Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Soedan

Soedan is een land in het noordoosten van Afrika met 37,2 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Soedan is Khartoem.

De officiële talen van Soedan zijn Arabisch en Engels.
Leuke weetjes

In Soedan betaalt men met de Soedanese Pond.

De Soedanese vlag bestaat uit een rood-wit-zwarte horizontale strepen met een groene driehoek aan de linkerkant. Groen staat voor de islam en welvaart. Wit staat voor vrede en licht. Rood staat voor de revolutie, en zwart staat voor de band met de rest van Afrika.

Er zijn veel oude Egyptische piramides in Soedan, nog groter dan die in Egypte. Dit komt omdat Soedan vroeger bij Egypte hoorde.

Bruiloften in Soedan kunnen soms een week duren.

In Soedan noemen ze WhatsApp “Al Whaats”.

Geloof
De grootste religies in Soedan zijn de islam, het christendom en animisme.
Geschiedenis
Soedan werd in 1956 onafhankelijk van Groot-Brittannië. Daarna wilde het zuiden van Soedan ook onafhankelijk zijn. De eerste opstanden begonnen in 1962 en 1972. Dit kostte ruim 500.000 mensen het leven. De burgeroorlog tussen noord en zuid ging in 1983 verder, en duurde tot 2005.

Er kwamen in deze periode meer dan twee miljoen mensen om het leven en veel Soedanezen moesten vluchten. Door deze burgeroorlog is er veel hongersnood en droogte.

Politiek
Op 9 juli 2011 heeft de regio Zuid-Soedan zich onafhankelijk verklaard, sindsdien zijn Soedan en Zuid-Soedan twee aparte landen.

De president van Soedan is Omar al-Bashir. De situatie in Zuid-Soedan is opnieuw door burgeroorlog niet veilig. Sinds december vorig jaar is er een strijd tussen president Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar. Sinds het begin van de oorlog zijn al 1,5 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg