Meer hulp Meldknop.nl Bel gratis en anoniem 0800 - 0432 of chat
Meer hulp Meldknop.nl

Onderwerpen

In azc’s opgenomen serie op TV

Zará en de Magische Kicksen

Zará wil graag meedoen aan de voetbal selectiewedstrijd. Maar haar broers verbieden dit. Zij mag alleen hun schoenen schoonmaken, kleren wassen en de voetbal oppompen. Terwijl ze de kleedkamer schoonmaakt bevrijdt ze per ongeluk een djinn (gespeeld door rising star Yannick Josefszoon). De djinn is zo blij dat hij Zará een wens laat doen. Zij wenst dat ze geselecteerd wordt voor het jeugdteam. Ineens heeft ze prachtige, glimmende, zilveren voetbalschoenen aan haar voeten. Voor hij verdwijnt waarschuwt de djinn haar wel: de schoenen zijn precies een week werkzaam – tot en met het voetbaltoernooi…

Over de serie
Als onderdeel van de zomerprogrammering van Stichting de Vrolijkheid speelden kinderen in zes asielzoekerscentra voor én achter de schermen mee in een nieuwe VPRO-jeugdserie. Zará en de Magische Kicksen is vanaf 28 oktober te zien op NPO Zapp. Het is de eerste televisieproductie die geheel is gedraaid op azc’s en waarin professionele schrijvers, cast en crew samenwerkten met kinderen, mediaprofessionals en vrijwilligers die op een azc wonen of gewoond hebben.

De opnames maakten onderdeel uit van zes pop-up festivals van Cinekid. In samenwerking met de Vrolijkheid konden kinderen gedurende een week medialab-workshops als acteren, virtual reality en filmposters maken volgen. Aan het eind van de week kwam de filmcrew van de VPRO opnames maken.

De opnamen vonden plaats op de azc’s van Amsterdam, Emmen, Grave, Leersum, Oisterwijk en Rotterdam. De serie werd geschreven door bekende schrijvers als Robert Alberdingk Thijm, Jan Eilander en Ashgan El Hamus. Naast de hoofdrollen door professionele acteurs als Sabri Saad El Hamus, Akwasi en Mike Libanon speelden de kinderen en andere bewoners van het azc een rol. De verschillende afleveringen werden geregisseerd door Barbara Bredero, David Eilander, Hesdy Lonwijk, Ties Schenk en Sam Yazdanpanna.

De serie gaat in première op het Cinekid Festival in Amsterdam (20-26 oktober), in aanwezigheid van de kinderen uit de azc’s die hebben meegewerkt en gespeeld.
Uitzending: vanaf 28 oktober iedere zondagavond om 19.25 uur op NPO3/Zapp.

Voor en over kinderen in asielzoekerscentra

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website.

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op deze website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren.

Chat of bel 0800-0432 (gratis & anoniem)
Dagelijks van 11.00-21.00 uur

Verberg