Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Geld

In het azc

Als je in een azc woont, krijg je geld van het COA om daarmee eten, drinken en kleding te kopen. Alle regels hierover staan in de Regeling Verstrekkingen Asielzoekers 2005. Hieronder staan de belangrijkste regels en rechten. Geld voor eten, kleding en andere dingen Koken? Kleding of iets anders? Zelf bijbetalen.

Koken of niet

Als je in een azc woont waar je zelf moet koken, krijg je van het COA geld om eten te kopen. Het COA stort het geld op de betaalrekening van je ouders, of op de speciale moneycard die asielzoekers krijgen. Hoeveel geld je elke week krijgt als je zelf het ontbijt, middageten en avondeten moet betalen, hangt af van met hoeveel mensen je samenwoont. Als je alleen het ontbijt en het middageten zelf moet betalen, maar ’s avonds eten krijgt van het COA, krijg je per week minder geld. Ook dan hangt het bedrag af van met hoeveel mensen je samenwoont. Dit staat in artikel 14 lid 2 en 3 van de Rva 2005.

Kleding of iets anders

Behalve geld voor eten, krijgen je ouders ook elke week geld voor kleding en hygiene-artikelen (zoals tandpasta, zeep en wc-papier). In totaal krijgen ze hiervoor € 12,95 per persoon per week. Ze mogen dit bedrag ook gebruiken voor andere dingen. In een prepol of pol ontvang je dit geld niet.

Zelf bijbetalen

Als je zelf geld hebt, bijvoorbeeld omdat je een bijbaantje hebt of omdat je veel geld op je spaarrekening hebt staan, krijg je minder 'weekgeld' (geld voor eten, kleding en andere dingen). Als je werkt, moet je een kopie van je loonstrookje (het briefje waarop staat hoeveel je elke maand verdient) aan het COA geven. Als je geld op een spaarrekening hebt staan, moet je dat ook vertellen aan het COA.
Reiskosten: Het COA betaalt soms reiskosten
Veel asielzoekerscentra liggen ver van een dorp of stad. Soms moet je lang reizen als je naar school, de dokter of de advocaat wilt. Als de afstand zo groot is dat je die niet kunt fietsen of lopen, dan mag je reizen met het openbaar vervoer. Soms betaalt het COA deze reiskosten. Vraag ernaar bij de infobalie voordat je gaat reizen. Als je meer dan tien kilometer (enkele reis) moet reizen, betaalt het COA sommige reiskosten:
 • Van het azc naar school.
 • Als je naar de dokter moet.
 • Als je verhuist naar een andere COA-locatie.
 • Als je een verblijfsvergunning krijgt en verhuist naar een normale woning.
 • Als je ergens naartoe moet voor je asielprocedure (bijvoorbeeld de advocaat of de rechtbank).
 • Als je een afspraak hebt met het IOM om te praten over terugkeer naar het land waar jij of jouw ouders vandaan komen.

Zo krijg je je reiskosten terug

Om geld te krijgen van het COA voor het maken van de reis, moet je letten op het volgende:
 • Vertel voordat je de reis maakt bij de infobalie dat je een reiskostenvergoeding wilt.
 • Laat voordat je de reis maakt een bewijs zien van je afspraak. Bijvoorbeeld een brief van de rechtbank of de dokter.
 • Je krijgt geen vergoeding voor reiskosten als de reis korter is dan tien kilometer.
 • Het COA betaalt alleen de goedkoopste manier van reizen. Als je bijvoorbeeld goedkoper kunt reizen met de bus dan met de trein, dan krijg je alleen het geld voor de bus.
 • Je krijgt een dagkaart voor het openbaar vervoer, of het COA geeft je geld om zelf een kaartje te kopen.
Als je niet met het openbaar vervoer kunt reizen (bus, trein, metro) dan bestelt het COA een busje of taxi.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg