Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Libië

Libië is een land in Noord-Afrika, het ligt aan de Middellandse Zee.

De hoofdstad van Libië is Tripoli.

De officiële taal van Libië is Arabisch. Mensen in de grote steden spreken vaak ook Italiaans en Engels.

Er wonen meer dan 6 miljoen mensen in Libië.
Leuke weetjes

In Libië betaalt men met de Libische dinar.

Meer dan 95% van Libië bestaat uit woestijn, deze woestijn heet de Sahara.

De vlag van Libië heeft drie horizontale banden, in de kleuren rood, zwart en groen. Midden in de zwarte band staan een witte maan en een ster. Deze vlag werd in 2011 in gebruik genomen na de revolutie, het is dezelfde vlag die tussen 1951 en 1969 werd gebruikt.

In 1992 werd in Al Aziziyah een temperatuur van 57,7 °C gemeten, dit is de hoogste buitentemperatuur die ooit gemeten is.

Geloof
Bijna iedereen (97%) in Libië is een aanhanger van de Islam.
Geschiedenis
Sinds 1951 is Libië een onafhankelijke staat. De onafhankelijkheid werd uitgeroepen door Koning Idris I. Maar zijn koningschap werd in 1969 overvallen door een groep van het leger, onder leiding van Moammar Ghadhafi. In de jaren tachtig waren er veel spanningen tussen de Verenigde Staten en Libië.

In februari 2011, tijdens de Arabische Lente, begonnen de Libanezen met demonstreren tegen hun leider Ghadhafi. De demonstranten werden aangevallen. Ghadhafi wilde niet aftreden, en bleef in Libië terwijl de demonstraties doorgingen. Er vond een burgeroorlog plaats, waarbij burgers vochten tegen Ghadhafi’s troepen.

Politiek
Op 16 september 2011 werd Ghadaffi vervangen door een nieuwe overheid. In oktober 2011 werd Ghadhafi gevangen genomen en gedood. Daarna was Libië officieel vrij en was de burgeroorlog voorbij. Maar na de oorlog bleven veel burgers trouw aan Ghadhafi en bleef het onrustig in het land.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg