Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Nieuws

Onze regels

Je kunt met De Kindertelefoon over alles praten. Of het nu iets kleins is of iets groots, een vraag of een probleem, of gewoon iets wilt delen. Er bellen of chatten veel kinderen met De Kindertelefoon: onze vrijwilligers voeren zo’n 400 gesprekken per dag. We vinden het fijn als je met ons  chat. In het gesprek is het belangrijk dat je:

 • jouw aandacht hebt bij het gesprek
 • respectvol bent naar onze vrijwilliger

Wat we niet fijn vinden, is als je voor de grap chat met een verzonnen verhaal. Omdat:

 • je dan de lijn bezet houdt voor andere kinderen
 • het niet leuk is voor de vrijwilliger die zijn best doet om te helpen
 • het vertellen van een verzonnen verhaal over pesten of mishandelen respectloos is voor kinderen die dit echt meemaken. Dit komt helaas voor in Nederland. Het is belangrijk dat deze kinderen terecht kunnen bij De Kindertelefoon.

Als je ons uitscheldt of meerdere malen achter elkaar chat met een grap of verzonnen verhaal, dan blokkeren we je IP adres.

Kortom: je kunt met De Kindertelefoon over alles praten en we vinden het fijn als je contact met ons opneemt. Wel vragen we je om ons respectvol te behandelen, zoals wij dat ook met jou doen.

Vertrouwelijk
Jouw contactgegevens zijn voor ons niet zichtbaar. Gesprekken met De Kindertelefoon zijn 100% vertrouwelijk. Dat betekent dat wij aan niemand doorvertellen wat jij ons vertelt, behalve als dat van jou mag. Wij weten niet wie jij bent en dat hoef je ons ook niet te vertellen. Wij kunnen jouw internetadres niet zien. Wel kunnen wij zien of en hoe vaak er met jouw internetadres contact is opgenomen met De Kindertelefoon. Wil je meer weten over privacy? Bekijk dan onze privacystatements.

Klachten en blokkade opheffen
Ben je geblokkeerd en wil je deze blokkade graag laten opheffen? Vul dan dit formulier in. Ben je niet tevreden over jouw contact met De Kindertelefoon? Laat het ons weten via landelijkbureau@kindertelefoon.nl. Let op: je bent dan niet meer anoniem!

In azc’s opgenomen serie op TV

Zará en de Magische Kicksen

Zará wil graag meedoen aan de voetbal selectiewedstrijd. Maar haar broers verbieden dit. Zij mag alleen hun schoenen schoonmaken, kleren wassen en de voetbal oppompen. Terwijl ze de kleedkamer schoonmaakt bevrijdt ze per ongeluk een djinn (gespeeld door rising star Yannick Josefszoon). De djinn is zo blij dat hij Zará een wens laat doen. Zij wenst dat ze geselecteerd wordt voor het jeugdteam. Ineens heeft ze prachtige, glimmende, zilveren voetbalschoenen aan haar voeten. Voor hij verdwijnt waarschuwt de djinn haar wel: de schoenen zijn precies een week werkzaam – tot en met het voetbaltoernooi…

Over de serie
Als onderdeel van de zomerprogrammering van Stichting de Vrolijkheid speelden kinderen in zes asielzoekerscentra voor én achter de schermen mee in een nieuwe VPRO-jeugdserie. Zará en de Magische Kicksen is vanaf 28 oktober te zien op NPO Zapp. Het is de eerste televisieproductie die geheel is gedraaid op azc’s en waarin professionele schrijvers, cast en crew samenwerkten met kinderen, mediaprofessionals en vrijwilligers die op een azc wonen of gewoond hebben.

De opnames maakten onderdeel uit van zes pop-up festivals van Cinekid. In samenwerking met de Vrolijkheid konden kinderen gedurende een week medialab-workshops als acteren, virtual reality en filmposters maken volgen. Aan het eind van de week kwam de filmcrew van de VPRO opnames maken.

De opnamen vonden plaats op de azc’s van Amsterdam, Emmen, Grave, Leersum, Oisterwijk en Rotterdam. De serie werd geschreven door bekende schrijvers als Robert Alberdingk Thijm, Jan Eilander en Ashgan El Hamus. Naast de hoofdrollen door professionele acteurs als Sabri Saad El Hamus, Akwasi en Mike Libanon speelden de kinderen en andere bewoners van het azc een rol. De verschillende afleveringen werden geregisseerd door Barbara Bredero, David Eilander, Hesdy Lonwijk, Ties Schenk en Sam Yazdanpanna.

De serie gaat in première op het Cinekid Festival in Amsterdam (20-26 oktober), in aanwezigheid van de kinderen uit de azc’s die hebben meegewerkt en gespeeld.
Uitzending: vanaf 28 oktober iedere zondagavond om 19.25 uur op NPO3/Zapp.

Circusfeestje voor vluchtelingenkinderen in Nederlandse azc’s

Het WOLKENTHEATER organiseert tussen dinsdag 17 juli en donderdag 26 juli bij 20-tal azc’s het circusfestival FEESTJE! KOM JE OOK? Dat is een openluchtevenement met Oudhollandse spelletjes, een schilderworkshop,  kinderdisco, taart en als hoogtepunt een circusvoorstelling. Ook Nederlandse kinderen die in de buurt van het azc wonen, zijn van harte welkom.

Wil je een voorstelling zien? Hier vind je wanneer het WOLKENTHEATER bij jou in de buurt is!

Meer over de stichting
De oprichter van de stichting, Adrijan Siniša Rakić (zelf vluchteling uit voormalig Joegoslavië) helpt vluchtelingenkinderen door ze via theater te steunen en kennis te laten maken met de Nederlandse cultuur en gewoontes. De stichting is nog nooit structureel gesubsidieerd door de overheid en is afhankelijk van donaties en giften. Wil je het WOLKENTHEATER steunen? Ga naar wolkentheater.nl/doneer.

 

 

Radio de Vrolijkheid

De Vrolijkheid wil een online radiostation voor en door jonge azc-bewoners (6 t/m 25 jaar) oprichten. Op dit moment is het een pilot. Kinderen delen elke donderdag van 17.30-18.30 uur in workshops hun verhalen met de buitenwereld. ‘Ieder kind heeft het recht om zijn/haar mening te geven’, zegt Mariëlle van den Bosch van de Vrolijkheid, ‘maar binnen het azc worden de ideeën en meningen van kinderen en jongeren vaak niet gezien en gehoord. Terwijl het juist zo belangrijk is om elkaar te inspireren, om voor jezelf op te komen en om met een kritische en onderzoekende geest de wereld om je heen te blijven bevragen.’

Wil je naar Radio de Vrolijkheid luisteren? Download dan de app in je app-store op je telefoon of luister hier online.

Geslaagde koningsdag!

Wat bijzonder! Door heel het land hebben mensen zich tijdens Koningsdag ingezet voor vluchtelingkinderen door hun vrijmarktopbrengst te delen. Verkopers, bakkers, zangers en de rest: hartelijk bedankt voor jullie steun! Vlogger Hala (16) nam een kijkje in Soest. Bekijk hier de vlog:

Help vluchtelingkinderen op Koningsdag!

Ga jij deze Koningsdag spullen verkopen of je talenten laten zien? Kom dan in actie voor andere vluchtelingkinderen door mee te doen aan de koningsdagactie van VluchtelingenWerk Nederland.

Deel je koningsdagopbrengst met vluchtelingkinderen
Je ontvangt van VluchtelingenWerk een gratis koningsdagactiepakket met allemaal leuke spulletjes en een eigen pagina op hun actiesite om aandacht te vragen voor jouw actie.

Hoe kun jij meedoen aan de koningsdagactie?
Of je nu jouw spullen gaat verkopen, moppen gaat tappen of muziek gaat maken: met jouw actie kun je veel vluchtelingkinderen helpen. Hoe doe je dat?

 1. Meld je actie hier aan.
 2. Vraag het gratis koningsdagactiepakket aan (incl. poster, ballonnen, prijsstickers en kroontjes).
 3. Bepaal welk deel van je opbrengst je wilt geven voor vluchtelingkinderen.
 4. Vertel zoveel mogelijk mensen waar jij op Koningsdag te vinden bent.
 5. Probeer zoveel mogelijk geld op te halen!

Met jouw actie kun je het verschil maken!
Misschien ken jij VluchtelingenWerk Nederland al. Zij komen op voor vluchtelingen. Je kunt bij hen terecht met al je vragen. VluchtelingenWerk vindt het belangrijk dat kinderen kunnen ontspannen en lol hebben. Door jouw steun maken ze deze activiteiten mogelijk. Lees alles over hun werk voor vluchtelingkinderen op vluchtelingenwerk.nl/kind.

Support refugee children on King’s Day!

Are you going to sell stuff or show your talents this King’s Day? Participate in the king’s day action by the Dutch Council for Refugees.

Share your King’s Day proceeds with refugee children
By sharing your King’s Day proceeds with other refugee children, you can help them have fun again. You will receive a free King’s Day gift package from the Dutch Council for Refugees with fun items and your own webpage on our site to promote your project.

You can participate in the King’s Day promotion too!
Whether you are going to sell your things, make jokes or music: you can help many refugee children.

 1. Register your action here.
 2. Request the free King’s Day gift package (including poster, balloons, prize stickers and crowns).
 3. Determine which part of your proceeds you want to donate to refugee children.
 4. Tell as many people as possible where you can be found on King’s Day.
 5. Try to collect as much money as possible!

Let everyone know that you are participating!
If you participate in this King’s Day event, we would like to ask you to promote the project to as many people as possible. You can do this by sharing your idea on WhatsApp, Facebook, Twitter and/or e-mail.

With your project you can make a difference!
Maybe, you are already familiar with VluchtelingenWerk. They defend refugees’ interests, including refugee children. For any questions you can contact VluchtelingenWerk Nederland. VluchtelingenWerk believes it is important for children to relax and have fun. Through your support they make these activities possible.

Read more about their work for refugee children at vluchtelingenwerk.nl/kind.

 

Een brief aan onze toekomst | Blog van Unicef

Jongeren gevlucht uit eigen land en Nederlandse jongeren die samen bloggen over school, religie, toekomstdromen, de liefde of welk onderwerp dan ook, dat is Write 2 Unite. De Syrische Mohamad (17), de Nederlandse Baran (16) met zijn roots in Turkije en de Nederlandse Izy (17) schrijven een brief aan hun toekomstige zelf. De blog is verschenen op de website van Unicef. 

Beste toekomstige ons,

Hoe verwachten wij dat ons leven er later uit zal zien? Wat gaan we studeren en wat voor werk hebben we? Hebben we al kinderen? Wat hopen we dat er aan de wereld verandert? Wij, Izy, Baran en Mo, hebben daar eens samen over nagedacht. Als we dit lezen, zijn we twintig jaar ouder, dus 37 en 38 jaar. We hopen in ieder geval dat de toekomstige ons gelukkig is.

Twintig jaar is een lange tijd en wij vinden het lastig om ons nu in te beelden wat we dan doen. In ieder geval zijn we alle drie afgestudeerd van de universiteit, ook al duurt dat voor de één misschien wat langer dan voor de ander.  Voor mij, Baran, is de studie wel duidelijk. Ik heb over twintig jaar geneeskunde gestudeerd. Wat ik daarmee ga doen weet ik nog niet precies. Het lijkt mij namelijk leuk om mensen te helpen, maar heb nog niet genoeg research gedaan om te weten wat voor dokter ik wil worden. We zijn natuurlijk wel allemaal anders. Voor mij, Izy, is het nog niet helemaal duidelijk wat ik wil studeren. Gelukkig heb ik daar de komende twee jaar nog genoeg tijd voor. Ik ga veel universiteiten bezoeken en studies bekijken. Wat ik wel al zeker weet is dat ik over twintig jaar iets heb gestudeerd wat ik écht leuk vind. Ik ga met plezier naar het werk. Anno 2017 ben ik, Mo, pas net begonnen met mijn nieuwe opleiding,. Eerst had ik alleen taalles en nu ga ik echt naar school. Net als Baran ben ik dokter als ik dit teruglees, maar ik ben over twintig jaar nog aan het specialiseren voor chirurg. Ik ben dokter geworden, omdat ik de droom van mijn vader wil naleven. Mijn vader wilde ook dokter worden maar dat was voor hem moeilijk. Als je in Syrië dokter bent, beteken je veel voor je land en de wereld. Je helpt arme mensen en je hoeft er niks voor terug.

We wonen nu nog bij onze ouders. Over twintig jaar wonen we zeker weten niet meer bij onze ouders in huis, ook al houden we natuurlijk ontzettend veel van hen. We worden tenslotte wel ouder en dan pas je uiteindelijk niet meer bij mama en papa op schoot. Ik weet nog niet of ik een gezin heb, zegt Baran. Terwijl wij, Izy en Mo, wel duidelijk kinderen willen. Voor mij, Mo, is het belangrijk om te trouwen. Ik wil dat mijn ouders mijn kinderen zien. Ik woon in Eindhoven of Maastricht. Daarentegen woon ik, Izy, over twintig jaar juist niet meer in Brabant. Ik ben niet geboren in Brabant en ook al voel ik mij wel thuis hier: ik wil mijn kinderen geen Brabants accent meegeven. Ik hoef ook niet echt te trouwen. Trouwen vind ik maar geldverspilling. Ik heb ook huisdieren, twee honden denk ik.

Wij hebben verschillende dromen voor de wereld van morgen. Ik, Izy, wil echt dat mensen gaan beseffen dat liefde belangrijk is voor wie dan ook. Liefde brengt mensen dichter bij elkaar en dat is belangrijk in een wereld waarin je veel contact maakt met andere culturen. Ook onze aarde verdient wat meer liefde. Daarnaast wil ik dat iedereen rechten heeft. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Baran vindt dat mensen zich minder moeten haasten. Als je je levenskeuzes haast, dan zal je daar uiteindelijk alleen jezelf mee hebben. Ik zou op dit moment zeker geen overhaaste keuze willen maken, en me later afvragen wat er was gebeurd als ik het niet had gedaan. Wat voor mij, Mo, belangrijk is, is dat er later vrede is voor iedereen. Aangezien ik uit een land kom waar oorlog is, wens ik dat niemand toe. Nu kan ik ‘s avonds laat veilig over straat en dat kon in Syrië niet.

Tot over 20 jaar!

Klik hier om naar het originele artikel te gaan.

Kerstvakantie

Ook in de kerstvakantie zijn wij bereikbaar voor jou en kun je in vertrouwen met ons praten. Dit zijn de openingstijden:

 • Maandag tot en met vrijdag van 11:00 tot 20:00
 • Zaterdag, zondag en feestdagen van 14:00 tot 20:00

Liever praten met leeftijdsgenoten? Leg je verhaal voor op het forum.

Speciale dag!

Vandaag 20 november is het de dag van de Internationale Rechten van het Kind. Dat is moeilijke taal, maar het houdt in dat alle kinderen over de hele wereld speciale rechten hebben. Dit zijn de belangrijkste rechten:

 • Het recht op onderwijs
 • Het recht op eigen geloof en cultuur
 • Het recht op een naam en een nationaliteit
 • Het recht op een eigen mening
 • Het recht op een veilig en gezond leven
 • Het recht op bescherming tegen kinderarbeid
 • Het recht op bescherming tegen mishandeling en geweld
 • Het recht op bescherming bij een oorlog
 • Het recht op spelen
 • Het recht om op te groeien bij familie
 • Het recht op veilig drinkwater
 • Het recht op goede gezondheidszorg
 • Het recht op zorg bij een handicap

Alle rechten gelden voor alle kinderen over de hele wereld. Dus ook voor jou! Wil je erover praten? Dat kan! Praat met kinderen en jongeren die even oud zijn als jij bent op het forum, of chat met De Kindertelefoon. 

 

 

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg