Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Egypte

Egypte is een staat in het noordoosten van Afrika.

De hoofdstad van Egypte is Caïro.

Er wonen meer dan 80 miljoen mensen in Egypte.

De officiële taal van Egypte is Arabisch.
Leuke weetjes

De Egyptische vlag heeft drie strepen, rood, wit en zwart. Rood staat symbool voor de revolutie in Egypte, wit staat voor een stralende toekomst, en zwart herinnert aan de donkere dagen in het verleden voor de Revolutie. Het wapen van Egypte staat ook op de vlag.

In Egypte betaalt men met de Egyptische pond.

Caïro is de grootste stad in Afrika met 17 miljoen inwoners.

96% van Egypte bestaat uit woestijn.

De Egyptenaren hebben het belastingsysteem verzonnen. De hoogte van de belastingen werd gemeten aan de hand van de waterstand van de Nijlrivier. Ook andere dagelijkse dingen zijn door de Oude Egyptenaren uitgevonden, zoals papier, pennen, sleutels, sloten en zelfs tandpasta.

Geloof
De islam is de Egyptische staatsgodsdienst, 90% van de bevolking is moslim.
Geschiedenis
Egypte is een van ‘s werelds oudste beschavingen, en werd rond 3200 voor Christus gesticht. In de periode van het Oude Rijk werden de piramiden gebouwd. In de zevende eeuw werd de islam en het Arabisch in het land geïntroduceerd.

In de negentiende eeuw werd Egypte belangrijk voor de Europese kolonialisten. In 1882 namen de Britten Egypte over. In 1922 werd Egypte gedeeltelijk onafhankelijk, maar eigenlijk hadden de Britten nog steeds het land in hun greep.

Politiek
Hosni Moebarak was bijna dertig jaar leider van Egypte. Hij was een dictator.

Na de revolutie in Tunesië in 2011 brak er in Egyptische steden ook een revolutie uit. Na achttien dagen van protest trad Moebarak af en gaf hij zijn macht aan het leger. Er volgden veel protesten. Dit leidde tot verkiezingen in 2012, die werden gewonnen door Mohamed Morsi. Maar de mensen waren nog steeds ontevreden en kwamen opnieuw in opstand. Nu is de president van Egypte Abdul Fatah al-Sisi, hij won de verkiezingen in 2014.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg