Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Gezondheid

Gezondheidszorg

Iedereen in Nederland heeft recht op zorg. Wil je graag weten op welke zorg je recht hebt? Kijk dan hieronder bij de verschillende soorten zorg. Tandarts

Alle kinderen in Nederland hebben recht op tandartszorg, ook jij. Je bent kind tot je 18 jaar wordt. Dat betekent dat je recht hebt op de meest voorkomende tandartsbehandelingen. Dat zijn bijvoorbeeld:
 • Controle (er wordt één keer per jaar gekeken of alles in orde is. Of vaker  als dat nodig is).
 • Verdoving als de tandarts bijvoorbeeld een gaatje moet vullen.
 • Vullingen, kronen of bruggen als je bijvoorbeeld een gaatje hebt.
 • Röntgenfoto's.
 • Fluoridebehandeling.
 • Tandsteen verwijderen.
 • Wortelkanaalbehandeling.
Een beugel wordt bijna nooit vergoed. Alleen bij ernstige klachten. Als je tanden zonder beugel heel erg scheef gaan staan. En je hierdoor bijvoorbeeld moeilijk kunt eten.
Zwangerschap

Iedereen krijgt dezelfde hulp

Als je zwanger bent, krijg je dezelfde zorg als Nederlanders. Dit wordt in ieder geval vergoed:
  • Hulp van een verloskundige rondom de geboorte. Een verloskundige is iemand die tijdens de hele zwangerschap helpt. De verloskundige kijkt bijvoorbeeld of de baby goed groeit .En of de moeder zich goed voelt. Je mag de verloskundige altijd vragen stellen over de zwangerschap. Verloskundigen geven jouw extra hulp als je zwanger bent. Dat is afgesproken.
  • Echo's om te kijken of de baby gezond is. Je krijgt twee keer een echo. Als je twaalf weken zwanger bent. En als je twintig weken zwanger bent.
  • Een bloedonderzoek om te kijken of de moeder gezond is.
  • Recht op kraamzorg. Er komt dan iemand bij je thuis.Om te helpen met het verzorgen van de baby.Tot tien dagen na de bevalling.
  • Als je zwanger bent, heb je spullen nodig voor de baby zoals een flesje en een speen: een kraampakket. Woon je in een azc, dan krijg je geld (1 keer) om zelf spullen te kopen. Woon je in een COL, POL of AMV-opvanglocatie? Dan koopt het COA spullen voor je. Je vraagt dan bij de informatiebalie van het COA om een kraampakket.
Psychische hulp

Als je je geestelijk niet goed voelt

Soms voel je je geestelijk niet goed. Dat kan veel oorzaken hebben. Soms door wat je vroeger hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld een oorlog. Of je hebt in de gevangenis gezeten. Soms ben je verdrietig omdat je jouw familie mist. Soms ook door het wachten op een verblijfsvergunning. Je kunt je dan een tijdje heel erg verdrietig voelen. Of je hebt geen zin om 's ochtends op te staan. Of je kunt je niet meer goed concentreren op school. Je gedachten gaan steeds naar andere dingen. Soms slaap je 's nachts slecht, omdat jij je zorgen maakt. Het kan dan helpen om met iemand te praten. Bijvoorbeeld met  je ouders, je broer of zus, of iemand van de familie. Of met iemand van school, bijvoorbeeld een mentor. Je kunt ook praten met een consulent GGZ (Geestelijke Gezondheids Zorg) van het GCA in het azc. Hij of zij kan met je praten. Over vroeger. Over hoe je je nu voelt. En hoe jij je weer goed kunt voelen. Consulenten GGZ hebben vaak gesprekken met  je als je verdrietig bent. Of boos bent. Ze kunnen je vaak goed helpen om weer beter te worden. Zij praten ook met kinderen en jongeren. Je kunt ook praten met iemand van een GGZ-instelling buiten het azc. Bijvoorbeeld een psycholoog of een psychiater.
Bril of contactlenzen

Als je niet goed kunt zien

Misschien heb je een bril nodig. Contactlenzen worden alleen vergoed, als een bril echt niet helpt. Denk je dat je een bril nodig hebt? Dan kun je naar een opticien gaan. Dit is iemand die alles weet van ogen en brillen. En kan meten of je in aanmerking komt voor een bril.
Gehoor of een gehoorapparaat

Als je niet goed kunt horen

Als je niet goed kunt horen, kun je hulp krijgen. Net als alle Nederlanders. Misschien heb je een gehoorapparaat nodig. Of iets anders, zoals een operatie aan je oor. Deze zorg kun je krijgen:
 • Een onderzoek naar je gehoor.
 • Uitleg over je gehoorapparaat.
 • Psychosociale hulp (bijvoorbeeld een gesprek met een psycholoog). Bijvoorbeeld als je er veel last van hebt dat je niet (goed) hoort.
Je moet eerst naar de huisarts in het GCA. De huisarts onderzoekt wat je nodig hebt. Misschien een onderzoek of een operatie. De huisarts verwijst je dan door. 
Medicijnen

Op recept van de dokter

Sommige medicijnen kun je zelf kopen. Bijvoorbeeld paracetamol of aspirine. Die moet je zelf in de winkel halen en zelf betalen. De meeste medicijnen krijg je alleen op recept. De dokter kan een recept schrijven. Dat is een briefje waarop staat welke medicijnen je nodig hebt. De dokter van het GCA kan een recept schrijven. Of een dokter in een ziekenhuis. Dat is een specialist. Daarna  ga je naar een apotheek. Bij de apotheek haal je de medicijnen . Je geeft je recept. Dan krijg je de medicijnen mee. Wat moet je weten:
 • De meeste medicijnen worden vergoed. Voor deze medicijnen hoef je dan niets te betalen. Sommige medicijnen worden niet vergoed. Daarvoor moet je wel betalen. Soms een beetje, soms alles. Worden jouw medicijnen vergoed? Vraag dit van te voren  aan de dokter die de medicijnen voorschrijft.
 • Een paar apotheken hebben een contract om jou te helpen. Zij hebben afspraken gemaakt met het COA. Vraag  aan het COA  welke apotheken dit zijn. Alleen deze apotheken krijgen hun geld vergoed. Doe je dat niet? Dan moet je soms bijbetalen.
Huisarts

Een huisarts is een dokter.

Ben je ziek? In Nederland ga je dan naar de huisarts of huisartsenpraktijk. Hier word je geholpen. Door de doktersassistent, verpleegkundige of de huisarts. Zij kijken welke zorg je nodig hebt. Of je ook nog andere zorg nodig hebt. Bijvoorbeeld een specialist of het ziekenhuis. Voor jou geldt dit ook. Het verschil is dat voor jou de GCA de huisartsenpraktijk is. Ga je naar de huisarts in het GCA toe? Of bel je naar het GCA? Dan word je eerst geholpen door de doktersassistent. Ook voor Nederlanders is dit zo geregeld. Wil je naar de huisarts? Je kunt dan naar het inloopspreekuur. Vraag het COA wanneer dat is. 
Fysiotherapie

Last van je spieren of botten

Heb je pijn aan je spieren? Of last van je botten?  Bijvoorbeeld in je rug of je nek? Dan kun je naar een fysiotherapeut. Die kan je helpen om je spieren weer losser te maken. Bijvoorbeeld door oefeningen. Of door anders te leren zitten. Of te lopen. Je hebt recht op negen behandelingen van de fysiotherapeut per jaar. Totdat je 18 wordt. Een paar fysiotherapeuten  hebben een contract om jou te helpen. Zij hebben afspraken gemaakt met het COA.  Alleen deze fysiotherapeuten krijgen hun geld vergoed. Het GCA weet welke fysiotherapeuten dit zijn. Vraag het hen. Doe je dat niet? Dan moet je soms zelf betalen.
Logopedie

Als je moeite hebt met praten

Sommige kinderen praten onduidelijk. Ook in hun moedertaal. Ze zijn moeilijk te verstaan. Bijvoorbeeld omdat ze slissen. In Nederland krijgen kinderen daarom soms hulp om duidelijker te leren praten. Die hulp krijg je bij een logopedist. Een logopedist leert je hoe je je mondspieren anders kunt gebruiken. Zodat je beter kunt praten.
Kosten van gezondheidszorg

Rekeningen van de zorgverlener

Woon je in een azc? En moet je naar het ziekenhuis of een dokter? Dan hoef je niets te betalen. Je bent hiervoor verzekerd. De zorgverlener (arts of het ziekenhuis)  stuurt de rekening door RMA Healthcare. Een aantal ziekenhuizen en specialisten hebben een contract om jou te helpen. Het is belangrijk dat je hierheen gaat. Zij hebben afspraken gemaakt met het COA.  Alleen deze ziekenhuizen en specialisten krijgen hun geld terug van het COA. Het GZA weet welke ziekenhuizen dit zijn. En welke specialisten. Vraag het hen. Doe je dat niet? Dan moet je soms zelf betalen. Toch een rekening? Krijg je toch een rekening? Stuur die dan meteen door naar de declaratieafdeling van RMA Healthcare via declaraties@administratierma.nl.
Anticonceptie
Anticonceptie is een voorbehoedsmiddel. Een voorbeeld is de pil. Of condooms. Of een spiraaltje. Een voorbehoedsmiddel helpt om niet zwanger te worden van seks. Voor jou worden alle anticonceptiemiddelen vergoed. Behalve condooms. Wil je anticonceptie? Vraag dit aan de huisarts van het GCA. Je mag zelf kiezen wat je wilt. De dokter schrijft een recept. Hierop staat welke anticonceptie je wilt. Met het recept kun je naar de apotheek. Geef het recept. Je krijgt de anticonceptie dan mee.
Spoedeisende hulp

Het gaat opeens niet goed

Als het opeens niet goed gaat met je gezondheid. Als dit in gevaar is, dan moet je direct naar de Eerste Hulp van een ziekenhuis. Bijvoorbeeld als je bent gevallen en je bloedt heel erg. Of als je lang bewusteloos bent. Als je heel erg pijn op je borst hebt. Wat doe je als dit gebeurt in het azc? Laat iemand naar de infobalie of beveiliging gaan. Laat weten dat je snel een dokter nodig hebt. Daar zullen ze dan de ambulance of een dokter bellen. Is er niemand van de infobalie? Of van de beveiliging? Laat iemand snel 112 bellen. Ben je buiten het azc als er iets ergs gebeurt? Ga dan zelf naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis. De behandeling wordt vergoed. Het ziekenhuis kan dit terugkrijgen. Dit wordt geregeld via RMA Healthcare. Je moet altijd je COA-zorgnummer meenemen.
Kosten van gezondheidszorg

Rekeningen van de zorgverlener

Woon je in een azc? En ben je een keer ziek? Dan betaal je niets voor de dokter of het ziekenhuis. Je bent hiervoor verzekerd. De zorgverlener (arts of het ziekenhuis)  stuurt de rekening door naar RMA Healthcare.. Sommige ziekenhuizen en specialisten  hebben een contract om jou te helpen. Het COA heeft afspraken met hen gemaakt. Alleen deze artsen en ziekenhuizen krijgen hun geld vergoed. Het GZA weet welke ziekenhuizen dit zijn.  En welke specialisten. Vraag het hen. Doe je dat niet? Dan moet je soms zelf (een deel) betalen. Je moet altijd je COA-zorgnummer meenemen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg