Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Noord-Korea

Noord-Korea is een land in Noord-Oost-Azië met 25 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Noord-Korea is Pyongyang.

De officiële taal in Noord-Korea is Koreaans.
Leuke weetjes

De vlag van Noord-Korea heeft een brede horizontale rode baan tussen twee smallere blauwe banen, met twee witte lijnen ertussen. In de rode baan staat een ster. Deze rode ster staat voor het communisme en de kleur rood staat voor liefde voor het land.

De munteenheid is de Noord-Koreaanse won.

9 september is in Noord-Korea een nationale feestdag en heet de Dag van de Republiek. 15 april is ook een feestdag, dan wordt de geboorte van Kim Il-sung gevierd.

Geloof
De cijfers over het geloof in Noord-Korea zijn niet duidelijk. Dit komt omdat de Koreanen van de overheid niet religieus mogen zijn, als ze dit wel zijn worden ze zwaar bestraft. Een bijbel in huis hebben is ten strengste verboden. Voor het communisme in Noord-Korea waren er veel aanhangers van het boeddhisme, de “Chondogyo” en het christendom.
Geschiedenis
Vanaf 1910 was Korea bezet door Japan, maar dat eindigde toen Japan verloor in de Tweede Wereldoorlog. Op 15 augustus 1945 werd Noord-Korea onafhankelijk van Japan. Korea werd in tweeën gesplitst, Noord-Korea werd bestuurd door de Sovjet-Unie en Zuid-Korea door de Verenigde Staten. Kim Il-sung kwam in Zuid-Korea aan de macht tot de jaren negentig. Op 9 september 1948 werd Zuid-Korea officieel een eigen land.

In 1950 brak de Koreaanse oorlog uit, toen Noord-Korea Zuid-Korea binnenviel. De Verenigde Naties kwamen ertussen en er kwam een wapenstilstand die vandaag nog steeds bestaat. Tijdens de Koude Oorlog waren er veel spanningen tussen Noord en Zuid-Korea. Er zijn nog steeds spanningen tussen de twee landen.

In de jaren tachtig werd Kim Jong-Il de leider van Korea, hij was een dictator. Toen hij in 2011 overleed, nam zijn zoon, Kim Jong-un het over en hij is hiermee de jongste leider ter wereld.

Politiek
Noord-Korea is een communistische staat, met maar één partij. Bij het communisme is bijna alles eigendom van de staat. Het is dus niet mogelijk voor mensen om een huis te kopen dat van hen is, en ze verdienen weinig geld. Burgers kunnen ook niet zeggen wat ze willen. Ook heerst er veel armoede, er wordt vermoed dat een groot deel van de kinderen in Noord-Korea is ondervoed.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg