Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Gezin en opvoeding

Scheiding

Als je ouders niet meer met elkaar willen leven. Dan gaan  je ouders uit elkaar. Als ze getrouwd zijn, betekent dit dat je ouders gaan scheiden. Willen je ouders scheiden? Dan moeten ze dat bij de rechter aanvragen. De rechter bepaalt dan officieel, dat je ouders uit elkaar zijn. Scheiding

Als je ouders gaan scheiden

Wat gebeurt er dan? Je leven zal door een scheiding best wel veranderen. Wat is de  belangrijkste verandering? Dat je ouders waarschijnlijk niet meer bij elkaar blijven wonen. Ze gaan apart wonen. Soms ergens anders. Jij zal dan of bij je vader gaan wonen. Of bij je moeder. Of misschien de ene week bij je vader. En de andere week bij je moeder.
Ouder dan twaalf
Bij wie wil jij wonen? Jij mag dat aan de rechter vertellen. Dat mag als je ouder bent dan twaalf jaar. Dan mag je dit aan de rechter vertellen. Bij wie je het liefst wilt wonen. Dat heet 'hoorrecht'. Het recht om gehoord te worden. Over jouw mening. De rechter zal naar je luisteren. En naar jouw wensen. Maar de rechter bepaalt. Vindt hij dat je toch beter bij de andere ouder kunt wonen? Denkt hij of zij dat dit beter is voor jou? Dan kan hij of zij dit zo beslissen.
Meer vragen

Vragen over de scheiding

Als ouders scheiden, is dat vaak heel moeilijk voor kinderen. Je hebt veel verdriet. Soms is er ook ruzie. En je leven verandert. Misschien heb je vragen. Vragen die je niet altijd aan je ouders kunt of wilt stellen. Wil je iets vragen? Iets weten? Of vertellen? Zo kun je dat doen:
  • Bij het COA zijn er medewerkers met wie je kunt praten. Zonder dat iemand het weet. Dit heet een 'vertrouwenspersoon'. Aan hem of haar kun je vragen stellen. Of vertellen over de scheiding van je ouders.
  • Je kunt ook met iemand anders praten over de scheiding. Bijvoorbeeld de juf van school. Of een vriendin. Of iemand uit de buurt. 
De Kindertelefoon
  Wil je praten over scheiding? Chat dan met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je chat met een getrainde vrijwilliger. Je kunt met ons chatten zonder dat je je naam vertelt. Je chat vertrouwelijk met ons. Dat betekent dat wij geen gegevens van jou doorgeven aan anderen. Onze openingstijden: elke dag van 11:00 tot 21:00 uur.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg