Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Sovjet-Unie

Het bestaat nu niet meer, maar van 1917 tot 1991 was er een land dat de Sovjet-Unie heette.

Eigenlijk was het een groep landen die samen één groot land vormden: de Unie van de Socialistische Sovjet-Republieken (USSR).

Landen
De volgende landen waren onderdeel van de Sovjet-Unie: Rusland, Kazachstan, Oezbekistan, Kirgizië, Tadzjikistan, Turkmenistan, Oekraïne, Moldavië, Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Finland, Georgië, Azerbeidzjan, en Armenië.
Communisme
De Sovjet-Unie was opgericht door Vladimir Lenin. Lenin geloofde in het communisme: een systeem waarbij iedereen gelijk is en hetzelfde salaris krijgt. Voor het communisme was de rijkdom in de Sovjet-Unie ongelijk verdeeld: sommige mensen hadden heel veel geld en macht (zoals de keizer, of ‘tsaar’), terwijl anderen haast geen eten hadden.

Toen Lenin stierf, kwam Josef Stalin aan de macht. Hij was een strenge leider, die veel geweld gebruikte tegen de eigen bevolking. Veel mensen moesten werken in kampen. In de tijd dat Stalin aan de macht was, kwamen miljoenen mensen om het leven. Nadat hij was gestorven, kwamen er verschillende andere leiders aan de macht.

Koude Oorlog
In de Tweede Wereldoorlog vochten onder meer de Sovjet-Unie, de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland samen tegen Duitsland, Italië en Japan. Na de oorlog kreeg de Sovjet-Unie ruzie met veel westerse landen. Deze ruzie heet de ‘Koude Oorlog’, omdat het in die periode niet echt oorlog was, maar wel bijna. De Koude Oorlog eindigde in 1991, toen de Sovjet-Unie werd opgeheven. De landen die onderdeel waren van de Sovjet-Unie, werden weer onafhankelijk. De inwoners van deze landen kregen ook een nieuw paspoort, want hun paspoort van de Sovjet-Unie was niet meer geldig.
Geen paspoort
Doordat het leven in de tijd van de Sovjet-Unie vaak gevaarlijk was, zijn veel mensen naar andere landen gevlucht. Door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie hadden zij geen paspoort meer, maar ze konden niet terug naar hun ‘nieuwe’ land om een nieuw paspoort aan te vragen. Veel asielzoekerskinderen met ouders die uit de Sovjet-Unie zijn gevlucht, hebben hiermee te maken. Ze kunnen nergens heen, doordat de Sovjet-Unie niet meer bestaat en de nieuwe landen deze asielzoekers niet beschouwen als hun onderdanen.

 

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg