Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Irak

Irak is een land in het Midden-Oosten. Het is meer dan tien keer zo groot als Nederland.

Er wonen in Irak bijna twee keer zoveel mensen als in Nederland: ongeveer 32 miljoen.

De hoofdstad van Irak is Bagdad.

De belangrijkste talen die de mensen in Irak spreken zijn Arabisch, Koerdisch, Turks, Assyrisch en Armeens.

Leuke weetjes
In Irak betaal je met de Iraakse ‘dinar’

Er zijn twee grote rivieren in Irak, de Tigris en de Eufraat.

Irak is één van de landen in de wereld met de grootste hoeveelheid olie.

Ongeveer de helft van Irak bestaat uit onbewoonbare woestijn.

De vlag van Irak heeft drie horizontale strepen: een rode, een witte en een zwarte. De kleur zwart staat voor onderdrukking (veel andere landen zijn de baas geweest in Irak). De rode streep staat voor het bloed dat er vloeide om de onderdrukking te stoppen (en om ervoor te zorgen dat Irak de baas werd in eigen land). De witte streep staat voor een heldere en goede toekomst. In het midden van de vlag staat de tekst ‘God is groot’ (‘Allahoe Akbar’).

Geloof
Bijna alle mensen in Irak zijn moslim (97 procent) en geloven dus in de islam. Er zijn twee verschillende groepen moslims: de Shia-moslims (60% tot 65%van de mensen in Irak) en de Sunni (32% tot 37% van de bevolking).
De rest van de bevolking (3%) is christen, of heeft een ander geloof.
Politiek
Onder Saddam Hoessein was Irak een dictatuur. Na de machtsovername door de Amerikanen werd een tijdelijke regering ingesteld. Hoewel de Amerikanen en Britten hun eigen favoriete rechtssysteem wilden invoeren waren veel mensen in Irak het daar niet mee eens.

Begin 2005 waren er verkiezingen. Jalal Talabani werd president en Ibrahim Jaafari werd premier. In de jaren die daarop volgden verslechterde de situatie tussen sjiieten en soennieten.
Veel mensen maken zich nog altijd zorgen over de veiligheid in Irak. Toen de Amerikanen nog met hun soldaten in Irak waren, konden zij het geweld grotendeels stoppen. Nu zij zijn vertrokken, moet de regering zelf zorgen dat het geweld stopt. Dat lukt niet altijd. Er zijn vaak aanslagen, waarvan ook onschuldige burgers het slachtoffer worden.

Veel mensen vluchten dan ook weg uit Irak en zoeken veiligheid in een ander land. Ook in Nederland zijn veel Irakezen die asiel hebben aangevraagd, omdat het voor hen in Irak te gevaarlijk is.

Geschiedenis
Veel andere landen zijn lange tijd de baas geweest in Irak. Een voorbeeld is Engeland, dat Irak meerdere keren veroverde. Irak vocht ook vaak met Iran over stukken land.
In 1979 werd Saddam Hussein de president van Irak. Hij was een dictator en gebruikte vaak geweld tegen de bevolking.

In 2003 viel Amerika Irak binnen om ervoor te zorgen dat Saddam Hussein zijn macht zou opgeven. Saddam Hussein werd opgepakt en kreeg de doodstraf.
De macht werd overgedragen aan een tijdelijke regering en later kwam er een nieuwe regering, die werd gekozen door het volk.

 

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg