Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Onderwerpen

Geld

Asielprocedure

Als je ouders een asielprocedure beginnen, dan krijgen ze van de Nederlandse overheid een advocaat toegewezen. Daar hoef je niet voor te betalen. Hun advocaat kan de kosten die hij maakt, terugvragen bij de overheid. Dit geldt alleen voor een asielprocedure. Als je een andere procedure start (bijvoorbeeld een procedure voor een medische behandeling of een studievisum), moet je meestal wel zelf de kosten van de advocaat betalen. Wil je meer weten over asielprocedures? Bekijk dan de website www.forrefugees.nl van VluchtelingenWerk Nederland. Hulp van de overheid

Als je weinig geld hebt maar toch een advocaat nodig hebt voor een andere procedure dan de asielprocedure, kun je hierbij soms hulp krijgen van de overheid. Jouw advocaat vraagt dan een 'toevoeging' aan. Dat betekent dat je advocaat geld krijgt van de overheid. Zelf moet je dan nog een klein bedrag bijbetalen. Een toevoeging aanvragen gaat zo:
  • Je advocaat vult een formulier in waarop staat dat je te weinig verdient om de kosten van een advocaat te betalen. Hij of zij vult in wat voor procedure je wilt voeren. Je ouders zetten hun handtekening op het formulier.
  • Je advocaat stuurt het formulier naar de Raad voor Rechtsbijstand. Die bekijkt of jij inderdaad te weinig verdient om de kosten van een procedure te betalen.
  • Als de Raad voor Rechtsbijstand oordeelt dat jij inderdaad te weinig geld hebt, hoef je zelf niet alle kosten te betalen. Je advocaat krijgt dan de meeste kosten vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand. Zelf betaal je nog een klein bedrag bij.
Meer informatie over een toevoeging voor de kosten van een advocaat.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg