Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Ethiopië

Ethiopië is een land in Oost Afrika, in de zogeheten Hoorn van Afrika.

De officiële taal van Ethiopië is Amharisch.

De hoofdstad van Ethiopië is Addis Ababa.

Ethiopië heeft 58,4 miljoen inwoners.

Leuke weetjes
In Ethiopië betalen de mensen met de Birr.
Ethiopië heeft een andere jaarkalender, namelijk de Juliaanse tijdrekening. Daarom valt nieuwjaarsdag in Ethiopië op 11 september.

De vlag van Ethiopië heeft meer dan duizend jaar geschiedenis achter zich en is ook een aantal keer veranderd. Sinds 1941 zijn de kleuren van de vlag groen, geel en rood met een blauw embleem. Groen staat voor de vruchtbaarheid van de bodem, geel voor de liefde voor het vaderland en rood voor het bloed dat is vergoten tijdens de onafhankelijkheidsstrijd van het land.

Er zijn veel verschillende volken in Ethiopië. Het land kent ongeveer 80 etnische groepen, en er worden meer dan 290 verschillende talen gesproken.

Ethiopië is vrijwel het enige land in Afrika dat nooit een Europese kolonie is geworden. Daarom heeft het land veel van de cultuur kunnen bewaren.

Ethiopië heeft een uniek gerecht, genaamd ‘injera’. Dit is een soort pannenkoek, waar geitenvlees of groenten op ligt.

Geloof
Het grootste deel van Ethiopië is christelijk, namelijk 63%. Er zijn ook veel moslims in Ethiopië (34%).
Geschiedenis
Ethiopië werd lang bestuurd door keizers. Haile Selassie was de laatste keizer van Ethiopië, hij zorgde ervoor dat Ethiopië een eenheid werd. Toen bijna alle  Afrikaanse landen kolonies werden van Europese landen, wilde de leider van Italië, Mussolini, dat Ethiopië een Italiaanse kolonie zou worden. Hij slaagde hier niet in. Haile Selassie trok zich wel terug uit het noorden van het land. Dit gebied is nu een apart land, namelijk Eritrea.

Eritrea werd onafhankelijk van Ethiopië na de onafhankelijkheidsoorlog, die van 1961 tot 1991 duurde.

Politiek
Na de laatste keizer was een communistische militaire raad, genaamd Derg, aan de macht. Tijdens deze periode ontstonden er veel problemen in het noorden van Ethiopië. Er werden weinig goederen naar het noorden gestuurd zodat het leger niet sterker kon worden. Hierdoor ontstond er halverwege de jaren tachtig een ernstige hongersnood.

Tijdens de verkiezingen won een partij uit het noorden van Ethiopië, en ze zijn nu nog steeds aan de macht. De president van Ethiopië is Meles Zenawi. De verkiezingen van 2005 waren gewelddadig en leidden tot spanningen in het land. Ook in 2006 waren er politieke spanningen tussen Ethiopië en Somalië.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg