Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

Land

Afghanistan

Afghanistan is een groot land in Azië, ongeveer 17 keer zo groot als Nederland.

Er wonen meer dan 31 miljoen mensen, dat is bijna twee keer zoveel als in Nederland.

De hoofdstad van Afghanistan is Kabul.

De belangrijkste talen die mensen in Afghanistan spreken zijn Dari en Pashtun.

Leuke weetjes
Een bekende Afghaan is Khaled Hosseini, de schrijver van het boek De Vliegeraar.

In Afghanistan wordt het  ‘Nowruz’ gevierd: het Afghaanse nieuwjaar. Dit wordt gevierd op de eerste dag van de lente.
Als je in Afghanistan iets wil kopen betaal je met ‘afghani’.

In het midden van de Afghaanse vlag staat, in het wit, de nationale afbeelding van Afghanistan. Je ziet een moskee met vlaggen. Onder de moskee staat een verwijzing naar het jaar waarin Afghanistan onafhankelijk werd: 1919. Daarvoor was Engeland de baas in Afghanistan.

Geloof
Het belangrijkste geloof in Afghanistan is de islam. Bijna alle inwoners van Afghanistan zijn moslim. Toch wonen er ook mensen die christen zijn of boeddhist, hindoe of Parsi.
Geschiedenis
Afghanistan heeft vaak moeten vechten om de baas te blijven in eigen land. Er zijn veel landen geweest die probeerden Afghanistan over te nemen. In 1992 kwamen de ‘moedjahedien’ aan de macht. Daarna kwam er een burgeroorlog in het land. Een paar jaar later nam de Taliban-regering de macht over. De Taliban is een groep strijders die tegen het westen vecht en het islamitische geloof heel belangrijk vindt.

In 2001 viel Amerika het land binnen om te zoeken naar Osama bin Laden. Dat was een Saudi die ervan verdacht werd terroristische aanslagen te hebben gepleegd op onder meer de torens van het World Trade Centre in New York.

Amerika bleef in Afghanistan en zorgde ervoor dat de Taliban-regering ingeruild werd voor een andere regering. Sinds de inval van Amerika zijn er westerse landen die helpen om de situatie in Afghanistan veilig te houden. Ook Nederland heeft geholpen in Afghanistan.

Politiek
Na de inval van de Amerikanen werd de Taliban verslagen en kwam er een nieuwe regering, onder de leiding van president Karzei. Even leek het beter te gaan, maar de taliban zijn niet helemaal verslagen. De situatie is nog steeds onveilig en er wordt in veel delen van het land gevochten. Vooral voor meisjes en vrouwen is het erg onveilig in Afghanistan.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg