Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Gezin en opvoeding

Geboorte

Als er een kind geboren wordt, moeten ouders veel regelen. Ze moeten naar de gemeente. Hier wordt het kind ingeschreven. In de administratie van de gemeente. Het kind krijgt een voor- en achternaam. Een nationaliteit. En een geboorteakte. Dat is een bewijs dat je geboren bent. Ook jij wordt ingeschreven bij de gemeente. Geboorteaangifte en geboorteakte

Inschrijven bij de gemeente

Ieder kind wordt ingeschreven bij de gemeente. Als het net geboren is. Ook asielzoekerskinderen wordt ingeschreven bij de gemeente. Dat heet: geboorteaangifte. Je ouders schrijven de geboorte in bij de gemeente. De gemeente geeft een bewijs mee dat jij geboren bent. Dit is een geboorteakte. Op een geboorteakte staat je naam. Wie je ouders zijn. Wanneer je geboren bent. En waar. De geboorteakte is belangrijk. Voor later.  Bijvoorbeeld als je gaat trouwen. De medewerkers van het COA kunnen je ouders helpen. Om jou in te schrijven bij de gemeente.
Nationaliteit en verblijfsvergunning

Niet vanzelf

Regels als je  in Nederland geboren wordt. Daardoor krijg je niet vanzelf de Nederlandse nationaliteit. Jij krijgt de nationaliteit van je ouders. Of van één van hen.  Hebben je ouders een verblijfsvergunning? Dan krijg jij die ook. Je krijgt dus geen verblijfsvergunning als je ouders die nog niet hebben.  Heb je vragen over jouw nationaliteit? Je kunt vragen stellen aan je advocaat.
Naam

Voornaam en regels over de achternaam

Je ouders bepalen welke voornaam je krijgt. Welke achternaam krijg je? Dit hangt af van regels. Regels die gelden in het land waar je ouders vandaan komen. Ouders kunnen hun advocaat hiervoor om raad vragen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg