Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Turkije

Turkije is een bijzonder land, aangezien het in Europa én in Azië ligt.

De hoofdstad van Turkije is Ankara. Ankara is niet de grootste stad van Turkije. De grootste stad van Turkije is Istanbul waar 12,5 miljoen mensen wonen!

De taal die het meest wordt gesproken in Turkije (90,5%) is Turks.

Leuke weetjes
In Turkije betaal je met de Turkse lira.

Het hoogste punt van Turkije is de berg Ararat, met een hoogte van 5165 m.

In Turkije wonen meer dan 80,5 miljoen mensen. Dat zijn 4,8 keer meer mensen dan er in Nederland wonen!

In Turkije is voetbal de belangrijkste sport. Het Turkse voetbalelftal won de derde plaats op het WK 2002.

De vlag van Turkije bestaat uit een witte maan en een witte ster in een rood veld.

Geloof
Turkije heeft de staatsgodsdienst afgeschaft in 1928. De belangrijkste religie in Turkije is de islam. Maar liefst 96,1% van de bevolking van Turkije is moslim. De islam is een hierdoor belangrijk onderdeel van het dagelijks leven. Zo heeft Turkije de meeste moskeeën ter wereld en zijn enkele nationale feestdagen gebaseerd op belangrijke islamitische feesten (Offerfeest, Suikerfeest).
Geschiedenis
Voordat er Turken in Turkije waren, werd Turkije Klein Azië of Anatolië genoemd. Er hebben verschillende volken geleefd, zoals de Hettieten, de Frygiërs, de Lydiërs, de Urartu, de Armeniërs en de Grieken. Anatolië werd veroverd door het Romeinse Rijk  waardoor het een provincie van het Romeinse Rijk genoemd. In deze tijd werden veel mensen christelijk.

Na de val het Romeinse Rijk werd Anatolië onderdeel van het Byzantijnse Rijk. De hoofdstad van dat rijk was Constantinopel. In 1204 werd Constantinopel veroverd door de kruisvaarders, die de stad volledig plunderden en er de hoofdstad van het Latijnse Keizerrijk van maakten. In 1922 werd het Ottomaanse rijk verdeeld onder Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Pas in 1983 werd het Turkse deel van Cyprus onafhankelijk. Dit werd wel een nieuw land Noord-Cyprus. Turkije is tot nu toe het enige land dat Noord-Cyprus als land erkent.

Politiek
Er wordt gezegd dat Mustafa Kemal, die bekend staat als Atatürk, de basis heeft gelegd voor het huidige Turkije. In november 1982 werd er een nieuwe grondwet aangenomen in Turkije, waarbij vastgesteld werd dat een president zou worden gekozen door het parlement voor een periode van zeven jaar. De huidige president is Recep Tayyip Erdoğan.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg