Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Bosnië/Herz.

Bosnië en Herzegovina is een republiek in het zuidoosten van Europa.

Het land bestaat uit twee streken (Bosnië en Herzegovina) en is ontstaan toen Joegoslavië uit elkaar viel in 1992.

De hoofdstad van Bosnië en Herzegovina is Sarajevo.

Er wonen bijna 4 miljoen mensen in Bosnië en Herzegovina.

De officiële talen zijn Bosnisch, Servisch en Kroatisch.
Leuke weetjes

In Bosnië en Herzegovina betaalt men met de Bosnische mark.

De vlag van Bosnië en Herzegovina bestaat uit een blauw veld met een gele driehoek en negen sterren. Deze vlag wordt gebruikt na de Bosnische burgeroorlog en het driehoek staat voor de drie volken die er leven: Serviërs, Kroaten en Bosniakken.

Bekende gerechten in Bosnië en Herzegovina zijn bijvoorbeeld burek (bladerdeeg met gekruid vlees erin), cevapcici (kleine worstjes), en Bosanski lonac (stamppot met vlees en groente).

In 1984 vonden de Olympische Winterspelen plaats in Sarajevo.

Geloof
Mensen in Bosnië en Herzegovina zijn aanhangers van verschillende religies. Een groot deel (40%) van de bevolking is Moslim, en een derde is orthodox. Er is ook een deel (15%) katholiek.
Geschiedenis
Bosnië en Herzegovina hoorden vroeger bij het grote land Joegoslavië.

In 1992 werden Bosnië en Herzegovina een onafhankelijk land, nadat Joegoslavië uit elkaar viel. Hierna brak de Bosnische Oorlog uit, omdat de Serviërs in Bosnië tegen de onafhankelijkheid waren. Er vond veel geweld plaats, en veel Bosnische dorpen en steden werden aangevallen.

In 1995 vond de val van Srebrenica plaats. Hier werd de Bosnische stad Srebrenica aangevallen en ingenomen door het Servische leger.

In mei 2014 vonden er zware overstromingen plaats in Bosnië en Herzegovina, de ergste in honderd jaar. Veel huizen werden verwoest en veel steden hadden geen elektriciteit of stromend water meer.

Politiek
Eigenlijk kan Bosnië en Herzegovina nog een keer opgesplitst worden, namelijk in de Federatie Bosnië en Herzegovina en de Servische Republiek. Samen besturen zij het land, en zo zijn er ook drie politieke partijen (Servisch, Kroatisch, en Bosnisch) met drie leiders die samen de macht over het land hebben.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg