Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Servië

Servië is een land in het zuidoosten van Europa. Het is een jong land, sinds juni 2006 is het een onafhankelijke staat.

De hoofdstad van Servië is Belgrado.

De officiële taal van Servië is Servisch. Maar er worden ook veel andere talen gesproken, zoals Hongaars, Slowaaks, Roemeens, Kroatisch en Albanees.

Servië heeft ongeveer 7 miljoen inwoners.
Leuke weetjes

De meeste Servische achternamen eindigen met “ic”.

Men betaalt in Servië met de Servische dinar.

De Servische vlag heeft horizontaal drie kleuren: rood, blauw en wit. Op de officiële vlag staat ook het wapen van Servië, maar het komt ook vaak voor dat een vlag zonder het wapen wordt gebruikt. De vlag is de omgekeerde versie van de Russische vlag. De kleuren staan symbool voor Servië en het Servische volk.

Voetbal en tennis zijn populaire sporten in Servië.

Geloof
Het grootste deel van de Serviërs is Servisch-orthodox (84%). Er is ook een deel Rooms-katholiek (5%), moslim (3%) en protestant (1%).
Geschiedenis
Het gebied wat nu Servië is heeft lang bij verschillende landen gehoord. In het gebied is er vaak geweld geweest. Zo hoorde het van 1459 tot 1804 bij het Ottomaanse Rijk. Vanaf 1804 was het voor een deel onafhankelijk. In de Tweede Wereldoorlog werd Servië door de Duitsers bezet. Na de oorlog, in 1945, werd Joegoslavië een federale republiek waar Servië bij hoorde.

In Joegoslavië woonden veel volken samen, wat tot spanningen leidde en veel geweld tussen Servië, Bosnië en Kroatië. Na de val van Joegoslavië vormden Servië en Montenegro tussen 1992 en 2006 samen een land. Op 3 juni 2006 besloot Montenegro dat ze een onafhankelijke staat wilden zijn, sindsdien is Servië ook een onafhankelijk land.

Eind jaren negentig was er veel geweld tussen Servië en Kosovo, waarbij veel doden vielen. In 2008 wilde Kosovo ook een apart land worden en scheidde zich van Servië. Maar deze scheiding wordt door veel  andere landen en door Servië niet geaccepteerd. Het grootste deel van alle andere landen is het er wel mee eens dat Kosovo niet meer bij Servië hoort.

Politiek
De president van Servië heet Tomislav Nikolic. Servië is nog geen deel van de Europese Unie, maar wil dit wel zijn. Het land vroeg in 2009 toestemming om lid te worden van de EU.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg