Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Armenië

Armenië is een klein land in Azië.
Nederland is bijna anderhalf keer groter.

Er wonen niet zoveel mensen: nog geen drie miljoen.

De hoofdstad van Armenië is Jerevan.

De belangrijkste taal is Armeens (gesproken door bijna 98% van de bevolking). Andere talen die mensen in Armenië spreken zijn Koerdisch en Russisch.

Hoewel Armenië in Azië ligt, voelt de bevolking zich meer Europees dan Aziatisch.

Leuke weetjes
De munt waarmee je in Armenië betaalt heet ‘dram’.

De tv-ster Kim Kardashian is van Armeense afkomst. Kardashian werd bekend door haar rol in de Amerikaanse realityshow ‘Keeping Up with the Kardashians’. Een andere, heel bekende Armeniër is Gary Kasparov die op topniveau schaakte. Hij is van Armeens-Russische afkomst.

De vlag van Armenië heeft drie horizontale strepen: een rode, een blauwe en een geel-oranje. De rode streep staat voor het bloed dat er vloeide in de strijd voor de onafhankelijkheid. De blauwe streep staat voor de Armeense blauwe lucht en ook voor hoop. De geel-oranje streep staat voor het land en de kracht van de boeren die in de landbouw werken.

Geloof
De meeste mensen in Armenië zijn Armeens-apostolisch van geloof (bijna 95% van de bevolking).

De rest van de bevolking gelooft in andere vormen van het christendom, of hebben een andere godsdienst.

Geschiedenis
Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden honderdduizenden Armenen vermoord door de Ottomanen (het gebied dat tijdens de Eerste Wereldoorlog het Ottomaanse rijk was, komt ongeveer overeen met het huidige Turkije).
Politiek
Sinds 21 september 1991 is Armenië onafhankelijk, daarvoor hoorde het bij de Sovjet-Unie. Armenië is een republiek. Dat betekent dat de bevolking degene kiest die de macht heeft in het land (de president in dit geval). Elke vijf jaar zijn er in Armenië verkiezingen waarbij het volk mag stemmen op dezelfde of een nieuwe president. Voor veel mensen is Armenië geen veilig land om in te wonen. Dat is vaak zo voor mensen die bij een minderheidsgroep horen. Ze worden gediscrimineerd. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld niet hetzelfde werk mogen doen als andere mensen, op bepaalde plekken niet mogen komen of uitgescholden worden.

Er zijn ook veel zorgen als het gaat om de politiek. De regering die nu aan de macht is wil geen tegenstanders hebben. Als iemand van een andere politieke partij probeert mee te doen aan de verkiezingen, wordt het hem of haar erg moeilijk gemaakt. Veel mensen vluchten uit Armenië en vragen in een ander land asiel aan. Ook in Nederland leven veel Armeense asielzoekers.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg