Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Vrije tijd

Bijbaantje

Als je dertien bent, mag je een baantje naast je school hebben. Dit heet een bijbaantje. Je kunt bijvoorbeeld kranten gaan bezorgen. Ook asielzoekerskinderen mogen een bijbaantje hebben, maar er gelden dan wel extra regels. Deze regels staan in de Wet Arbeid Vreemdelingen en in de Arbeidstijdenwet. Hieronder vind je een samenvatting van de regels. Je mag een bijbaantje hebben als je:

  • Meer dan zes maanden in een azc woont.
  • Meer dan zes maanden geleden voor het eerst asiel hebt aangevraagd.
  • Een tewerkstellingsvergunning hebt. Dat is een papiertje waarop staat dat je mag werken. Het bedrijf waar je voor wilt werken, moet deze vergunning voor je aanvragen.
Hieronder lees je meer over de tewerkstellingsvergunning. (Deze informatie is best ingewikkeld, dus neem de informatie samen met iemand van het COA of Vluchtelingenwerk door). Tewerkstellingsvergunning

Toestemming om te werken

Om te werken hebben asielzoekerskinderen een tewerkstellingsvergunning nodig. Daarmee geeft de overheid de asielzoeker toestemming om te werken. Het bedrijf waarvoor je wil gaan werken (bijvoorbeeld de supermarkt of de krant) vraagt deze tewerkstellingsvergunning voor je aan. Het is best een beetje ingewikkeld dus je kunt altijd even vragen aan Vluchtelingenwerk of het COA om je hierbij te helpen. Daarnaast zijn er nog deze regels:
  • Je mag niet meer dan 24 weken per jaar werken
Afhankelijk van hoe oud je bent, mag je maar een maximaal aantal uur per dag of per week werken. Hier zie je hoe lang je maximaal mag werken.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg