Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Mongolië

Mongolië is een groot land in Centraal- en Oost Azië. Nederland past er 37 keer in!

De hoofdstad van Mongolië is Ulaanbaatar.

De officiële taal van Mongolië is Mongools.

Er wonen niet veel mensen in Mongolië, namelijk maar 2 inwoners per vierkante kilometer. In totaal heeft Mongolië 2,8 miljoen inwoners.
Leuke weetjes

In Mongolië betaalt men met de Mongoolse tugrik.

De Mongoolse vlag heeft drie verticale banden in de kleuren rood, blauw en weer rood. Op de vlag staat het nationale embleem. Dit staat voor vuur, zon, maan, aarde, water en het yin-yangsymbool. Het blauw van de vlag staat voor de Mongoolse blauwe lucht, deze is erg belangrijk in de Mongoolse cultuur.

De hoofdstad, Ulaanbaatar, was vroeger een nomadische stad. De stad verhuisde zelfs drie keer per jaar! Het is de oudste hoofdstad ter wereld.

Het sneeuwluipaard komt uit Mongolië. Een kwart van alle sneeuwluipaarden ter wereld woont in Mongolië.

Geloof
De helft van de mensen in Mongolië is boeddhistisch. Andere grote religies in het land zijn het sjamanisme, christendom en de islam.
Geschiedenis
In 2013 werd de Mongoolse staat gevormd, een hele grote staat. Maar het rijk stortte in, en werd vanaf de 17e eeuw door andere landen bestuurd, eerst China en daarna Rusland. In 1921 werd de onafhankelijkheid van Mongolië uitgeroepen.

Hierna kwamen verschillende communistische leiders aan de macht en in de Tweede Wereldoorlog vocht Mongolië aan de kant van de Sovjet Unie.

Politiek
De situatie in Mongolië was onder de communistische leiding een lange tijd niet stabiel. Langzaam maar zeker werd Mongolië minder communistisch, en in 1989 werd Mongolië officieel een meerpartijenstaat. Dit betekent dat er meerdere politieke partijen aan de macht zijn. Hiervoor was alleen de communistische partij toegestaan.

De president en leden van het parlement worden iedere vier jaar gekozen. De president van Mongolië is Tsahiagiin Elbegdorzj.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg