Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Uganda

Uganda is een land op de evenaar in Oost-Afrika.

De hoofdstad van Uganda is Kampala.

Er wonen in Uganda meer dan 36 miljoen mensen.

De officiële talen zijn Swahili en Engels.
Leuke weetjes

In Uganda betaalt men met de Ugandese shilling.

De vlag van Uganda bestaat uit zes horizontale banden, in het zwart, geel en rood. In het midden staat een witte cirkel met daarin het nationale symbool: de grijze kroonkraan. Zwart symboliseert de Afrikanen, geel staat voor de Afrikaanse zonneschijn en rood staat voor het Afrikaanse broederschap.

Een banaan is beroemd fruit in Uganda. Er worden allerlei verschillende recepten gemaakt met banaan, zo wordt er bijvoorbeeld ook bananenwijn gemaakt.

Bijna 50% van de bevolking is jonger dan 14 jaar.

Een beroemd gerecht in Uganda is gefrituurde sprinkhaan.

Geloof
Het grootste deel van de Ugandezen is christelijk, namelijk 84%. Maar er is ook een deel moslim, 12%.
Geschiedenis
Oeganda werd in 1962 onafhankelijk van Groot-Brittannië, het was daarvoor een kolonie. Maar door de grenzen die het land had, kwamen veel verschillende etnische groepen met ieder een eigen politieke systeem en cultuur bij elkaar. Hierdoor was het land vrijwel nooit stabiel. De dictator Idi Amin (de leider van 1971 – 1979) doodde ongeveer 300.000 mensen die tegen hem waren. Hierna kwam er nog een dictator, Milton Obote, toen vielen er minstens 100.000 doden. Sinds 1986 is Yoweri Museveni de president van Uganda.
Politiek
Op 12 mei 2011 werd Museveni opnieuw gekozen voor zijn vierde termijn van vijf jaar. Zijn zoon heeft een carrière in het leger. Van hem wordt verwacht dat hij in 2016 zijn vader op gaat volgen. Mensen mogen niet openbaar zeggen wat ze willen en mensen die hiertegen protesteren worden gearresteerd.

In het noorden is het rebellenleger van Joseph Kony actief. Hij wil een nieuwe staat stichten, en hij heeft ongeveer 20.000 kinderen ontvoerd die nu kindsoldaat zijn in zijn leger. Het is voor veel mensen gevaarlijk in Uganda, vooral voor homoseksuelen. Zo is er een nieuwe wet gekomen waardoor homoseksuelen een levenslange gevangenisstraf kunnen krijgen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg