Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Vrije tijd

Openbaar vervoer (OV)

Wil je vanaf het azc naar een andere plek? Dan kan je met de bus, tram, metro of de trein reizen. Je hebt dan een OV-chipkaart nodig. Op deze kaart moet je geld zetten. Op veel stations kan je een OV-chipkaart kopen of er geld op zetten. Bij sommige postkantoren kan je dit ook doen. Hier vind je een filmpje over het openbaar vervoer in Nederland. Je route plannen

Heb je een adres van de plek waar je heen wilt? Of is de plek een bekende plaats? Dan kan je de route plannen via www.92920v.nl. Deze website is voor de bus, tram, metro en trein. Reis je alleen met de trein? Dan is www.ns.nl een goede website.
Een OV-chipkaart kopen
Voor € 7,50 kan je een OV-chipkaart kopen. Je kan kiezen uit twee soorten kaarten. Een persoonlijke OV-chipkaart of een OV-chipkaart zonder naam. Een persoonlijke OV-chipkaart kan je online bestellen. De kaart wordt naar jouw adres opgestuurd. Op de kaart staat je foto. Alleen jij kan de kaart gebruiken. Een OV-chipkaart zonder naam kan je kopen op het station. En ook bij sommige boekhandels of tabakswinkels. Of in supermarkten aan de klantenbalie. Deze kaart kan door meerdere mensen gebruikt worden. Maar wel altijd door 1 persoon tegelijk.
Betalen voor je reis
Heb je een OV-chipkaart gekocht? Dan moet je genoeg geld op je kaart zetten. Anders kan je niet reizen. Je kan geld op je kaart zetten bij een gele automaat voor de OV-chipkaart. Deze vind je op dezelfde plekken als waar je een OV-chipkaart kan kopen. Staat er genoeg geld op je OV-chipkaart? Dan kan je met de kaart in- en uitchecken in de trein, bus, tram en metro. Je kan nu op reis! Let op! Heb je niet betaald? Dan heb je een grote kans dat je een boete krijgt.
 

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg