Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Wonen

Verhuizen

Asielzoekerskinderen verhuizen vaak. Soms wel een paar keer per jaar. Verhuizen is nooit leuk. Je moet naar een nieuwe school. Je moet je vrienden achterlaten. En je moet wennen aan een nieuw huis. Vaak verhuizen

Azc's gaan vaak dicht

Asielzoekerskinderen verhuizen vaak. Dit komt omdat veel azc's maar een paar jaar open zijn. Ieder jaar komen er andere aantallen asielzoekers naar Nederland. Als er minder asielzoekers komen, dan zijn er minder azc's nodig. Als jouw azc dan sluit, moet jij helaas weer verhuizen. Je kunt ook verhuizen om andere redenen. Zo zijn er verschillende azc's voor de verschillende processen. Als je bijvoorbeeld uitgeprocedeerd bent, verhuis je naar een ander centrum.
Verhuisregels

Regels hangen af van je nieuwe woning

Welke regels er precies zijn, hangt af van je nieuwe woning. Het is dan belangrijk of je verhuist naar een ander azc, een gezinslocatie, of een vrijheidsbeperkende locatie. Verhuis je naar een ander azc? Dan moet het COA zich houden aan de volgende regels:
 • Het nieuwe azc staat zo dicht mogelijk in de buurt van het azc waar je nu woont.
 • Als het kan, verhuis je pas in de zomervakantie.
 • Het COA moet denken aan je medische of geestelijke problemen.
 • Het COA probeert te voorkomen dat je binnen korte tijd vaak moet verhuizen.
 • Binnen twee weken na je verhuizing kan je naar een nieuwe school.
Verhuis je van een azc naar een gezinslocatie of een vrijheidsbeperkende locatie (Ter Apel)? Dan heb je te maken met de Dienst Terugkeer en Vertrek.
Ik wil niet verhuizen

Overleg met een advocaat

Het is niet makkelijk. Maar je ouders kunnen altijd proberen een verhuizing te stoppen. Het beste kunnen je ouders dat met een advocaat overleggen. De advocaat kan dan een officiële brief sturen naar het COA. De advocaat kan ook een rechtszaak starten.

Eigen brief

Jullie kunnen ook zelf een brief schrijven. In de brief leggen jullie uit waarom jullie niet willen verhuizen. Deze brief kunnen je ouders sturen naar de volgende organisaties:
 • Het COA. Bij een verhuizing naar een ander azc.
 • De vreemdelingenpolitie. Bij een verhuizing naar een uitzetcentrum of een gezinslocatie.
 • De rechter. Bij een rechtszaak.
Dit kunnen je ouders bijvoorbeeld in de brief zetten:
 • Je doet bijna examen. Je vraagt of je zeker nog tot je examen op deze school mag blijven.
 • Je gaat je vrienden te veel missen.
 • Je hebt net een goede band opgebouwd met de hulpverlener of arts in de omgeving.

In de buurt

Als een azc helemaal sluit, kun je er niet blijven. Je kunt dan wel vragen of je naar een azc in de buurt mag verhuizen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg