Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Burundi

Burundi is een land in het midden van Afrika, met ongeveer 8,6 miljoen inwoners.

De hoofdstad van Burundi is Bujumbura.

De officiële talen die in Burundi gesproken worden zijn Frans en Kirundi.

De meeste mensen in Burundi leven op het platteland.

Leuke weetjes
In Burundi betaalt men met de Burundese frank.

Op 1 juli is het in Burundi onafhankelijkheidsdag.

Burundi verkoopt veel koffie en thee aan andere landen.

Geloof

Christendom, Islam en inheems geloof.

Geschiedenis Burundi

Burundi is een van de armste landen ter wereld. Sinds haar onafhankelijkheid van België in 1962, zijn er spanningen geweest tussen de Hutu-bevolking en de Tutsi-bevolking. Deze twee minderheden zijn in de loop van de geschiedenis vijanden van elkaar geworden. Het geweld tussen de bevolkingen begon in 1993 en veroorzaakte een van de meest heftige conflicten van Afrika. Er vielen ongeveer 300.000 doden.

In 2001 werd er een regering opgestart waarbij de macht werd gedeeld, en de meeste rebellengroepen gingen hiermee akkoord. Vier jaar later stemden de mensen in Burundi tijdens de verkiezingen voor de eerste keer sinds de burgeroorlog.

Na jaren van een bloedige strijd leek vrede in zicht, maar spanningen na de verkiezingen in 2010 heeft men weer zorgen voor nog een burgeroorlog.

Politiek

De president van Burundi is Pierre Nkurunziza. Hij werd in 2005 gekozen door de leden van het Parlement van Burundi om als president op te treden. Hij maakt deel uit van de CNDD-FDD partij. Dit was vroeger een rebellengroep, die zich heeft omgevormd tot politieke partij.

Er is in Burundi nu nog steeds sprake van gevaar voor politiek geweld. Er zijn nog altijd spanningen tussen de Hutu’s en Tutsi’s.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg