Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Gezin en opvoeding

Leven in Nederland

Misschien moeten jij en je ouders wennen aan het leven in Nederland. Aan de cultuur en gewoontes. Die zijn hier anders. Anders dan in het land waaruit jij of je ouders vandaan komen. Soms geeft dit problemen. Opvoeden

Cultuur

Waar zijn verschillen in cultuur? De manier waarop Nederlandse kinderen worden opgevoed. Dit is vaak anders. Nederlandse kinderen leren dat ze voor zichzelf moeten opkomen. Op school. En thuis. Zijn ze het ergens niet mee eens? Dan mogen ze dat zeggen. In veel landen is dat niet zo. Bijvoorbeeld in veel landen waar asielzoekerskinderen vandaan komen. Je eigen mening geven is onbeleefd. Dat leren kinderen daar juist. Hier leer je om voor jezelf op te komen. Dat dat goed is. Dat leer je op school. Dat je het mag zeggen als je het oneens bent. Wanneer je dit tegen je ouders zegt. Dat je het oneens bent  met hun beslissing. Dan vinden je ouders je misschien brutaal. Dat kan problemen geven. Wil je meer weten over cultuur in Nederland? Bekijk dan dit filmpje.
Hulp zoeken

Hulp van een vertrouwenspersoon

Soms worden de problemen groot. Dan is het niet fijn om thuis te zijn. Om na school naar huis te gaan. Je voelt je niet meer op je gemak. Of je hebt veel ruzie met je ouders over dit soort onderwerpen. Soms kan het helpen om erover te praten. Met een 'vertrouwenspersoon'. Bijvoorbeeld met een juf van school. Of met een buurvrouw. Of met iemand uit de buurt. In elk azc is ook een vertrouwenspersoon. Dat is een medewerker van het COA. Hij of zij is er speciaal voor dit soort vragen. Je kunt met hem of haar een afspraak maken. Om over je problemen te praten. Zonder dat anderen dat weten. Zonder dat je ouders erbij zijn. Maar een vertrouwenspersoon kan ook samen met jou en je ouders praten. Over jullie problemen. En helpen zoeken naar een oplossing.
De Kindertelefoon
  Wil je praten over het leven in Nederland? Chat dan met De Kindertelefoon. De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8 tot 18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je chat met een getrainde vrijwilliger. Je kunt met ons chatten zonder dat je je naam vertelt. Je chat vertrouwelijk met ons. Dat betekent dat wij geen gegevens van jou doorgeven aan anderen. Onze openingstijden: elke dag van 11:00 tot 21:00 uur.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg