Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

China

China is een heel groot land, het vierde grootste land ter wereld.

De hoofdstad van China is Beijing.

China heeft 1,3 miljard inwoners. Dit is ongeveer 20% van de totale wereldbevolking!

De officiële taal van China is het Standaardmandarijn.
Leuke weetjes

Papier is in China uitgevonden.

China heeft een van de snelst groeiende economieën ter wereld.

De Chinese muur is de langste muur ter wereld (meer dan 6000 kilometer lang).

De communistische leider Mao vond dat China maar één tijdzone moest hebben, dus gaat de zon in sommige delen van China pas om 10 uur op.

Geloof
In China zijn de meeste mensen boeddhistisch. Maar er zijn ook aanhangers van taoïsme, islam, en christendom.
Geschiedenis
Op 1 oktober 1949 riep de communistenleider Mao Zedong de Volksrepubliek China uit. Vanaf dit moment was hij een strenge dictator en mensen moesten volgens strenge regels leven in China. Er was geen vrijheid van meningsuiting en onder zijn leiderschap vielen er miljoenen slachtoffers.

Na Mao kwam Deng Xiaoping aan de macht. Er kwam er een tijd van veel veranderingen, waaronder een enorme groei in de economie. De regels werden iets minder streng en daardoor wilden mensen meer politieke vrijheid. Veel mensen gingen demonstreren, zoals tijdens de studentenopstand rond het Plein van Hemelse Vrede (Tiananmenplein) in 1989 in Peking. Hierbij overleden 500 tot 3000 mensen.

Politiek
Nu is Xi Jinping president van China. De politiek in China heeft nog veel trekken van het communisme. De macht ligt ook als enige bij de communistische partij. In China is het gevaarlijk om negatief te zijn over de overheid in het openbaar. Ook zijn social media als Facebook en Twitter geblokkeerd. In het land worden jaarlijks honderden mensen geëxecuteerd, mensen verdwijnen in werkkampen en mensen mogen geen kritiek hebben op de staat.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg