Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Guinee

Guinee is een land in het westen van Afrika. Er wonen iets meer dan elf miljoen mensen.

De hoofdstad van het land is Conakry.

Frans is de officiële taal, maar er worden ook veel andere talen gesproken. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen taal.
Leuke weetjes

De munt waarmee je voor iets betaalt in Guinee heet de ‘Guineese frank’.

De vlag van Guinee heeft drie verticale strepen: een rode, een gele en een groene streep. De rode streep staat voor alle inspanningen die de bevolking moest leveren om vrij te zijn. Het geel staat voor de zon, voor de rijkdom van de aarde en voor gerechtigheid. Het groen staat voor de natuur van het land en voor eenheid.

Guinee werd als eerste Afrikaanse kolonie onafhankelijk. Guinee werd op 2 oktober 1958 onafhankelijk van Frankrijk. Dit wordt elk jaar gevierd als nationale feestdag.

Guinee is een van de landen in Afrika waar de West-Afrikaanse chimpansee nog in het wild leeft.

Geloof
De meeste mensen in Guinee zijn moslim (85 %), zij geloven in de islam. 8% van de bevolking is christen en nog eens 7% is aanhanger van kleinere, oude geloven.


Geschiedenis
Guinee is lang onderdeel geweest van Frankrijk. Pas in 1958 werd het land onafhankelijk.

Er is veel gevochten en geruzied over wie er de baas van het land mocht zijn. Als er een president aan de macht was probeerde hij de macht te houden door het zijn tegenstanders heel moeilijk te maken. Vaak werd daarbij ook geweld gebruikt.

Veel inwoners van Guinee zijn gewond geraakt of kwamen om het leven tijdens de vele gevechten die er de afgelopen jaren zijn geweest.

Politiek
Op dit moment is Alpha Conde de president van Guinee. Lang niet iedereen is het eens met de beslissingen van Conde. De bevolking protesteert vaak tegen de manier waarop hij het land bestuurt. Bij die protesten wordt veel geweld gebruikt en komen soms mensen om het leven.

Er is ook veel criminaliteit in Guinee. Veel mensen uit Guinee vluchten op zoek naar een veiliger plek om te leven. In Nederland wonen ook veel asielzoekers uit Guinee.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg