Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Somalië

Somalië is een land in het oosten van Afrika. Het is meer dan 17 keer zo groot als Nederland. Toch wonen er veel minder mensen dan in Nederland: ongeveer 10 miljoen.

De hoofdstad van Somalië is Mogadishu.

De officiële taal van Somalië is Somalisch.

Een deel van de bevolking spreekt Arabisch, Engels of een dialect van Swahili.
Leuke weetjes

De munt van Somalië heet ‘shilin’

Somalië bestaat voornamelijk uit woestijn, en heeft ook een woestijnklimaat. In de lage delen van Somalië is de gemiddelde dagtemperatuur zelfs 40 graden!

De bekendste Somaliër in Nederland is Ayaan Hirsi Ali. Hirsi Ali werd geboren in Somalië. Toen zij zes jaar was, vluchtte Ayaan met haar familie uit Somalië naar Saoedi-Arabië. Op haar 23ste vroeg Ayaan asiel aan in Nederland en kreeg zij een permanente verblijfsvergunning. Ayaan werkte voor politieke partijen, eerst de PvdA en later de VVD. Tegenwoordig woont ze in de Verenigde Staten.

De vlag van Somalië is lichtblauw met een witte ster in het midden. De blauwe kleur staat voor de lucht en de Indische Oceaan die vlakbij ligt. De ster heeft vijf punten. Elke punt staat voor een land waar veel Somaliërs wonen: Brits Somaliland, Italiaans Somaliland, Djibouti, Ogaden (dat ligt in Ethiopië) en Kenia.

Geloof
Het belangrijkste geloof in Somalië is de islam. De meeste mensen zijn daarom moslim, maar er zijn ook kleinere, plaatselijke geloven.
Geschiedenis
Lange tijd zijn andere landen de baas geweest in Somalië. Engeland en Italië bijvoorbeeld. Somalië heeft veel gevochten met Ethiopië omdat het land vindt dat een bepaald deel van Ethiopië (Ogaden) bij Somalië hoort.

In 1986 kwam er een burgeroorlog in Somalië. Verschillende groepen burgers waren het niet eens met de strijders die de baas wilden zijn in het land en probeerden hen te verjagen. Daarbij gebruikten ze vaak geweld. Deze groepen mensen worden ‘rebellen’ genoemd. De rebellen wisten de strijders te verjagen, maar daardoor had Somalië sinds 1992 geen echte regering meer.

Politiek
Sinds 2004 is er een tijdelijke regering in Somalië die hulp krijgt van Ethiopië en internationale organisaties zoals de NAVO.

Eind 2012 werd Hassan Sheikh Mohamud gekozen als nieuwe president van Somalië. Maar de regering heeft het niet makkelijk omdat veel groepen willen dat zij verdwijnt. Om dat voor elkaar te krijgen gebruiken deze groepen geweld. De grootste bedreiging voor de regering is de groep al-Shabaab.

Jaarlijks vluchten er heel veel mensen uit Somalië om in een ander land asiel aan te vragen. De rebellen vechten namelijk nog altijd hevig over wie er de baas mag zijn in het land. Ook onschuldige burgers lopen daarbij gevaar.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg