Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Sri Lanka

Sri Lanka is een groot eiland in de Indische oceaan en ligt ten zuiden van India.

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo.

De officiële talen van Sri Lanka zijn Singalees en Tamil.
Leuke weetjes

In Sri Lanka betaal je met de Sri Lankanese roepia.

Sri Lankanen staan bekend om hun vriendelijkheid.

Elke maand wordt de volle maan gevierd. Dit heet de Poya-dag, en dit is heel belangrijk voor veel mensen in Sri Lanka.

De vlag van Sri Lanka is geel, oranje, donkerrood en groen. Op de vlag staat een leeuw, die symbool staat voor de Singalezen, die een groot deel van de bevolking vormen en merendeel Boeddhistisch zijn.

Geloof
In Sri Lanka is de meerderheid (70%) Boeddhistisch. 15% is Hindu, 7,5% Christelijk en 7,5% is Moslim.
Geschiedenis
Vroeger was Sri Lanka een kolonie van de Verenigde Staten. In de jaren veertig werd Sri Lanka onafhankelijk. In Sri Lanka wonen Singalezen en Tamils.

Na de onafhankelijkheid van Sri Lanka wilden de Tamils onafhankelijk worden. In 1976 richtten zij de gewapende groep ‘Tamil Tijgers’ op. De Tamil Tijgers waren erg gewelddadig tegen de Singalezen, en pleegden aanslagen tegen hen. De regering stond aan de kant van de Singalazen en kwam in actie tegen de Tamil Tijgers. Hierdoor was er veel geweld. Dit leidde tot een burgeroorlog.

Tussen de 80.000 en 10.000 mensen kwamen om het leven, en honderdduizenden Sri Lankanen vluchtten uit het land.

Politiek
De burgeroorlog eindigde in 2009, toen de Tamil Tijgers verslagen werden door de regering. Hierdoor werd het land wel weer veiliger, maar het land was nog niet helemaal veilig. Mensen worden nog steeds ontvoerd of mishandeld, en voor sommige mensen (zoals journalisten of mensen die worden verdacht van contact met de Tamil Tijgers) is het erg gevaarlijk.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg