Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Iran

Iran is een heel groot land in het Midden-Oosten. Het grenst aan veel landen: Irak, Turkije, Armenië, Azerbeidzjan, Turkmenistan, Afghanistan en Pakistan.

Iran is bijna veertig keer zo groot als Nederland.

Er wonen ook veel meer mensen: bijna tachtig miljoen.

De hoofdstad van Iran is Teheran.

De belangrijkste talen die er gesproken worden zijn Perzisch, Azerisch Turks, andere Turkse dialecten en Koerdisch.

Leuke weetjes
Als je iets wilt kopen in Iran betaal je met de Iraanse ‘rial’.

De vlag van Iran heeft drie horizontale strepen: een groene, een witte en een rode. Groen staat voor de islam, maar ook voor groei. De witte streep staat voor eerlijkheid en vrede en de rode streep staat voor moed en het martelaarschap. Martelaarschap betekent dat je ergens zo sterk van overtuigd bent, dat je er zelfs voor wilt sterven. Midden op de vlag staat de nationale afbeelding van Iran: het woord ‘Allah’, afgebeeld in een tulp. De tulp is het symbool van het martelaarschap.

In Nederland is Kader Abdolah een bekende Iranese schrijver. Zijn boek ‘Het huis van de moskee’ werd in 2007 gekozen tot het op een na beste Nederlandse boek.

Voetbal is de meest populaire sport in Iran. Het Iranese team heeft de ‘Asian Cup’ drie keer gewonnen en in drie Wereldkampioenschappen meegespeeld.

Geloof
Bijna alle mensen in Iran zijn moslim (98 %). Van alle moslims is 89 % sjiiet en 9 % is soenniet. De rest van de bevolking (2 %) heeft andere geloven, zoals het joodse geloof of het christendom.
Geschiedenis
Iran heette tot 1935 Perzië. In 1979 kwam na een revolutie ayatollah Ruhollah Khomeini aan de macht (een ayatollah is een Islamitisch leider). Hij was erg streng en wilde dat iedereen zich volledig aan het islamitische geloof wijdde.

In 1980 brak de Irak-Iranoorlog uit. President Saddam Hoessein van Irak was bang dat de strenge manier waarop de mensen in Iran met de islam bezig waren, over zou waaien naar Irak. Hij viel Iran binnen. Het Iraakse leger verwachtte een snelle overwinning, maar kon de strijders van de Revolutionaire Garde en het nog steeds krachtige Iraanse leger niet verslaan. Het werd een slepende oorlog die tot 1988 duurde.

Bij de presidentsverkiezingen in juni 2013 werd Hassan Rohani tot nieuwe president verkozen.

Politiek
Hoewel er nu geen oorlog woedt in Iran, is het er nog niet erg veilig. In 2009 waren er verkiezingen. De bevolking mocht toen stemmen op dezelfde, of een nieuwe president. De president die toen regeerde wilde tegenstanders geen kans geven. Veel mensen waren daar boos over en gingen de straat op om te protesteren. De regering gebruikte geweld om die protesten te stoppen.

Nog altijd zijn er vaak protesten tegen de regering waarbij dan geweld voorkomt. Vooral voor meisjes en vrouwen is het gevaarlijk in Iran. In Nederland leven veel Iraanse asielzoekers.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg