Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Syrië

Syrië is een land in het Midden-Oosten.

Het is 4,5 keer groter dan Nederland.

Er wonen iets meer dan 22 miljoen mensen in Syrië.

De hoofdstad van Syrië is Damascus.

De belangrijkste talen die er gesproken worden zijn Arabisch, Koerdisch, Armeens, en soms Turks of Engels.

Leuke weetjes
Als je iets koopt in Syrië, moet je betalen met de Syrische ‘pond’.

Alhoewel Damascus de hoofdstad van Syrië is (met 1.7 miljoen mensen) is Aleppo de grootste stad van Syrië (2.1 miljoen inwoners).

Syrisch eten is erg lekker. Zo eten mensen in Syrië bijvoorbeeld veel kebab (reepjes vlees die worden geroosterd aan een spies), humus (een soort pasta die wordt gemaakt van kikkererwten en yoghurt) en baklava (een zoet gerecht van bladerdeeg, pistachenoten en honing).

De vlag van Syrië heeft drie horizontale strepen: een rode, een witte en een zwarte. De zwarte streep staat voor de tijd waarin andere landen de baas waren in Syrië. De rode streep staat voor het bloed dat er vloeide tijdens de strijd voor een vrij Syrië. De witte streep staat voor een helderwitte toekomst. De twee sterren die je in het midden ziet, hebben de kleur groen: dat is de kleur van de islam, het grootste geloof in Syrië.

Geloof
De meeste mensen (74 %) in Syrië zijn moslim, zij geloven in de islam. Behalve moslims zijn er ook christenen (10 %) en joden.
Geschiedenis
Lange tijd zijn andere landen de baas geweest in Syrië. Zo was Syrië bijvoorbeeld van de Perzen, de Turken en de Fransen. In 1946 werd Syrië onafhankelijk en mocht vanaf dat moment zelf het land besturen. Dat ging niet altijd goed. Er is vaak gestreden om de macht. In 1971 werd Hafiz al-Assad de baas van Syrië. Hij bepaalde dat hij de machtigste man bleef tot aan zijn dood. Toen Hafiz al-Assad in 2000 overleed, nam zijn zoon Bashar al-Assad de macht over en werd president.
 
Politiek
De president van Syrië, Bashar al-Assad, behoort tot de ‘Ba’ath’. Dat is de belangrijkste politieke partij van het land. Officieel mag de bevolking om de zeven jaar stemmen voor dezelfde of een nieuwe president. President Bashar al-Assad veranderde in 2012 de grondwet: een president mag nu veertien jaar aan de macht blijven voor er nieuwe verkiezingen moeten komen.

In 2010 begon de ‘Arabische Lente’. Hiermee worden de protesten en gevechten bedoeld, die in veel Arabische landen uitbraken. De mensen vochten voor meer vrijheid en democratie. Ook in Syrië waren er protesten. Veel inwoners van Syrië wilden dat president Bashar al-Assad vertrok. De regering van Syrië was het daar niet mee eens en nu wordt er met veel geweld gevochten over wie er de baas mag zijn in het land. Meer dan 6,5 miljoen Syriërs zijn in hun eigen land op de vlucht. Bijna de helft hiervan is kind. Zij worden opgevangen door familie, bekenden en onbekenden, of verblijven in scholen of tentenkampen. Op dit moment zijn er dan ook veel asielzoekers uit Syrië in Nederland.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg