lessen zijn die de mensen hier kunnen volgen. Nu krijg ik van 2 verschillende vrijwilligers Nederlandse les, wat ik heel leuk vind maar niet vaak genoeg!

Nifin en Ebrahim

Nifin(12 jaar) en haar broer Ebrahim (17 jaar) zijn begin september 2014 in Nederland aangekomen. Nifin en Ebrahim zijn samen met hun moeder en 3 broers en nog 1 zusje vanuit Syrië naar Nederland gekomen. Ze wonen nu 2 maanden in Ommen en gaan binnenkort naar AZC in Gilze. Dit zou de 4de keer zijn dat ze gaan verhuizen.

Nifin vind het AZC in Ommen ongelooflijk mooi. Haar broer vertelde over het warme ontvangst, ondanks dat het erg koud was en de dagen kort zijn. Hij vindt de Nederlanders erg vriendelijk en behulpzaam. Nifin vertelt dat Budel de fijnste plek was. Alles was lekker dicht bij; zoals de winkels en dokter. In Ter Apel vonden ze het minder fijn. Ebrahim zei dat het voordeel van AZC Ommen was dat je veel privacy had.

Nifin en haar broer komen uit een hecht gezin. Ze hopen binnenkort herenigd te worden met hun broers die in het zuiden van het land wonen. Nifin is een vrolijke meid en houdt van eten, eten, acteren en nog eens van eten ;-). Later wil ze een taaldocente worden op het voortgezet onderwijs. Ebrahim is een vriendelijk en geduldige jonge man die leergierig en behulpzaam is. In Syrië heeft hij zijn bachelor al gehaald voor medicijnen. In Nederland wil hij graag deze studie weer oppakken. Op het AZC speelt Nifin veel met haar zusje en hun buurtkinderen. Ebrahim zegt niet echt aansluiting te vinden met leeftijdgenoten, omdat deze andere interesses hebben.

Als Ebrahim directeur van het AZC was zou hij een sportschool, zwembad en genoeg fietsen op het terrein willen. Verder zou hij wat meer willen leren over de Nederlandse waarden en normen. Nifin zou graag een Arabische kinderzender op tv willen.

jongen (16) samen met zijn moeder

Ik vind de omgeving en Nederland erg mooi en leuk, vooral ook omdat ik me hier veilig voel. Ook ben ik erg blij dat mijn moeder bij me is. Het maakt me wel verdrietig dat mijn zusje niet hier is en ik mis mijn vrienden. Hier heb ik nog geen vrienden omdat ik er nog maar een paar dagen ben en niet de taal spreek van de meeste mensen hier. Dat vind ik lastig, het verschil in taal. Ik zou het erg fijn vinden om nieuwe vrienden te krijgen met wie ik kan praten en spelen. 

Hossein

Ik ben Hossein en ik woon nu drie maanden in Wageningen. Ik kom uit Afghanistan en ik ben 16 jaar.

Ik heb een zus en een moeder en zij wonen nog in Afghanistan. Ik vind het leuk om hier in Wageningen te wonen. Hier staat een tafelvoetbaltafel in de woonkamer en iedereen vindt het leuk om hiermee te spelen. Soms spelen er 4 jongens en staan er veel jongens te kijken. Het zou beter zijn als er nog een tafelvoetbaltafel bijkomt. Voordat ik hier kwam wonen hoefde ik geen dingen schoon te maken, geen toilet en geen keuken. Nu moet ik dat wel omdat iedereen schoon moet maken, maar ik vind het niet zo leuk. Het schoonmaken is best goed maar de toilet vind ik het vervelendste.

Ik vind het leuk om in Nederland te wonen. In Afghanistan was mijn leven niet zo goed en nu ik in Nederland een vergunning heb, vind ik het hier fijn. Ook omdat ik denk dat Nederland goed is voor mijn leven en ik voel me hier veilig. Ik heb een goede mentor, meneer Thomas. De andere mentoren zijn ook goed. Helaas hebben wij geen pingpongtafel meer, deze is kapot gegaan.

Ik vind het leuk om naar school te gaan want school is heel belangrijk voor mij. Ik wil graag Nederlands leren praten. Binnenkort ga ik op transfer naar KWG Maastricht en ik hoop dat mijn school daar ook goed is. In Afghanistan kon ik soms niet naar school door problemen en daarom vind ik het belangrijk om hier in Nederland wel naar school te gaan. Ik ben blij als ik naar school kan gaan. 

Als ik de baas van dit azc zou zijn, zou ik zorgen dat niemand meer schoon hoeft te maken. Sommige jongens hebben namelijk veel problemen en hoeven zich dan geen zorgen te maken over het schoonmaken. Ook zou ik zorgen dat er grotere koelkasten komen op de kamers. Nu hebben we kleine koelkasten en soms zitten we met 4 jongens op een kamer en is de koelkast erg snel vol.

Ook zou ik de muren van de kamers vaker verven. De kleur is wel goed, alleen soms een beetje oud.

twee broers (14 en 9), een zus (14) en ouders

We zijn erg blij dat we hier samen met onze ouders en jongere broertje zijn, op een veilige plek. Het voelt hier veel veiliger dan in ons thuisland. We hebben nu we hier zijn weer hoop gekregen op een betere toekomst. We vinden het COA-personeel erg aardig en behulpzaam en vinden de omgeving hier erg mooi.

Helaas is er geen speciale ruimte waar we andere kinderen/jongeren kunnen ontmoeten en samen met hen kunnen praten of spelen. Ook vinden we het erg vervelend dat de stad/ het dorp zo ver weg is en er geen vervoer naar toe mogelijk is. Dit zorgt er ook voor dat onze ouders ons niet alles kunnen geven wat ze zouden willen omdat ze geen mogelijkheid hebben naar de winkel te gaan en wat voor ons te kopen. Graag zouden we voor dit probleem een fiets krijgen, zodat we naar de winkels kunnen en dan ook voor andere mensen dingen kunnen kopen. Zo helpen we elkaar.

De speeltoestellen zijn voor jonge kinderen prima in orde, echter is er achter het gebouw een speelplek die afgelegen ligt en waar moeilijk toezicht op te houden is. Daarom speelt er ook nauwelijks iemand. Het is erg fijn dat er een voetbalveld is, maar deze is momenteel erg glad door alle bladeren die erop liggen die nat geworden zijn.

Wij zouden graag zien dat er iets meer georganiseerd wordt voor kinderen, omdat we ons nu vooral vervelen en veel tijd over hebben. Al was het maar een uurtje per dag, bijvoorbeeld om Nederlands of Engels te leren of op de computer te mogen en dit te leren.

twee broers (14 en 17)

Wij vinden onze kamer een fijne plek om te zijn, daar zijn we met onze familie. Ook zijn we blij met de OLC-ruimte. Daarnaast is de omgeving van het azc mooi en leuk. We zijn blij met het restaurant, het is er altijd schoon en we zien hier veel blije mensen.

Wat we wel jammer vinden is dat het altijd nat is op het azc, omdat het hier zoveel regent. Ook houden we er niet van om altijd maar uit plastic bekers te drinken.

Allebei zouden we het erg leuk vinden als er een fitnesszaal gebouwd zou worden, er zijn nu wel wat apparaten buiten, maar die gebruiken we weinig omdat het zo vaak regent.
De speeltoestellen buiten zijn goed voor de kinderen, we komen er vaak met onze zusjes.

Suroosh

Ik ben Suroosh. Ik ben 10 jaar. Ik kom uit Iran en was 4 maanden oud toen ik hierheen kwam. Ik woon met mijn familie in het azc. Ik woon hier sinds 3 maanden. Ik heb nu een huis en ik heb vrienden. Ik vind het leuk om met mijn vriedn Mansur te spelen in de computerkamer. Ik ben goed in met vrienden omgaan. Ook hou ik van voetballen. Buiten het azc voetbal ik ook en ga ik naar de kerk.

Als ik niet blij ben kan ik bij vrienden terecht. Als ik de baas van het azc was zou ik het hier mooi maken met verf want dat is hier niet zo mooi. Ook zou ik ervoor zorgen dat kinderen een computer met wifi hebben.

Mohammed

Ik ben Mohammed. Ik ben 11 jaar oud en kom uit Afghanistan. Toen ik 9 jaar oud was kwam ik naar Nederland. Ik woon met mijn familie in het azc. Ik woon al 4 maanden in dit azc. Ik vind het hier leuk. Het leukste vind ik het computerlokaal. Ik ben heel goed in voetbal. Het leukste om te doen in het azc vind ik voetballen. Buiten het azc ga ik graag naar de bibliotheek. Als ik niet blij ben kan ik terecht bij mijn oudere zus. Als ik de baas was van het azc zou ik het hele azc veranderen. Ik zou dan ook graag een wc en douche in onze eigen kamer willen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg