Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Wonen

Leven in een azc

Als je in een azc woont, heb je regels en rechten. Deze regels en rechten kan je lezen in de huisregels van het COA. Je kunt de regels en rechten ook lezen in de Regeling Verstrekkingen Asielzoekers 2005. Aankomst

Als je met je ouders aankomt in een nieuw azc

Als je met je ouders aankomt in een nieuw azc, krijgen jullie van het COA:
 • Geld voor servies en bestek Je ouders krijgen van het COA één keer geld om servies en bestek te kunnen kopen (bijvoorbeeld borden, kopjes en glazen). Dit heet het 'Basispakket Persoonlijke Standaard Uitrusting'.
 • Geld voor koken en schoonmaken Om zelf te kunnen koken en schoonmaken, heb je in ieder geval pannen, spullen voor in de keuken en zeep nodig. Daarvoor krijgen je ouders aan het begin van jullie verblijf één keer geld van het COA. Dit heet het 'Pakket Zelf Koken en Schoonmaken'.
Wil je meer weten over geld voor eten, kleding en reizen? Ga dan naar het onderwerp 'Geld'.
Bezoek

Als je vrienden langskomen

Natuurlijk mogen vrienden van buiten het centrum bij je op bezoek komen. Let dan wel hierop:
 • Je vrienden moeten zich melden bij de ingang van het azc.
 • Ze moeten een legitimatiebewijs laten zien (een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs). Het COA schrijft de gegevens hiervan op.
 • Je vrienden krijgen een bezoekerspas. Die moeten ze duidelijk zichtbaar dragen.
 • Je vrienden moeten zich houden aan de huisregels.
 • Als je vrienden weer vertrekken, melden ze zich af bij de ingang en leveren ze hun bezoekerspas weer in.
Logeren

Toestemming vragen

Een vriend of vriendin mag bij jou logeren. Je moet dan wel eerst toestemming vragen aan het COA. Zonder toestemming moet je vriend of vriendin voor 22.00 uur naar huis.
Meldplicht

Je ouders moeten zich elke week melden

Woon je in een azc? Dan moeten je ouders zich elke week melden bij het COA en de Vreemdelingenpolitie. Woon je op een Pol? Dan moeten je ouders zich elke weet melden bij het COA. Dit heet de 'meldplicht'. Kinderen tot 18 jaar hebben geen meldplicht. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) moeten zich elke dag melden in het huis waar ze wonen. Als je op een gezinslocatie of vrijheidsbeperkende locatie woont moeten je ouders zich elke dag melden, behalve op zondag.

Veel gestelde vragen over de meldplicht

Waarom moeten mijn ouders zich melden? Het COA en de Vreemdelingenpolitie willen weten of je nog in het azc woont. Daarom willen ze je ouders elke week even zien om dit te controleren. Hoe vaak moeten mijn ouders zich melden? Hoe vaak je ouders zich moeten melden, verschilt per locatie:
 • woon je in een azc of een Pol, dan moeten je ouders zich elke week melden. Op welke dag en welk tijdstip verschilt per locatie. De COA-medewerkers weten hoe laat en op welke dag de meldplicht is.
 • woon je op een gezinslocatie of in een vrijheidsbeperkende locatie (Ter Apel), dan moeten je ouders zich elke dag melden, behalve op zondag. Dag en tijdstip verschillen per centrum. De COA-medewerkers weten hoe laat en op welke dag de meldplicht is.
Op een gezinslocatie of vrijheidsbeperkende locatie moeten je ouders zich vaker melden, omdat de Vreemdelingenpolitie hier extra goed in de gaten wil houden of jullie nog op de locatie wonen. Jullie moeten steeds beschikbaar zijn voor een gesprek over terugkeer. Waar moeten mijn ouders zich melden? In elk azc is een andere plek om je te melden. Als je naar een nieuw azc verhuist, vertelt een COA-medewerker je waar en wanneer je ouders zich moeten melden. Hoe moeten mijn ouders zich melden? Je ouders laten hun W-document, vreemdelingendocument of meldpas zien aan de COA-medewerker of de Vreemdelingenpolitie. Ze moeten ook hun vingerafdruk achterlaten. Wat gebeurt er als mijn ouders zich een dag niet melden? Het kan een keer gebeuren dat je ouders zich een dag niet kunnen melden. Bijvoorbeeld omdat ze naar de dokter moeten, of een afspraak met de advocaat hebben. Voor dit soort afspraken kunnen je ouders een 'ontheffing van de meldplicht' krijgen. Dat betekent dat je ouders zich een dag niet hoeven te melden. Dat werkt zo:
 • Je ouders zeggen uiterlijk een dag van tevoren tegen het COA dat ze zich een dag niet kunnen melden.
 • Het COA vraagt je ouders om een bewijs waarom ze zich niet kunnen melden. Dat is bijvoorbeeld een afsprakenkaart van de dokter, of een brief van de advocaat of rechtbank.
Je ouders krijgen alleen een 'ontheffing van de meldplicht' om een van de volgende redenen:
 • Bij een afspraak voor de asielprocedure (bijvoorbeeld een afspraak met de advocaat, of de uitspraak van de rechter).
 • Vanwege hun gezondheid. Bijvoorbeeld omdat je ouders naar een dokter moeten, of een psycholoog.
 • Omdat je moeder zwanger is. Vanaf zes weken voor de bevalling en tot zes weken na de bevalling hoeft je moeder zich niet te melden.
 • Als je ouders worden opgenomen in een ziekenhuis of psychiatrische kliniek.
 • Als je ouders naar een begrafenis gaan van hun kind, broer, zus, ouder, schoonouder, zwager of schoonzus.
 • Als je ouders trouwen of naar een bruiloft gaan van hun kind, broer, zus, ouder, schoonouder, zwager of schoonzus.
 • Als je ouders verplicht mee moeten doen aan een COA-programma (bijvoorbeeld een gesprek met een COA-medewerker).
 • Als je ouders iets moeten doen voor hun inburgeringscursus .
Wat gebeurt er als mijn ouders vergeten zich te melden? Hebben je ouders zich een dag niet gemeld zonder dit van tevoren te zeggen, dan kan het COA je ouders straf geven. Dat is meestal een boete.
Huisdieren
Je woont in een azc best dicht op elkaar. En sommige mensen zijn allergisch voor huisdieren. Daarom zijn huisdieren verboden in het azc.
Schoonmaken
Je ouders en jij moeten jullie woning goed schoon houden. Ook de ruimte voor jullie woning moet schoon blijven. Je ouders kunnen een boete krijgen als de woning niet schoon is.
Niks aan de muren
Je wilt misschien je kamer wat leuker maken. Je wilt de muren verven. Of je wilt een poster of schilderij ophangen. Helaas mag dat niet. Het is de bedoeling dat je maar kort in de woning woont. Het COA wilt dat de woning dan niet verandert en veilig blijft. Je mag dus geen spijkers in de muur slaan. Helaas mogen posters of foto's ook niet op de muur. Dan kan er misschien brand ontstaan. Het COA komt af en toe bij jullie woning kijken. Ze kijken dan of alles veilig is. Wil je toch een kaart of posten ophangen aan de muur? Vraag dan bij de informatiebalie of het mag.
Recht op privacy
In een azc heb je recht op privacy. Niemand mag zomaar jullie huis in, ook niet de mensen van het COA. Ze moeten eerst aan jouw ouders vragen of zij het daar mee eens zijn. Ook mag niemand zomaar in je persoonlijke spullen kijken. Wanneer het COA denkt dat jullie je niet aan regels houden, dan mogen zij wel zonder te vragen naar binnen. Ook als ze denken dat jullie in nood zijn, mag dat. Bijvoorbeeld als het COA denkt dat er iemand bij jullie logeert zonder toestemming.
Inschrijven bij de gemeente
Wonen jullie langer dan zes maanden in een azc? Zijn jullie nog niet ingeschreven in de gemeente? Dan moeten je ouders jullie inschrijven in de gemeente. Zo kunnen je ouders dat doen:
 • Je ouders gaan naar de informatiebalie in het azc en zeggen dat ze zich willen inschrijven in de gemeente.
 • Je ouders krijgen een formulier. Op dat formulier staan jullie gegevens en de plaats waar jullie nu wonen. Dit heet een ‘adresverklaring’.
 • Dit formulier nemen je ouders mee naar het stadhuis of gemeentehuis in de gemeente van jouw azc.
 • Het is belangrijk dat je ouders ook andere belangrijke papieren meenemen. Bijvoorbeeld een paspoort en een geboorteakte.
 • In het stadhuis of gemeentehuis vertellen je ouders aan de balie dat ze zich willen inschrijven als inwoner.
 • Ze moeten dan het W-document en de adresverklaring laten zien.
computers en internet
Na school wil je misschien wel eens op internet. Bijvoorbeeld om op Instagram of YouTube te kijken. Of voor huiswerk. In elk azc is een ruimte met computers met internet. Hoe lang mag ik op internet? Hoe lang je op internet mag, verschilt per azc. Het COA zegt dat je ongeveer 1 tot 1,5 uur per dag op internet mag. Toch is dit soms anders. Dit hangt af hoeveel vrijwilligers toezicht houden in de ruimte met computers. Onze computerruimte is bijna niet open, wat kan ik doen? Er moeten vrijwilligers zijn die toezicht houden in de ruimte met computers. Soms zijn er te weinig vrijwilligers en is de ruimte bijna niet open. Gebeurt dit vaak? Ga dan naar de infobalie of je woonbegeleider. En vraag of ze dit probleem willen oplossen. Mag ik een laptop op mijn kamer? Ja, je mag een eigen laptop op je kamer. Er is alleen nog niet overal wifi, dus je zult daar misschien geen internet hebben. Je kunt wel zelf een internetabonnement afsluiten
Verzekering
Heb je per ongeluk iets beschadigd of kapot gemaakt? Dan hoef je dat meestal niet zelf te betalen. Je bent hiervoor verzekerd als je bij het COA woont. Je ouders moeten dit wel melden bij de informatiebalie.
Water, elektriciteit en gas
In je woningbij het COA is water, elektriciteit en gas. Als je hiervan meer gebruikt dan normaal (bijvoorbeeld omdat je elke dag heel lang onder de douche staat), kan het zijn dat je ouders extra geld moeten betalen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg