Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Sierra Leone

Sierra Leone is een land in West-Afrika, met bijna 6,5 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Sierra Leone is Freetown.

De officiële taal in Sierra Leone is Engels. Maar 95% van de inwoners spreekt Krio (Creools Engels). Er wordt ook Temne en Mende gesproken.
Leuke weetjes

De hoofdstad Freetown betekent “vrije stad”, de eerste inwoners waren namelijk bevrijde slaven.

De palmstranden van Freetown worden gezien als de mooiste stranden van Afrika.

Sierra Leone heeft werelds jongste democratie, gevormd in 2007.

De vlag van Sierra Leone is groen, wit en blauw. Het groen staat voor de landbouw, bergen en natuurlijke grondstoffen. Het blauw staat voor de hoop dat de haven in Freetown mee zal helpen aan vrede in de wereld, en het wit staat voor eenheid.

Geloof
In Sierra Leone is het grootste deel van de bevolking aanhanger van de islam (60%), maar er zijn ook aanhangers van het christendom (20-30%) en animisme (5-10%).
Geschiedenis
In 1961 werd Sierra Leone onafhankelijk van Groot-Brittannië. Helaas kwamen hierna veel problemen voor het land. In 1991 brak er een burgeroorlog uit, waardoor tienduizenden mensen om het leven kwamen en meer dan twee miljoen mensen op de vlucht sloegen.

In de burgeroorlog gingen verschillende partijen vechten met troepen van de regering, waaronder de president van Liberia van toen, Chalers Taylor. Hij is later veroordeeld (in 2012) tot vijftig jaar cel voor oorlogsmisdaden. De oorlog werd betaald doordat diamanten gesmokkeld werden, daarom heten deze diamanten ‘bloeddiamanten’.

Politiek
In 2002 was de burgeroorlog voorbij, maar helaas waren er nog steeds veel problemen. Nu is het wel rustig en stabiel en er is vrede. Maar deze vrede wordt bedreigd door armoede, drugssmokkel, en hoge werkloosheid onder jongeren. Veel delen van het systeem van het land functioneren (nog) niet.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg