Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Joegoslavië

Joegoslavië bestaat nu niet meer, maar is een groot land geweest tussen 1918 en 2003. Het bestond telkens uit meerdere staten in Oost Europa.

Dit leidde er toe dat veel verschillende volken bij elkaar woonden, en dit heeft tot veel geweld geleid. In tien jaar vonden er vier oorlogen plaats, veel mensen sloegen op de vlucht.

De volgende landen behoorden ooit tot Joegoslavië: Slovenië, Kroatië, Bosnië en Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro, en Macedonië.

Nu bestaat Joegoslavië niet meer en zijn dit allemaal aparte landen geworden.

Geschiedenis
Na de Eerste Wereldoorlog ontstond het eerste Joegoslavië. Dit bestond uit allerlei landen, waardoor allemaal verschillende volken samen een land vormden. Tot de Tweede Wereldoorlog in 1942, toen werd het land overgenomen door de Duitsers en viel het uit elkaar.
Communisme
Het tweede Joegoslavië bestond van 1943 tot 1992, en was een communistische staat. De leider van deze staat was Josip Broz, ook wel Tito genoemd. Joegoslavië bestond toen ook uit veel verschillende landen, waarvan zes gebieden nu onafhankelijke landen zijn.
Het derde Joegoslavië
Nadat Joegoslavië uit elkaar was gevallen en de landen die er deel van uitmaakten onafhankelijk werden, bestond het officieel nog uit Servië en Montenegro. Maar ook deze landen wilden onafhankelijk zijn. Dit gebeurde in 2003. Daarna bestond Joegoslavië officieel niet meer.
Vluchten
Nadat er in het Servische deel van Joegoslavië veel geweld plaatsvond, onder andere in Servië en Bosnië en Herzegovina, zijn veel mensen rond 1999 naar Nederland gevlucht. Ook op andere momenten tijdens de verschillende oorlogen waren er veel vluchtelingen.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg