Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Onderwijs

Geld voor school

De basisschool en de middelbare school zijn in Nederland gratis voor alle kinderen tot 18 jaar. Ook voor je boeken hoef je niet te betalen. Er zijn soms wel andere kosten die je moet betalen, bijvoorbeeld als je op schoolreisje gaat of een dagje weg. Studiefinanciering

Ben je ouders dan 18 jaar? En studeer je voltijd? Dan kun je geld lenen van de overheid om te studeren. Ook krijg je een kaart om gratis met het openbaar vervoer te reizen (een ov-kaart). Heb je geen verblijfsvergunning? Dan krijg je geen lening. In sommige gevallen wel. Wil je weten of je een lening kunt krijgen? Vul het nationaliteitenschema van de DUO in.
Schoolboeken

Wel of niet betalen?

Op de basisschool en middelbare school zijn je boeken gratis. Dat geldt ook als je een mbo-opleiding volgt. De boeken voor je hbo-opleiding of de universiteit moet je wel zelf betalen.
Schoolreisjes
Een paar keer per jaar ga je iets leuks doen met je klas. Bijvoorbeeld op schoolreisje of een dagje naar een museum. Je ouders betalen dit. Dat heet 'vrijwillige ouderbijdrage’. Misschien hebben je ouders hier geen geld voor. Dan is het belangrijk om te weten dat je ouders niet verplicht zijn om dit geld te betalen. Het is echt 'vrijwillig'. Als je ouders niet betalen, mag je misschien niet mee met het uitje of schoolreisje. Om ervoor te zorgen dat je toch mee kunt, zijn er verschillende oplossingen:

Een spaarpotje van de school

De meeste scholen hebben een spaarpotje met geld voor noodgevallen. Zo kun je toch mee met het uitje.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld helpt kinderen van wie de ouders weinig geld hebben. Ze betalen bijvoorbeeld de kosten voor een schoolkamp of dagje weg
Geen geld voor school

Elke week leefgeld

Als je in een azc woont, krijg je elke week 'leefgeld'. Leefgeld is meestal niet genoeg om veel dingen van te kopen. Het kan dus zijn dat je geen geld hebt om bijvoorbeeld schriften of pennen te kopen, geen geld hebt voor een schoolreisje, of geen geld hebt om je opleiding te betalen als je ouder bent dan 18 jaar. Je kunt dan aan de volgende twee fondsen vragen om je te helpen:
  1. Stichting UAF: voor mbo-, hbo- en universitaire studenten
  2. Het UAF geeft je begeleiding tijdens je opleiding. Ook kunnen ze geld geven als je dat nodig hebt.
Je kunt het UAF inschakelen als je:
  • Als asielzoeker Nederland bent binnengekomen.
  • Een opleiding volgt op mbo-niveau (minimaal niveau 4), hbo-niveau of op de universiteit.
  • In je eigen land risico liep op vervolging.
Het UAF heeft een lange wachtlijst. Meld je dus op tijd aan.

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld helpt kinderen van wie de ouders weinig geld hebben. Ze betalen de kosten van activiteiten die je met je school doet. Bijvoorbeeld schoolkamp. Maar ook dingen die je na schooltijd doet. Bijvoorbeeld zwemles. Stichting Leergeld kan ook asielzoekerskinderen helpen.

Geld van het COA

Het COA betaalt elk jaar voor elk asielzoekerskind 68 euro aan basisscholen. Daarnaast geeft het COA aan de ouders elk jaar 34 euro om kleine dingen van te kopen, zoals pennen of schriften. Zit je op de middelbare school? Dan krijgen je ouders 95 euro om schoolspullen te kopen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg