Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Georgië

Georgië is een land dat bijna helemaal in Zuidwest-Azië ligt, maar er ligt ook een klein deel in Europa.

De hoofdstad van Georgië is Tbilisi.

Er wonen 4,5 miljoen mensen in Georgië.

De officiële taal is Georgisch.
Leuke weetjes

In Georgië betaalt men met de lari.

De Georgische vlag bestaat uit een witte achtergrond met een groot rood kruis. Dit heet ook wel het Sint-Joriskruis. In de hoeken staan ook vier rode kruizen.

Georgisch is een heel aparte taal en uniek in de regio. Het Georgisch heeft een eigen alfabet van 33 letters.

De mensen in Georgië noemen het land niet Georgië, maar Sakartvelo.

Geloof
Het grootste deel van Georgië is christelijk, ongeveer 90%. De andere 10% zijn aanhangers van de islam.
Geschiedenis
Vroeger hoorde Georgië bij Rusland. Maar er waren vaak verdelingen in het land, waardoor het niet één geheel vormde. Een korte periode, van 1918 tot 1921 was Georgië onafhankelijk, daarna werd het weer een deel van de Sovjet-Unie.
Politiek
Op 9 april 1991 werd Georgië weer onafhankelijk. Sjevardnadze werd gekozen tot president. In april 2000 won hij opnieuw de verkiezingen, maar op 22 november 2003 brak de Rozenrevolutie uit en trad Sjevardnadze af.

Aanhangers van zijn tegenstander, Saakasjvili, protesteerden tegen de president. Het heet de Rozenrevolutie omdat de mensen tijdens hun protest rozen in hun hand hadden.
Saakasjvili werd in 2008 president, en kort daarna brak er oorlog uit tussen Georgië en Rusland. Dit leidde tot veel spanningen in het land. Na de oorlog werd Bidzina Ivanisjvili president.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg