Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Congo

Congo, of Democratische Republiek Congo (DCR) of Congo-Kinshasa, is een land in centraal Afrika.

De hoofdstad van Congo is Kinshasa.

De officiële taal van Congo is Frans, maar de talen Lingala, Kikongo, Tshiluba, en Swahili worden ook veel gesproken.

Congo heeft bijna 66 miljoen inwoners.
Leuke weetjes

In Congo betaalt men met de Congolese frank.

De vlag van Congo bestaat uit een lichtblauw veld met daarop in de linkerbovenhoek een gele ster. Er loopt op de vlag een schuine rode band met aan elke kant een smallere gele band. De blauwe achtergrond staat voor de vrede, geel voor de rijkdom, rood voor het bloed van de martelaren, en de gele ster staat voor de schitterende eenheid van het land.

De hoogste berg van de Congo is Mount Stanley. Deze berg is 5.109 meter hoog.

Kongo betekent “jager” in het Kikongo, een van de oorspronkelijke talen die in het zuidwesten van het land wordt gesproken, en de naam van het land toen het een koninkrijk was.

Geloof
Meer dan 80% van de bevolking is christelijk en 17% van de mensen behoort tot verschillende inheemse kerkgenootschappen.
Geschiedenis
Congo was vroeger een Belgische kolonie. Eerst werd de “Kongo-Vrijstaat” in 1885 als economische handelsplek gebruikt, totdat het in 1908 een officiële Belgische kolonie werd. In deze periode was er veel geweld en werden de Congolezen slecht behandeld door Koning Leopold II. Het dodenaantal ligt tussen 10 en 15 miljoen. Nadat Congo een kolonie werd, was er veel verzet tegen de Belgische bezetting.

Op 30 juni 1960 werd het land onafhankelijk, maar hierna was het niet makkelijk. Op 24 november 1965 greep militair leider Mobutu de macht. Hij veranderde snel in een dictator, en hij zorgde niet goed voor de Congoleze mensen. Er ontstonden rebellenlegers en veel geweld heerste in het land.

Politiek
De Democratische Republiek Congo heeft verschillende dictators gekend. Mobutu werd tijdens het geweld weggejaagd door een rebellenleger. Hierna werd Kabila president van de Democratische Republiek Congo. De Congolezen waren hoopvol dat er vrede zou komen, maar de situatie verbeterde niet. Kabila was net zo streng als zijn voorganger Mobutu.

Er ontstonden nieuwe rebellenlegers en een nieuwe burgeroorlog was in 1988 uitgebroken. President Kabila werd in 2001 door één van zijn lijfwachten vermoord. Zijn zoon, Joseph Kabila is nu de president van Congo. Hij werd in 2011 opnieuw gekozen, maar er wordt vermoed dat hij heeft vals gespeeld, en daarom heeft hij niet de steun van het volk. Helaas is het land nog steeds niet stabiel.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg